Recension: Blindtunnel av Tove Alsterdal

För många ingredienser är riskfyllt, de kan lätt slå ut varandra. Men en skicklig kock vet att balansera de olika delarna så att de kompletterar varandra till en fantastisk helhet. Och en skicklig kock är Tove Alsterdal som med sin senaste bok Blindtunnel skapat något fantastiskt.

Blindtunnel är många olika saker:

  • Det är en relationsroman, om problem som ofta uppstår när barnen flyttat hemifrån, om svårigheterna att hålla liv i ett slitet äktenskap, om att försöka hitta nya vägar när barnen inte längre upptar vardagen.
  • Det är en kriminalroman, det är den genre dit Tove Alsterdals böcker kategoriseras och även om genrebeteckningar ofta kan vara fyrkantiga och missledande så finns här gott om bladvändande spänning, här finns brott och brottsoffer, människor som dör.
  • Det är en historisk roman, baserad på ett omfattande research om verkliga händelser för länge sedan; historiska skeenden som blir levande i den nutid där texten i huvudsak befinner sig, skeenden som har mycket att säga om vår samtid.
  • Det är också en filosofisk roman om det outtalades tyranni, om den hotfulla och farliga tystnaden, tystnaden som skriker, falska ytor som ärvs, generation efter generation.

Tove Alsterdal arbetar ofta med verkliga historiska händelser som en plattform. Så också denna gång. 1938 gav den brittiske premiärministern Neville Chamberlains, tillsammans med andra europeiska stormakter, bort en del av Tjeckoslovakien till Tyskland, och därmed trodde han sig ha förhindrat ett kommande storkrig. Alla vet hur katastrofalt fel han hade.

Området kallas ibland Sudetenland och består av delar av Böhmen (samt Mähren och Schlesien). Det har en mycket lång och rik historia, Böhmen var ett självständigt land från 800-talet fram till första världskrigets slut men ingick olika allianser. Mångkulturellt, flerspråkigt och framgångsrikt. Hitler tog snabbt hela Tjeckoslovakien och tyskarna blev innerligt hatade. Efter krigsslutet var den tyskspråkiga befolkningen i området utsatt; på liknande sätt som judarna, under nazisttiden. Många dödades, deras egendom beslagtogs och nästa alla fördrevs till fattigdom i Tyskland, de flesta till den del som blev Östtyskland 1949 och då en del av Sovjetunionen.

Bakom dessa stora siffror finns naturligtvis mängder av personliga tragedier, hemska familjehistorier som förändrat och fortfarande påverkar deras liv dramatiskt. Det är mitt i detta som Tove Alsterdals bok finns.

Berättarjaget Sonja lever radhusliv i Sverige med sin man Daniel. Barnen har flyttat hemifrån, relationen går på tomgång, de behöver genomföra förändring. Daniel hittar på nätet en förfallen vingård, övergiven sedan länge, till ett häpnadsväckande lågt pris. De slår till, säljer radhuset, köper vingården och flyttar till en liten stad i det som en gång kallades Sudetenland. De sliter gemensamt med en riktigt utmanande renovering, försöker få kontakter med lokalbefolkningen, försöker hitta tillbaka till varandra; men deras liv kommer att förändras ännu mer dramatiskt när de en dag slår ner en konstig vägg i källaren finner ett mumifierat pojklik långt nere i en källargång.

Fortsättningen är en riktigt välskriven och spännande historia, fylld av levande karaktärer, illusioner som successivt faller för att uppdaga nya falska dekorer ända fram till dess att … vad då? En segrande sanning? En anpassning till de bekväma och gosiga lögnerna?

Tystnadens livsfarliga fälla

Med en väldigt personlig berättarteknik säger Alsterdal också mycket som är tillgängligt för generaliseringar. Om relationer, om hur det som gömts i historien kan slå tillbaka, om hur stormakter som ritar och ritar om streck på kartor också föröder människors liv och inte minst; om hur lätt det är att falla i tystnadens livsfarliga fälla.

Läs Blindtunnel! Jag garanterar dig fängslande timmar tillsammans med Tove Alsterdal. Och träffa henne på Svenska Deckarfestivalen i november.

Anders, Kapprakt

Bokfakta:
Författare: Tove Alsterdal
Titel: Blindtunnel
Utgivningsdag: 2019-01-02
Förlag: Lind&Co
Antal sidor: 268

Länkar till mer information: