Lästips till hängmattan

Ligg inte på latsidan i sommar – ligg i hängmattan och läs en god bok! Med ”god” menar vi valfri kriminalroman, en deckare, en thriller eller varför inte ett historisk mysterium. Svenska Deckarfestivalen tipsar om lämplig sommarlektyr man kan hitta på loppisar eller i gömmorna på torpet.

Sommaren kan ofta vara dyr nog med resor hit och dit, restaurantkäk och biljettkostnader för hela familjen i något badland eller Orsa björnpark. Efter en lång dag i hettan är det trevligt att slappa av med en kravlös samling tillplattad cellulosa, alltså böcker, som inte ens behöver kosta multum eftersom du troligen inte hittar följande böcker i bokhandlarnas hyllor. Sommaren är loppishögtid och då hoppas vi du hittar några av dessa att njuta av i sommar för en femma. Klassiker, okända pärlor, rafflande genrevidgande äventyr!

Annika Bryn – Den sjätte natten (2003)
Sverige skakas av ett antal mord på offentliga personer som engagerat sig mot rasism och främlingsfientlighet. Polisen famlar i mörker, är det en ensam galning, en ny Laserman som ligger bakom? Samtidigt försvinner paret Anne och John Danielsson, båda advokater, och deras trettonåriga dotter Miriam. Advokatfirman larmar polisen som till en början tar det hela med ro. Förmodligen har de bara gett sig iväg på en oplanerad semester. Ändå är det något som inte stämmer.

Den sjätte natten är lika delar deckare, psykologisk thriller och action. Den spektakulära upplösningen i den karga och otillgängliga terrängen i Norrlands inland är gastkramande och intensiv som i en amerikansk biofilm.

Umberto Eco – Rosens namn (1980)
Utspelar sig i ett benediktinkloster i norra Italien under medeltiden. Hit anländer munken William från Baskerville och hans elev Adso från Melk. När en munk hittas mördad i klostret, får William uppdraget att lösa mordgåtan på ett diskret sätt. Fler och fler munkar dör emellertid, och det står snart klart att någon hemlighet i klostrets stängda bibliotek har med saken att göra.

En banbrytande roman som blev en av världens mest sålda böcker och som utöver historisk deckare till formen är en filosofilektion, religionshistorisk genomgång och språkkurs. Den väckte stor uppmärksamhet när den kom, inte minst eftersom den kan uppfattas som en allegori, men frågan är över vad? Filmatiserades för bio med stor framgång med Sean Connery 1986 och för TV med John Turturro 2019.

Craig Thomas – Uppdrag Firefox (1977)
När västmakterna får klart för sig att Sovjetunionen har utvecklat ett flygplan som kommer att ge dem total dominans i luften, aktiverar amerikanska CIA och brittiska MI6 en plan för att stjäla en av de två prototyper av Firefox som har byggts. Stridspiloten Mitchell Gant reser i hemlighet till Sovjetunionen lyckas ta sig till flygbasen Biljarsk där de två prototypflygplanen finns. Firefox har ett antal avancerade finesser, framförallt en form av smygteknik som gör det helt osynligt för radar, det kan uppnå hastigheter av Mach 5 eller mer. och planets vapen kontrolleras av pilotens tankeimpulser.

Uppdrag Firefox är en spionthriller som gav Craig Thomas stor framgång, särskilt sedan boken filmatiserats 1982 med Clint Eastwood som regissör och i huvudrollen som Mitchell Gant. Ett starkt fokus på militär teknik och taktik gör att boken sägs vara en föregångare till den några år senare uppkomna genren technothriller.

Patrick Suskind – Parfymen (1985)
Romanen utspelar sig i 1700-talets Frankrike. Boken handlar om parfymören Jean-Baptiste Grenouille. Han är en isolerad människa på grund av den känsla av obehag han väcker eftersom han saknar kroppslukt, men han själv utvecklar ett särdeles luktsinne och blir besatt av dofter. För att skapa parfymer mördar han unga flickor för att extrahera deras kroppsdofter. Patrick Süskinds debutroman blev en internationell bästsäljare, översattes till 46 språk och såldes i 15 miljoner exemplar.

Grenouille skulle just till att lämna den tråkiga tillställningen för att vandra hemåt längs Louvrens galleri när vinden bar till honom något, något försvinnande litet, knappt märkbart, en flaga, en doftatom, nej mindre än så: snarare aningen om en doft än en faktisk doft – och ändå den säkra aningen om någonting som han aldrig förut luktat. Han tog ett steg tillbaka mot muren igen, slöt ögonen och vidgade näsborrarna. Doften var så oerhört lätt och fin att han inte kunde hålla fast den, gång på gång slank den undan, lät sig inte uppfångas, täcktes över av krutröken från svärmarna, blockerades av utdunstningarna från folkmassan, styckades upp och maldes sönder av de tusen andra lukterna i staden. Men så, rätt vad det var, fanns den där igen, en liten tipp bara, för en kort sekund var doften förnimbar som en härlig antydan… och försvann så strax…

Joël Dicker – Sanningen om fallet Harry Quebert (2014)
New Hampshire, sommaren 1975. En ung kvinna vid namn Nola Kellergan försvinner under oklara omständigheter och hennes förmultnade kropp återfinns inte förrän 2008, trettiotre år senare, när den påträffas nergrävd i den berömde författaren Harry Queberts trädgård. Bredvid Nolas kvarlevor hittar poliserna dessutom en kopia av manuskriptet till Queberts berömda genombrottsroman Roten till det onda. Quebert fängslas och anklagas för mordet, men till hans hjälp kommer hans före detta elev, författaren Marcus Goldman, som också är denna romans berättare och egentliga huvudperson. Tillsammans med polischefen i den lilla staden inleder Marcus en utredning som kommer att bli mer komplicerad än vad någon av de inblandade någonsin hade kunnat föreställa sig.

Romanen kan beskrivas som en kalejdoskopisk berättelse i flera lager. Oavbrutet spännande samtidigt som den hela tiden gäckar läsarens förväntningar. Så fort man tror sig komma nära gåtans lösning händer något som kullkastar alla teorier. Och en fråga formulerar sig: vem är det som skriver en berättelse, och hur går det egentligen till? Sanningen om fallet Harry Quebert har blivit en enorm succé i Frankrike och har hittills sålts till mer än trettio länder.

Alistair MacLean – Björnön (1971)
Ett fartyg är på väg till Björnön med ett filmteam. Under resans gång mördas filmteamets medlemmar en efter en. Bloggen Spoof beskriver boken så här: ”En klassisk ”who did it” i tight miljö i sann Agatha Christie-stil som får läsaren att rikta misstankar åt flera olika håll ju längre handlingen pågår.”

Skotska Alistair MacLean var kungen av 60- och 70-talets grabbiga kiosklitteratur. Action, spioner, krig, äventyr, terrorism, western, allt platsade i den före detta militärens böcker. Han var minst lika populär som Ian Fleming och det sägs att han var den mest filmade författaren innan Stephen King. Kanonerna på Navarone (1957), Örnnästet (1967) och Mot Fort Humboldt (1974) tillhör klassikerna.

Amy Lloyd – En oskyldig kvinna (2019)
Trettioettåriga Samanthas liv ser ut som de flesta andras, till den dagen då hon ser ett tv-program om Dennis Danson. Han sitter inne, dömd till döden för det brutala mordet på en ung flicka i Red River County i Florida för över 20 år sedan. Hennes intresse växer snabbt till besatthet. Dennis orättvisa öde ska belysas i en true crime-dokumentär och Samantha, som så många andra, tror på hans oskuld. Hon börjar brevväxla med Dennis och det uppstår en alldeles speciell attraktion dem emellan. Utan att fundera reser Samantha till fängelset.

  • ”Man hör den olycksbådande musiken i bakgrunden direkt från första raden det här är en fantastisk thriller” – Lee Child.
  • ”Utmärkt psykologisk spänning” – Lisa Gardner.
  • ”En originell, träffsäker och övertygande berättelse om besatthet. Amy Lloyd är en häpnadsväckande ny talang, på väg att bli ett stort namn” – Peter James.

Steven Saylor – Romarblod (1991)
Skådeplatsen är Rom, tiden ca 80 f.kr. och privatdetektiven Gordianus vaknar med en bedövande baksmälla. Innan solen hunnit över takåsarna har han dock fått ett nytt uppdrag: den unge Cicero anlitar honom för att gräva fram fakta i hans första stora mål, försvaret av en jordägare som anklagas för fadermord. Gordianus sökande för honom genom Roms stekheta, stinkande gränder till horhus och palats och till det idylliska Umbrien. Ju fler trådar han drar i, desto större blir härvan av lögner, svek och förvridna passioner.

Romarblod är den första i en serie historiska spänningsromaner om detektiven Gordianus, alla med utgångspunkt i något av Ciceros autentiska rättsfall. I böckerna om Gordianus förenar amerikanen Saylor dramatiska intriger med ett imponerande historiskt kunnande och en råbarkad huvudperson värdig Mickey Spillane. Romarblod belönades av tidskriften Jury med litteraturpriset Flintyxan då den översattes till svenska 2005.

Samtliga böcker finns på svenska, antigen på biblioteket, på loppisar, på second hand, i antikvariat eller (med en hel del tur) hos din bokhandlare. Med undantag för Amy Lloyd, den tog vi med i fall du vill läsa något nytt. Den finns i handeln nu.

P.S. Om du i stället vill lyssna på radio/poddar tipsar vi om några true crime-poddar som finns att strömma genom dina hörlurar. Mordpodden finns på Radioplay och tar upp blant annat Klissbergsmordet i Sundsvall 2010. Podme har Massmördarpodden (beskrivningar av våld förekommer) och ”gillar” du seriemördare mer kan du lyssna på Seriemördarpodden. Föredrar du gamla hederliga SR finns ett antal dokumentärer om brott och kriminalitet.

Ha en trevlig brottfri kriminalsommar!