Lilla Agatha

Vad hittar kulturhistoriska detektiver när de letar i arkiv och samlingar? Jo, till exempel sällsynta barndomsbilder på deckardrottningen över alla deckardrottningar, Agatha Christie.

I England har Agatha Christie-febern aldrig riktigt kallnat. Det visar sig bland annat i september när, det Christie’s familj kallar ”extremt sällsynta kort” på författaren kommer att ställas ut under den internationella Agatha Christie-festivalen i Torquay. På bilderna som togs i perioden 1895 – 1898 i hennes barndomshem i just Torquay, är hon mellan 8 och 11 år gammal.

På ett triptych med tre foton håller hon en mandolin och två dockor. I den bildserien var hon åtta år gammal. På ett annat kort täcker hon ögonen på sin storebror, Louis Montant, som då var 15. Man kan också se flickan pyssla i trädgården på en annan bild.

Mycket nöjd över att kunna visa fram dessa sällan skådade korten

Christie’s barnbarn Mathew Prichard uttalade att han var mycket nöjd över att kunna visa fram dessa sällan skådade korten på hans mormor. I september ställs originalkorten ut under The International Agatha Christie Festival, som inte bara hyllar författaren men också uppmanar till kreativitet och samarbete på kors och tvärs av genrer och konstformer. Festivalen anordnas i samband med deckardrottningens födelsedag 15 september i hennes födelseort.

I ett välbärgat hem år 1890 föddes skaparen av Hercule Poirot och Miss Marple, Agatha Mary Clarissa Miller. 24 år gammal gifte hon sig med överste Archibald Christie. Efter flera år av refuserade noveller publicerade hon sin första roman 1920, The Mysterious Affair at Styles (En dos stryknin på svenska; det är redan där Poirot dyker upp). Under första världskriget jobbade hon som obetald sköterska och fick 1917 sitt första riktiga jobb som apoteksassistent. Christie var mycket produktiv och skrev totalt ett åttiotal detektivromaner och novellsamlingar, ofta två eller tre per år. Hon är fortfarande mycket populär och utöver av att andra författare skriver nya Poirot-böcker på licens, görs filmer och TV-serier baserad på hennes alster nästan varje år.