Christoffer Carlsson

Doktor i kriminologi, expert i TV och författare. Debuterade 2010. Romankvartetten om Leo Junker är prisbelönt, ska filmatiseras och finns i 20 länder. Årets nya roman, Järtecken, är hyllad av både recensenter och läsare.

Christoffer Carlsson är född 1986 och uppvuxen vid Toftasjön nära Marbäck drygt en mil utanför Halmstad. Han flyttade till Stockholm 2005 för att studera vid Stockholms universitet och blev våren 2014 filosofie doktor i kriminologi. Parallellt med studierna började han också skriva och debuterade 2010 med Fallet Vincent Franke som handlar om en vilsen morfinist som av Pastor, gangsterboss i Stockholms under värd tvingas hålla en ung kvinna, Maria, inlåst i sin lägenhet.

Sedan dess har han kontinuerligt kombinerat sin akademiska karriär inom kriminologi med det skönlitterära författandet inom samma ämne.

Han doktorerade 2014 med avhandlingen Continuities and Changes in Criminal Careers som behandlar frågan om varför människor slutar begå brott. Då hade han samtidigt kommit ut med ytterligare tre böcker.

I dag arbetar han som lektor och forskare i kriminologi vid Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier och som mycket framgångsrik författare. Serien om Leo Junker är utgiven i 20 länder, och filmrättigheterna är sålda till Lena Rehnbergs bolag StellaNova.

Utöver allt detta syns Carlsson mycket i medierna, främst i frågor som rör brott och straff. Bland frågorna kan nämnas så kallade ”terrorresor”, vägar ut ur våldsbejakande extremism och diskussioner kring olika förslag från de politiska partierna inom kriminalpolitiken. Kontinuerligt publicerar han också sin forskning om dessa frågor i vetenskapliga artiklar. Det senaste året har han också blivit känd som expert i TV-programmet Veckans Brott.

Jag har läst alldeles för många nya böcker, alltför få äldre.

Så berättar Christoffer Carlsson om sig själv:
Jag föddes på dagen 6 månader efter statsministermordet, 28 augusti 1986. Det är inget som följt mig direkt, men på 20-årsdagen av mordet var jag ändå på plats vid graven och lämnade ett kort brev. Jag skrev att min mamma hade jobbat den natten och att pappa grät när hon berättade.

Jag bryr mig inte om idrott eller sport. Det enda jag följer är motorsport. Där har jag Hemingway vid min sida. Enligt honom finns det tre sporter; tjurfäktning, bergsklättring och motorsport. Resten är blott lekar. Jag gillar inte tjurfäktning och bergsklättring begriper jag mig inte på, men motorsport. Det fick jag med uppväxten. Jag tycker om farten, tror jag. Det är därför jag älskar berg- och dalbanor.

Jag försöker läsa mer romaner, färre kriminalromaner. Och jag har läst alldeles för många nya böcker, alltför få äldre. Jag försöker uppsöka klassiker och äldre litteratur nu. Stig Dagerman, Sara Lidman, Kerstin Ekmans äldre. Det finns en enkelhet i den modernistiska prosan som tilltalar mig.

Jag lyssnar på väldigt mycket musik. Men ingen musik har betytt mer för mig, än Springsteens.

Jag började skriva som barn, för att ha någonting att göra på landet. Sedan flyttade jag därifrån, reste långt och blev nästan någon annan. Det var så det kändes. Jag skrev sju böcker. Sedan skrev jag Järtecken, som behandlar våldet, sorgen, kärleken och livet i min barndoms trakter. Det är aldrig långt borta. Jag har passerat trettio. Det är inte mycket, egentligen, men det är något. Och ju äldre jag blir, desto mer tänker jag tillbaka. Lustigt, det där.

Priser och utmärkelser

 • 2019 Järtecken nominerad till Årets bok.
 • 2019 Stockholms universitets pedagogiska pris för Årets Lärare.
 • 2017 Nominerad till Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Kriminalroman för Den tunna blå linjen.
 • 2016 Svenska Deckarakademins pris Årets Bästa Svenska Barn- och Ungdomsdeckare för Oktober är den kallaste månaden.
 • 2013 Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Kriminalroman för Den osynlige mannen från Salem.
 • 2012 European Society of Criminology’s Young Criminologist Award.

Utgivna böcker (skönlitteratur)

 • 2019 Järtecken
 • 2017 Den tunna blå linjen (Leo Junker 4)
 • 2016 Oktober är den kallaste månaden (ungdomsroman)
 • 2015 Mästare, väktare, lögnare, vän (Leo Junker 3)
 • 2014 Den fallande detektiven (Leo Junker 2)
 • 2013 Den osynlige mannen från Salem (Leo Junker 1)
 • 2011 Den enögde kaninen
 • 2010 Fallet Vincent Franke

Länkar

Svenska Deckarfestivalen recenserar Järtecken
Wikipedia
Förlaget