Detaljerat program 2019

7:e upplagan av Svenska Deckarfestivalen välkomnar dig och 24 författare till Sveriges äldsta, nordligaste och trevligaste deckarfestival. Lyssna på författarna eller ställ frågor själv! Mingla, få autograf, gör ett festivalkap! Det händer i Sundsvall 6 – 8 november!

På denna sida hitter du alla detaljer om hela programmet (eller kolla snabbutgåvan). I år är det gott om pärlor att välja bland. Även om du inte har möjlighet att gå på alla programpunkterna är den låga kostnaden för en tredagarsbiljett värd priset. I år får du dessutom en bonusbok på köpet när du har tredagarsbiljett!

Årets författare: Tove AlsterdalChristoffer CarlssonArne DahlHannes DüklerPascal EngmanEva FrantzTed HesselbomAnna JanssonKlas KnutssonAnna LihammerMicael LindbergJonas MoströmKristina OhlssonAlan ParksSeppo PenttinenMonica RehnAnders RoslundSofie SarenbrantYrsa SigurðardóttirLinda H StaafJesper SteinViveca StenAnna TellAnnika Widholm

Program onsdag 6 november

Plats: Quality Hotel, lokal Aveny

13.00 Invigning av Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2019

13.15 Att skapa hjältar
Här möter vi två snabbt växande nordiska stjärnor; Pascal Engman och Anna Tell. De är inte debutanter men har inte heller någon lång lista med publicerade böcker bakom sig. Båda två har andra framgångsrika karriärer och är relativt nya som spänningsförfattare. De har snabbt gjort succé, även internationellt, med högintressanta hjältar som bär deras böcker.

Anna Tell har en bakgrund som polis och militär. Hon debuterade 2017 med actionthrillern Fyra dagar i Kabul och i år kom uppföljaren Med ont fördrivas, där handlingen är förlagd till Balkan och Sverige. Hon skriver nu på sin tredje bok. Hennes centrala person är superhjälten Amanda Lund, inte alls trasig och med en hel del drag hämtade från sin skapare.

Pascal Engman var högt profilerad reporter på Expressen innan debuterade 2017 med Patrioterna (på väg att bli film) som 2018 följdes upp av Eldslandet och nu i höst kom tredje boken Råttkungen. I den andra boken etablerade han en återkommande huvudperson, polisinspektör Vanessa Frank, en rätt trasig hjälte, men han också skapat Nicolas Paredes, extrem svensk elitsoldat som klarar allt, en sorts Carl Hamilton eller varför inte James Bond.

14.15 Polis i verklighet och fiktion
Rättsväsendet och spänningslitteraturen har bland mycket annat en sak gemensamt; de befolkas av poliser, många olika slags poliser. Men vad finns det för likheter och skillnader mellan verklighetens och fiktionens poliser? Hur har kriminaliteten förändrats i samhället och på boksidorna? I detta seminarium representeras verkligheten av Börje Öhman, legendarisk kriminalpolis i Sundsvall, och fiktionen av Arne Dahl, en av landets största internationella stjärnor inom deckargenren.

Börje Öhman är efter mer än 40 år i tjänst en välkänd kriminalpolis vid Sundsvalls polisdistrikt. Han har nu gått i pension och kommer till Svenska Deckarfestivalen för att delge oss sina erfarenheter.

Arne Dahl är en megastjärna inom spänningslitteraturen och har skapat mängder av välkända poliser i serierna om A-gruppen, elva böcker, Opcop, fyra böcker och den nu pågående serien om Sam Berger och Molly Blom där vi med stor förväntan ser fram emot den fjärde och avslutande delen som ska komma snart.

15.20 Norrlandsfönstret
Här möter du olika författare som har sin bakgrund i norr och/eller låtit den delen av Sverige bli arenan för sitt berättande. Det skapar en alldeles särskild identifikation och ger vår landsända sina avtryck inom litteraturen. Norrlandsfönstret är en viktig del av programmet och ska alltid stå öppet på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. I detta seminarium medverkar Klas Knutsson, Micael Lindberg, Seppo Penttinen och Linda H Staaf, tre av dem poliser.

Klas Knutsson är uppväxt i Järvsö och bor i dag på Alnö i Sundsvalls kommun. Polis sedan många år. Debuterade 2018 med Snuten som hamnade i Sveg, en berättelse om polisen Lasse Gustavsson och hans kollegor och vad som hände då de vände på för många stenar. Han skriver nu på sin andra bok.

Micael Lindberg är uppvuxen i Sveg, Härjedalen, och bor idag i Sundsbruk i Sundsvalls kommun. Debuterade 2015 med En annan verklighet, en verklighetsbaserad roman om våld, missbruk och övergrepp (ny upplaga har kommit i år med titeln Ett annat liv). 2015 kom deckaren Jasna och 2018 kom uppföljaren Tina – pappas lärling. Skriver nu på del tre om polisen Tore Jönsson.

Seppo Penttinen var i många år polis i Sundsvall och är nu pensionerad. Han debuterade 2018 tillsammans med Yrsa Stenius med boken Rättsskandalen!? om hela historien om Sture Bergwall (alias Thomas Quick) där Seppo Penttinen spelade en viktig roll som förhörsledare under flera år. I somras kom han ut med deckaren Slakten på Kulturmagasinet.

Linda H Staaf växte upp i Östersund men bor i dag i Norrköping och arbetar som polismästare vid NOA (Nationella operativa avdelningen) i Stockholm. Hon är jurist och civilekonom. Hon debuterade i slutet av 2018 med Ulv i fårakläder, en spänningsroman förlagd till Åre där en kallblodig avrättning inträffar under pågående EU-toppmöte.

Nu kan du välja mellan två olika aktiviteter:

16.15 Stadsvandring med Jonas Moström
Den av dagens populära spänningsförfattare som mer än någon annan förknippas med Sundsvall är Jonas Moström. Sedan debuten 2004 med Dödens pendel har ett stort antal böcker tagit form. I de första åtta är kriminalpolisen Johan Axberg och läkaren Erik Jenssen huvudpersoner och brottsplatsen oftast Sundsvall eller andra platser i Mellannorrland.

Vi erbjuder en vandring i Sundsvalls stadskärna där vi besöker ett antal platser och adresser som vi känner igen i Jonas Moströms deckaruniversum. Samling vid huvudentrén till Quality Hotel. Utöver Jonas Moström själv medverkar Tomas Melander som festivalens ciceron. Extra biljett krävs.

16.15 Hur skapa spänning?
Spänningslitteratur ska vara just det, spännande. Du känner det direkt i magen när du kommit in i en ny bok av någon av dina favoritförfattare. Men vad är det som skapar denna känsla, vad är det för magi? Här möter du två av våra främsta magiker, internationella stjärnorna Viveca Sten och Sofie Sarenbrant som avslöjar en del av hemligheterna. Sarenbrant kom nyligen ut med Skamvrån, hennes sjunde bok om Emma Sköld och Sten kom alldeles nyss ut med I hemlighet begravd, tionde boken i hennes Sandhamnsserie.

Några av årets författare: Anders Roslund, Christoffer Carlsson, Tove Alsterdal, Arne Dahl. Klicka för fler.

Författarkväll onsdag
Start 18.00 och slut ca 21.30. Möt tio spännande författare i modererade samtal från deckarscenen på Aveny. Mer om alla författarna hittar du på respektive sidor.

Arne Dahl: Debuterade 1998 och efter serierna om A-gruppen och Opcop är han en av landets allra mest hyllade deckarförfattare. Hans böcker finns på många språk och har fått otaliga priser. Egentligen heter han Jan Arnald, född 1963 och bosatt i Stockholm och Berlin. Aktuell med avslutningen av serien om Sam Berger och Molly Blom.

Pascal Engman: Debuterade med Patrioterna 2017, 2018 kom uppföljaren Eldslandet och aktuell med sin tredje bok Råttkungen. Samhällsengagerad thrillerförfattare i traditionen från Sjöwall/Wahlöö och Mankell men modernare och brutalare. Säljs i många länder och ska filmatiseras.

Anna Jansson: Hennes populära serie om Maria Wern har sålt i miljoner exemplar i 20-talet länder och gjort succé som TV-serie och film. Har även givit ut en barnboksserie med Emil Wern och en feelgoodserie om frisörskan Angelica innan hon nu startar något helt nytt med Dotter saknad där vi, precis som Anna Jansson själv, flyttar från Gotland till Örebro.

Jonas Moström: Född 1973, utbildade sig till läkare och började arbeta på sjukhuset i Sundsvall där merparten av hans deckare utspelat sig. Debuterade 2004 med Dödens pendel och har nått stora framgångar med serierna om kriminalkommissarie Johan Axberg och psykiatrikern Nathalie Svensson, numera sammanvävda. Högaktuell med bok nummer 14, Skytten.

Kristina Ohlsson: Sedan debuten 2009 har hon givit ut 21 böcker; tolv för vuxna och nio för barn/unga. Böckerna är översatts till trettio språk och sålt i närmare fyra miljoner exemplar. Mångfaldig prisbelönt. Filmatiserad i tv-serien STHLM Rekviem. Aktuell med nya Henrys hemlighet och Skrivboken, en fackbok om skrivande.

Sofie Sarenbrant: Debuterade 2010 med Vecka 36. I år kom Skamvrån, den sjunde delen om karriärinriktade kriminalinspektören Emma Sköld. Serien har sålt ca två miljoner exemplar i 14 länder. 2017 kom även Bakom din rygg, den första boken i en trilogi om tre frisörer på Östermalm.

Jesper Stein: Född 1965 och har arbetat som journalist innan han debuterade 2012 med Oro, den första delen i sin mångfaldigt prisbelönta och hårdkokta serie om kriminalkommissarie Axel Steen. Den senaste boken utsågs till bäst i Danmark tidigare i år. Läses i många länder och ska filmatiseras.

Viveca Sten: Debuterade 2008 med I de lugnaste vatten och är högaktuell med I hemlighet begravd, tionde boken i serien Morden i Sandhamn som sålts i 4,5 miljoner exemplar i mer än 30 länder. TV-serien med samma namn har nått fler än 70 miljoner tittare världen över. Skriver även för ungdom med dottern Camilla Sten.

Anna Tell: Saknade kvinnliga superhjältar och skapade en i form av Amanda Lund i hyllade debuten Fyra dagar i Kabul från 2017. Anna Tell är född 1975 och har bland annat hunnit med perioder som major i Afghanistan och på Balkan, och är även svensk mästare i bänkpress. Aktuell med nya Med ont fördrivas.

Program torsdag 7 november

Plats: Quality Hotel, lokal Aveny

10.00 Spännande vandring i historien
Historia är spännande och få visar det så tydligt som Anna Lihammer och Ted Hesselbom som är huvudpersonerna i detta seminarium. Tillsammans har de gett ut kriminalromanen Solitairen 2018 och nu skriver de nästa. Våren 2020 kommer fortsättningen på den prisbelönta historiska deckarserien om Carl Hell, som hittills kommit ut i tre delar (Medan mörkret faller 2014, Än skyddar natten 2015 och Där gryningen dröjer 2016). Högaktuell är också Anna Lihammers bok Vikingatidens härskare. Den kom i en första upplaga 2012 och blev då utnämnd till Årets bok om historia och har i år kommit ut i en ny och omarbetad upplaga.

Anna Lihammer är författare och doktor i Historisk arkeologi. Hon har arbetat som arkeolog på många platser runt om i Sverige och i Tyskland. För närvarande arbetar hon vid Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Hon har tidigare skrivit böckerna Arkeologins upptäckter i Sverige och Vikingatidens härskare samt de kritikerrosade kriminalromanerna om Carl Hell som utspelar sig på 1930-talet.

Ted Hesselbom är museichef, designer, författare och konstnär. Idag arbetar han som chef på Sigtuna museum sedan 2013 och &Art Valsta. Tidigare museichef på Röhsska museet i Göteborg (2007–2012). Verksam som art director och vd inom design och marknadsföring (1991–2006).

11.00 Spänning för barn och för vuxna
Två svenska världsstjärnor inom spänningslitteraturen, Anna Jansson och Kristina Ohlsson, har också det gemensamt att de skriver för både barn och vuxna. I detta seminarium möts de två i ett samtal om likheter och skillnader när det gäller att skriva för olika åldrar. Hur påverkas intriger, karaktärer och språk? Vad är svårast? Roligast? Vilka skillnader finns i läsarreaktioner?

Anna Jansson har givit ut en barnboksserie med Emil Wern som huvudperson. För vuxna är hon mer känd för serien om Emils mamma, Maria Wern, som har sålt i miljoner exemplar i 20-talet länder och gjort succé som TV-serie och film. Har även givit ut en feelgoodserie om frisörskan Angelica och har nyligen startat nya serien Bergslagens blå med boken Dotter saknad.

Kristina Ohlsson har sedan debuten 2009 givit ut nio böcker för barn; några fristående och några i två olika serier. Under samma period har det kommit tolv böcker för vuxna, bland annat i två serier. Böckerna är översatta till trettio språk och sålt i närmare fyra miljoner exemplar. Aktuell med nya Henrys hemlighet och Skrivboken, en fackbok om skrivande.

13.00 Northern darkness
Möt tre internationella stjärnor: Alan Parks från Skottland, Yrsa Sigurðardóttir från Island och Jesper Stein från Danmark. Sigurðardóttir har sedan slutet av 90-talet publicerat 14 böcker för vuxna och fem för barn, har massor av priser och har översatts till 30 språk. Stein kom nyligen ut med sin sjätte bok med Axel Steen, prisad som årets bästa i Danmark, spridd i många länder. Parks gjorde internationell succédebut berömda debut med Bloody Monday (Blodig måndag) och kom nyligen sin andra på engelska, February’s Son. För alla tre är miljöerna viktiga. För Parks och Stein är de mörkaste delarna av Glasgow respektive Köpenhamn centrala ”karaktärer” och med Sigurðardóttir kan vi utforska Islands kärva landskap och ett ännu kärvare på Grönland. (Seminariet hålls på engelska.)

14.00 Om konsten att skriva
Många lever med en dröm om att skriva, att bli författare. Kanske du är en av dem? Efter drygt 20 böcker som sålts i miljoner exemplar i 30 länder har Kristina Ohlsson verkligen visat sin expertkunskap. Hon delar med sig av goda råd i alldeles nya Skrivboken och även från scen i detta seminarium. Medverkar gör också Hannes Dükler, författare, journalist och ansvarig för skrivarkurser på Berghs samt Monica Rehn, en av årets mest uppmärksammade debutanter med Moratorium som på vägen dit nog satt svenskt rekord i skrivarkurser.

15.15 Starka nordiska kvinnoröster
Inom den nordiska spänningslitteraturen finns många kvinnliga stjärnor och under detta seminarium får du träffa tre av dem. Som dessutom har andra språkliga erfarenheter innan de debuterade skönlitterärt – hur har det påverkat deras författarskap? Och hur kommer det sig att nordiska kvinnor är så starka inom den internationella spänningslitteraturen?

Tove Alsterdal är hyllad som en av Sveriges främsta spänningsförfattare. Prisbelönt i flera länder och ges sammanlagt ut på 20 språk. Årets bok Blindtunnel är hennes femte, fristående spänningsroman sedan hon efter att ha skrivit dramatik och journalistik debuterade skönlitterärt 2010.

Eva Frantz utsågs till årets bästa i Finland tidigare i år för sin senaste bok, Den åttonde tärnan. Fick i år också pris för bästa ungdomsbok, barnrysaren Hallonbacken. Född 1980 och bosatt i Esbo utanför Helsingfors. Välkänd från radio och TV, i år rapporterade hon från sin nionde Eurovision.

16.00 Svenska Deckarakademin nominerar!
Kerstin Bergman från Svenska Deckarakademin, tillika huvudmoderator på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, berättar om nomineringarna till årets bästa kriminalromaner.

16.30 Deckarmelodikrysset i Melody
Lös festivalens stora Deckarmelodikryss! Konstruktör och ledare på plats är Nils Scherman, styrelsemedlem i Svenska Deckarakademin, som lotsar oss genom alla klurigheter på vägen mot lösningen på årets kryss. Krysset löser du i lokalen Melody på entréplan i Quality Hotel.

Antalet platser är begränsat så köp din biljett nu. Pris 150 kr och då ingår en kall matig buffé och vatten.

Några av årets författare: Jonas Moström, Viveca Sten, Sofie Sarenbrandt, Anna Jansson. Klicka för fler.

Författarkväll 7 november
Start 18.00 och slut ca 21.30. Möt tio spännande författare i modererade samtal från deckarscenen på Aveny.

Tove Alsterdal: Hyllad som en av Sveriges främsta kriminalförfattare. Prisbelönt i flera länder och ges sammanlagt ut på 20 språk. Årets bok Blindtunnel är hennes femte fristående spänningsroman sedan hon efter att ha skrivit dramatik och journalistik debuterade skönlitterärt 2010.

Christoffer Carlsson: Han är född 1986 i Halmstad, är doktor i kriminologi, expert i TV och författare. Debuterade 2010. Romankvartetten om Leo Junker är prisbelönt, ska filmatiseras och finns i 20 länder. Årets nya roman, Järtecken, är hyllad av både recensenter och läsare.

Hannes Dükler: Född 1973 och journalist under snart 30 år. Har skrivit en del skönlitterärt i novellform sedan 2002, men debuterade nu i höst med På osannolika skäl, true crime om Ingemar Westlund som under ett år var oskyldigt misstänkt för att ha mördat sin fru. Ingemar deltar också i festivalen.

Eva Frantz: För sin senaste bok, Den åttonde tärnan, utsågs hon till årets bästa i Finland tidigare i år. Fick i år också pris för bästa ungdomsbok, barnrysaren Hallonbacken. Född 1980 och bosatt i Esbo utanför Helsingfors. Välkänd från radio och TV, i år rapporterade hon från sin nionde Eurovision.

Alan Parks: Med debuten Blodig januari har han nått stora framgångar i flera länder och även nominerats till en del priser. Han är född 1963 och efter en lång karriär i musikindustrin fokuserar han nu på 1970-talets Glasgow i en serie med kriminalpolis Harry McCoy och själva staden som huvudpersonerna i ett hårdkokt, skickligt, filmiskt berättande.

Monica Rehn: Årets kanske mest uppmärksammade svenska debutant med Moratorium som kom ut tidigare i år. Hon är född och uppvuxen i Nynäshamn, är jurist med examen från Stockholms universitet och har främst arbetat i oljebranschen som chefsjurist. Nu är ambitionen att bli författare på heltid.

Anders Roslund: Hans böcker säljs i närmare 40 länder, har fått de flesta priser som finns och är en internationell megastjärna inom genren. Född 1961, startade SVT:s Kulturnyheterna, debuterade 2004 och i somras kom hans elfte kriminalroman, Jamåhonleva.

Yrsa Sigurðardóttir: Hon är född 1963 på Island. Hon debuterade 2005 och hennes böcker har hittills sålts i över två miljoner exemplar och översatts till fler än 30 språk. För Arvet, som kom ut på svenska tidigare i år, har hon vunnit The Blood Drop (Islands största deckarpris), Palle Rosenkrantz-priset i Danmark och nominerats till Glasnyckeln.

Annika Widholm: Född 1975 och bosatt i Stockholm. Debuterade som författare år 2010 med ungdomsboken Stenhusets hemlighet och har publicerat ett tiotal böcker för barn och ungdomar innan hon 2018 kom ut med Yrsel, en psykologisk thriller och hennes första roman för vuxna.

Seminarieprogram fredag 8 november

Plats: Quality Hotel, lokal Aveny

09.00 Misstänkt hustrumördare under lång tid – helt oskyldig
Ingemar Westlunds äskade hustru Agneta dödas brutalt. Ett långt liv tillsammans är slut. Dessutom häktas han som misstänkt hustrumördare och förlorar det mesta av värde i livet. Det tog mer än ett år innan sanningen kom fram. På detta seminarium berättar Ingemar, som kommer från Sundsvall, om denna rättsskandal tillsammans med Hannes Dükler som skrivit den nya boken På osannolika skäl om denna hemska historia.

10.00 Brott i verklighet och fiktion
I detta seminarium möter vi de internationella succéförfattarna Christoffer Carlsson och Anders Roslund. Carlsson mest känd för serien om Leo Junker och Roslund för serien om Ewert Grens och Piet Hoffman. Bägge har också stor kunskap om verkliga brott; Carlsson som etablerad kriminolog med omfattande forskning och välkänd från Veckans Brott i TV, Roslund bland annat från böckerna som baseras på den mycket verkliga Militärligan. De två samtalar om relationerna mellan brottslighet i verklighet och fiktion.

11.15 Maria Lang, en riktig deckardrottning
Maria Lang (egentligen Dagmar Lange) är med sina 42 deckare som publicerades mellan 1949 och 1990 en riktigt stor klassisk svensk deckardrottning. Hon gav också ut fyra ungdomsdeckare, en novellsamling, var doktor i litteraturhistoria, en av de första medlemmarna i Svenska Deckarakademin och arbetade länge som lärare, bland annat i sina unga år i Sundsvall. Kerstin Bergman leder ett samtal med Lang-kännarna Lotten Glans och Ellen Metall. Olle Håkansson berättar om sin mammas vänskap med Lange från hennes tid i Sundsvall på 40-talet.

12.00 Utdelning av Lilla Sherlockpriset
Svenska Deckarfestivalen genomför skrivartävlingen Lilla Sherlockpriset! Detta pris delas ut årligen och vänder sig till elever i högstadiet i Medelpad. Enskilda elever och klasser får tävla. Lilla Sherlock-priset är instiftat som stöd, stimulans och uppmuntran till ökat läsande och skrivande bland unga. 2018 års vinnare kan du läsa här på hemsidan. Känner du en lärare eller elev i Medelpads högstadieskolor kan du tipsa om Lilla Sherlockpriset. Tävlingen pågår nu och man behöver inte anmäla sig i förväg. Skicka in bidrag senast 11 oktober.

12.15 Mordet i Midlands
Nästa år kan du kombinera besöket på Svenska Deckarfestivalen med att gå på deckarteater. Redan i år får du en försmak på föreställningen. Hösten 2020 spelar Teater Västernorrland pjäsen An Inspector Calls med den svenska titeln Mordet i Midlands. Pjäsen skrevs av J. B. Priestly och spelades för första gången 1945. Den har filmatiserats ett antal gånger och även gjorts som TV-serie i England. En klassisk engelsk deckare i form av ett kammarspel. Svenska Deckarfestivalen 2019 bjuder på ett smakprov då skådespelare från Teater Västernorrland läser valda stycken ur manuset.

Vinnarna av Lilla Sherlockpriset. Ella Sjögren med checken tog 1:a platsen. Flankerade av Pernilla Ericsson (t.v.) och Sara Larsson (t.h.) samt övriga vinnare.

Aktuella länkar: