Recension: Dotter saknad av Anna Jansson

Anna Jansson är en av Sverigest mest populära deckarförfattare, i bokform såväl som i TV4:s adaptioner av Maria Wern-serien, som har underhållit svenska läsare i snart 20 år. Nu börjar hon en ny serie och dyker dessutom upp på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november.

Vera Bark flyr hals över huvud från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. I fem års tid vandrar sedan hennes far, kriminalinspektör Kristoffer Bark, längs Hjälmarens strand, mil efter mil, i sökandet efter sin dotter. Man befarar att hon drunknat. Ovissheten tär på honom och på Veras mor som är på väg att gå under i sin förtvivlan.

Tre år efter Veras möhippa försvinner en undersköterska från samma plats. Utredningen läggs ner också i detta fall, men Kristoffer Bark får den öppnad igen som ett cold case. Den saknade kvinnan påminner på många sätt om hans dotter. Snart inser han att det finns fler samband än han först anat.

Dotter saknad är en deckare på gränsen mot psykologisk thriller. Det känns bra med en ny serie där man möter karaktärer, miljöer och intriger för första gången. Anna Jansson har lyckats skapa en obehaglig känsla där man gradvis undrar vad som är sant och inte, och vad som händer med karaktärerna mellan de scener man som läsare får vara med i deras tankar. Ett plus för mig är att Dotter saknad utspelar sig i en miljö som jag väl känner till och tycker om. Kristoffer går omkring i Örebro, stämmer möten på välkända platser, och igenkänningsfaktorn är hög. Örebro är en stad som jag vistats i med familjen varje sommar under många år, och jag skulle gärna gå på en Bergslagen Blå vandring där så småningom.

Karaktärerna i Dotter saknad väcker mitt intresse, i synnerhet de som ingår i gruppen som Kristoffer sätts att jobba med. Men jag har väldigt svårt för Kristoffer ända till slutet av boken. Han agerar på ett sätt mot sina medmänniskor som jag har problem med att acceptera. Mot slutet av boken så tycker jag det händer något med Kristoffer, en öppning som gör att det finns hopp om att jag kommer att tycka annorlunda i kommande böckerna i serien. Men det är hans team, i synnerhet härliga Ingrid, och så Mia som känns mest lockande att lära känna mer.

Jag kommer definitivt att vilja läsa nästa del

Det finns någonting med språket eller uppbyggnaden som gör att jag har svårt att till fullo leva mig in i berättelsen, att ”leva med” karaktärerna, en form av stolpighet. Ett tag känns det också som om det blir för mycket av allt och för bisarrt, men Anna Jansson lyckas sy ihop trådarna snyggt på slutet. Jag gillar också skälet till namnet på serien som vävs in.

Jag kommer definitivt att vilja läsa nästa del i den här serien. Nya serier är alltid intressanta, och i det här fallet vill jag veta hur karaktärerna utvecklas och få återbesöka miljön.

Lotten, Lottens bokblogg

Bokfakta
Författare: Anna Jansson
Titel: Dotter saknad
Utgivningsdatum: 2019-09-16
Förlag: Norstedts
Sidor: 375