Ett millennium tar slut

Stieg Larsson tre Millenniumböcker har sålts i 85 miljoner ex och är de svenska böcker som sålt bäst någonsin i världen. Med två uppföljare ligger siffrorna på sammanlagt 100 miljoner. Svenska Deckarfestivalen sammanfattar och överblickar nu när den tredje uppföljaren finns i butik.

Alla man pratar med har läst dem inklusive jag själv. Böckerna har höjts till skyarna, det bästa som skrivits i den genren någonsin i Sverige. Detta fick StiegLarsson sorgligt nog inte uppleva. Han gick bort i en massiv hjärtattack 2004 strax efter att manusen på de tre böckerna lämnats in på Norstedts Bokförlag.

 2015 axlade David Lagercrantz Stieg Larssons mantel som författare till fortsättningen på trilogin. Bokvärlden häpnade, hur vågar han, men kaxigt och med ett otroligt mod tog han sig an uppdraget. Kritiken var enorm, detta innan han ens blivit klar med bok fyra som kom 2015, Det som inte dödar oss. Självklart kastade jag mig över boken när den kom. Jag blev väldigt imponerad över hur han klarade av att skriva vidare i Stieg Larssons anda men ändå med sina egna ord. Och, hur varsamt han porträtterade Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist och deras fortsatta öden.

2017 kom del fem, Mannen som sökte sin skugga. En sträckläsarbok precis som del fyra. Dessa två har sålts i ca 14 miljoner ex världen över. Nyss läste jag ut del sex den sista boken i serien, Hon som måste dö. Lisbeth ska nu en gång för alla göra upp med sin syster Camilla (Kira). Hur det går får man läsa i boken. Men slutet är väldigt dramatiskt.

Tycker det är bra att det är sista boken, det går inte att vrida och vända på Salander och Blomkvist hut många gånger som helst. Cirkeln är sluten. Skulle gärna vilja säga tack till David Lagercrantz för de läsupplevelser han gett mig och alla andra miljoner läsare för de tre sista böckerna i Millenniumserien. Spännande, välskrivna. Jag bara älskar karaktären Lisbeth Salander, denna trubbiga, vrånga, skräpmatsätande whiskeydrickande, supersmarta tjej, utan henne har det nog inte blivit denna världssuccé över huvudtaget.

Lagerkrantz blev inbjuden till Svenska Deckarfestivalen i november, men tackade tyvärr nej, festivalen krockade med den världsturné han skulle ut på under två månader för att promota den nya boken. Trots det, läs gärna boken!

Monica Gullman