Recension: Yrsel av Annika Widholm

Efter en rad av böcker för barn och unga så är Yrsel Annika Widholms romandebut för vuxna. Det är en psykologisk thriller som skickligt skapar ett växande obehag mitt i vardagen, som genom många oväntade vändningar skapar spännande gåtor på en vindlade väg mot obehagliga svar.

Huvudpersonen och berättarjaget Clara har nyligen flyttat in hos kärleken Markus och hans två döttrar. De har varit tillsammans ett bra tag, länge i hemlighet när Markus fortfarande var gift med Sara. Men Sara dog i en olyckshändelse så nu kan de två leva tillsammans öppet och ärligt.

Men lyckan grusas snart av allt fler mystiska händelser. Clara börjar få konstiga svimningsanfall, perioder när hon är borta men det uppenbarlig händer olika saker under dessa perioder av frånvaro. Hon vaknar upp på oväntade ställen utan att veta hur hon kommit dit. Dessutom har hon en obehaglig och växande känsla av att vara förföljd.

Hennes studier i psykologi blir ett sätt att hantera det som händer i hennes eget liv, men för henne också allt djupare in i det okända. Vad hände egentligen med Sara? Varför är ett av rummen i våningen alltid låst?

Yrsel är inspirerad av en personlig upplevelse

– Upptakten till Yrsel är inspirerad av en personlig upplevelse. Jag började skriva romanen efter att ha svimmat och vaknat upp på golvet i min lägenhet. Det är en obehaglig upplevelse, att tappa kontrollen över kroppen, och det kändes som ett bra tema för en spänningsroman. Så det utvecklades till en psykologisk thriller om medvetandets gränser, berättar författaren själv.

Yrsel är en spännande psykologisk thriller. Annika Widholm har en stor talang för att mitt i vardagliga skeenden skapa stråk av obehag, orosmoln i ögonvrån, en osäkerhet i tillvaron; vad är det som är verkligt och vad är det inte?

Yrsel är också deckare med en gåta: vad var det som hände med Sara, vilka relationer har bokens olika karaktärer till denna händelse, hur hänger alla mystiska händelser samma och vad är egentligen svaret på gåtan?

Det blir många oväntade vändningar i intrigen och boken är svår att lägga ifrån sig. Det uppstår en hel del gissningar på vägen som då tar ytterligare en oväntad sväng i en helt annan riktning. Jag gilla också upplösningens osäkerhet väldigt mycket.

Läsningen ger mig ett par personliga bonusar. Den ena handlar om miljön. För ett par år sedan bodde jag också på Södermalm i Stockholm där handlingen utspelar sig och jag känner väl igen mig i bokens utmärkta miljöskildringar vilket är kul.

Den andra handlar om Claras uppsatsskrivande. Ibland undervisar jag på universitet om hur man ska skriva vetenskapliga uppsatser, något som Clara just håller på med. Det finns massor av formella regler att hålla sig till, vilket Clara också gör till en början, men hon blir bedrövad över att innehållet är så ointressant. Känner väl igen det, produktionen av akademiska papper är enorm och ständigt växande och det finns massor av fullkomligt korrekta, granskade och publicerade artiklar som inte tillför någonting alls vilket bara är ett sorgligt slöseri. När Clara skriver om, tycker sig skriva något intressant, blir hon helt sågad av sin handledare, vilket är mycket trovärdigt. I min undervisning försöker jag stimulera till en kombo; ett absolut krav är att man ska tillföra något intressant men ändå upprätthålla rimliga akademiska krav. Det går sådär och jag lider med Clara.

Gillade att läsa Yrsel, ser fram mot hennes nästa vuxenbok och inte minst ser jag fram emot att få träffa henne under Svenska Deckarfestivalen i november.

Anders, Kapprakt

Bokfakta:
Författare: Annika Widholm
Titel: Yrsel
Utgivningsdag: 2018-07-24
Förlag: Bonniers
Antal sidor: 343