Hannes Dükler

Med den nya boken På osannolika skäl har Hannes Dükler uppmärksammats stort den här hösten. Berättelsen om rättsskandalen där Ingemar Westlund på flera sätt förlorade stora delar av sitt liv när han under lång tid var oskyldigt anklagad för mordet på sin fru Agneta har fångat mångas intresse. 

Hannes föddes 1973 och är bosatt i Stockholm. På sätt och vis debuterade han redan som sjuåring med en publicerad rolig historia i serietidningen Karl-Alfred 1980. Honoraret var 25 kronor. Mot slutet av gymnasietiden var skolan inte första prioritet för honom, han visste redan att han ville skriva som yrke. En av de första publicerade texterna var en intervju med artisten Orup i en kortlivad ungdomstidning.

– Sedan fick Jag kontakt med Ultra Magazine som var en annan gratistidning för unga och började skriva för den. Det var en ung Kristian Luuk som var chefredaktör och i redaktionen fanns bland andra Linda Skugge, Per Hagman och Kjell Häglund. Det var riktigt kul och jag brukade ta med tidningar med mina artiklar till skolan och lägga ut i biblioteket, berättar Hannes.

Han lyckades få en ungdomspraktik på Expressen och även i militärtjänstgöringen blev det skrivande, då för Värnpliktsnytt, en plantskola för många kända skribenter. Det var en mycket ambitiös redaktion som gjorde många granskande reportage, inte alltid så populära i försvarsledningen.

Efter det har han i huvudsak arbetat som frilansskribent, mest inom olika typer av feature, och han har skrivit för många olika tidningar. Hannes utbildade sig till copywriter och har arbetat med det också från och till.

– Av och till har jag balanserat det ”fria” skrivandet med det ofta mer lukrativa copywritandet, säger han.

Han har även varit chefredaktör och filmrecensent på Nöjesguiden och huvudredaktör för Kattis Ahlströms månadsmagasin Kattis & Company. Fem år som filmkritiker för Göteborgs-Posten finns också med bland erfarenheterna.

Från 2008 har det blivit en del TV, bland annat uppdrag som redaktör för På bar gärning på Sjuan (Meter Television) samt redaktör och researcher på Nyhetsmorgon och Kvällsöppet (TV4). I bagaget finns också en hel del manusskrivande, ansvar för skrivarkurser på Berghs med mera.

– Att leva som frilans kräver en rätt stor bredd, men måste kunna hantera många olika typer av uppdrag.

Från ett möte hemma hos Ingemar åkte jag med tio sprängfyllda pärmar

Den skönlitterära debuten kom i antologin Debut 2002, med två noveller; Man vill bara vara lite ärlig och Prao. 2003 gav Bonniers ut antologin Uppdrag: Mamma vilket fick Hannes att fundera över om det inte borde finnas en Uppdrag: Pappa också. Han tog kontakt med Bonniers och lyckade så småningom sälja in idéen. De anlitade honom som redaktör för boken som kom ut 2004 och som sålde bra.

Det var en antologi med tretton personliga berättelser av lika många pappor med sin syn på den största och mest oslagbara omställningen i livet. Bland de medverkande fanns Dogge Doggelito, Olle Palmlöf och Fredrik Sahlin. Hannes medverkade också i den uppföljande boken Uppdrag: Familj 2005.

2015 arbetade han för nyhetsportalen News55 när det en dag kom ett pressmeddelande om en man som sökte skadestånd för en förstörd åkgräsklippare. Det var den vägen han fick kontakt med Ingemar Westlund och dennes historia som skulle bli den nya boken På osannolika skäl. Hannes intervjuande Ingemar, skrev en artikel, och fortsatte att hålla kontakten. De två träffades och började gå igenom det omfattande material som Ingemar samlat och kom så småningom fram till att det skulle bli en bok. Från ett möte hemma hos Ingemar åkte Hannes hem med tio sprängfyllda pärmar att gå igenom.

Sedan sommaren 2018 jobbade Hannes heltid med omfattande research och intervjuer för att kunna skriva true crime-boken På osannolika skäl som nu finns ute.

Hannes Dükler planerar nu för en ny bok men den här gången ska det bli skönlitterär fiktion.

– Jag vill skriva något som inte innebär lika mycket research och jag har en historia som jag burit med mig ganska länge som förhoppningsvis ska bli en ny bok, avslutar Hannes.

Förutom författaren själv kommer även Ingemar Westlund till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Utgivna böcker

  • 2019 På osannolika skäl
  • 2006 När mörkret faller
  • 2005 Uppdrag: Familj (medverkan i antologi)
  • 2004 Uppdrag: Pappa (redaktör för antologi samt medverkan)
  • 2002 Debut 2002 (medverkan i antologi)

Länkar