Sveriges topplista juli 2019

En norrman sålde mer än alla andra i juli. Inte oväntat, vi gissade det förra månaden; Jo Nesbö är Nordens krimkung. Den varma högsommaren är högsesong for att läsa om iskalla mord. Nu tittar vi på den nyaste försäljningstopplistan. Deckare och thrillers är rödmarkerade.

Ny rekord för året är att 14 av de 20 populäraste skönlitterära böckerna tillhör den breda deckar/mysterie-genren under en månad. Då räknar vi med Nora Roberts Blå dahlia, som av någon anledning dyker upp på topplistan 11 år efter att den gavs ut i Sverige! (Den kom ut 2004 i USA.) Förmodligen har det att göra med Roberts senaste, Under fallande stjärnor som har varit en storsäljare i år. Men hur kan Roberts räknas som ”deckarförfattare”? Nja, Blå Dahlia handlar om den unga änkan Stella som med sina två små söner flyttar tillbaka till sina barndomstrakter. I närheten bor den oborstade men snygge landskapsarkitekten Logan Kitridge. Snart inleder Stella och Logan en het romans. Men det finns någon som inte är glad åt deras kärlek. Ett kvinnligt andeväsen stör ofta Stellas nattsömn. Kan det vara någon som tidigare bott i huset? Vad har hon för ett förflutet som inte lämnar henne någon ro? Om det dyker upp ett spöke i en roman så räknas det som ett mysterium eller något övernaturligt, inte olikt Stephen King. Vi låtsas som det i alla fall.

1. Kniv av Nesbø, Jo
2. Jamåhonleva av Roslund, Anders (Läs recension!)
3. En bur av guld av Läckberg, Camilla
4. Jag ser dig av Jungstedt, Mari
5. Lazarus av Kepler, Lars
6. Skamvrån av Sarenbrant, Sofie
7. Folk med ångest av Backman, Fredrik
8. Broder Jakob av Schepp, Emelie
9. Mister av James, E L
10. Verkanseld av Boije af Gennäs, Louise
11. Det första chiffret av Rudberg, Denise
12. Under fallande stjärnor av Roberts, Nora
13. En högre rättvisa av Hjorth, Michael & Rosenfeldt, Hans
14. En grav för två av Holt, Anne
15. Hypnotisören av Kepler, Lars
16. Vi for upp med mor av Smirnoff, Karin
17. Pärlsystern: Ceces berättelse av Riley, Lucinda
18. Blå dahlia av Roberts, Nora
19. Vardagar 2 av Lundell, Ulf
20. Henrys hemlighet av Ohlsson, Kristina (Läs recension!)

Samma ny bok-effekt finns för Hypnotisören av duon Lars Kepler som firar 10 år och som har kommit i en spesialutgåva, en såkallad Black Edition. Författarna har knådat till Hypnotisören så att den återspeglar hur mycket Lars Kepler har utvecklats som thrillerförfattare sedan debuten. Tempot har pressats upp, kapitlen har stramats till, dialogen är omskriven, nya scener har tillkommit och Joona Linna har fått en större roll. Grattis till två böcker på topplistan, ”Lars”!

Topplistan är sammanställd av Bokinfo på uppdrag av Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen.