Lilian Fredriksson (1942 – 2019)

Lilian Fredriksson har gått ur tiden. Lärare och deckarnörd med ett extra intresse för barn- och ungdomslitteratur.

Lilian Fredriksson (ogift: Karlsson) föddes 1942 och växte upp i Vilhelmina. Hon fick sin utbildning i Lycksele och Uppsala, med målet att bli lärare efter att ha läst bland annat nordisk lingvistik, litteraturhistoria, konsthistoria, folklivsforskning, dramatik, religionskunskap samt idé- och lärdomshistoria. Hennes första riktiga jobb blev på Cederbladsskolan i Uppsala.

Så småningom övergick Lilian Fredriksson till att driva det med sin man gemensamma konsultföretaget Regina Förlag AB, med tjänster som översättningar, författarverksamhet, textredigering med mera. Hon blev verksam som litteraturkritiker bland annat i Jury – tidskrift för deckarvänner. Som föreläsare var deckare ett huvudtema hon och hennes make Karl G. Fredriksson (1941 – 2015) grottade ner sig i.

Den svenska barn- och ungdomsdeckaren, från Kalle Blomkvist och framåt, stod ofta i fokus, liksom utsatta barn i deckare för de yngre. Maria Lang, Stieg Trenter, Ture Sventon, Kommissarie Tax, Sjöwall-Wahlöö, regionala ”deckardrottningar”, Uppsala i kriminallitteraturen, Agatha Christie och Stieg Larsson var andra områden och författare Lilian och Karl berättade om. Tillsammans översatte de också böcker av Sharon Bolton, Ruth Rendell, Tony Hillerman, Stephen King och andra.

Paret skrev egna böcker om deckare för både gamla och unga, bland annat om hur kriminallitteraturen kan användas i skolans undervisning. De satt båda i juryn för Spårhunden, priset för årets bästa barn- och ungdomsdeckare som utdelas vid bokmässan i september.

Böcker i urval (med Karl G. Fredriksson)

  • 1996 En Jurybok om Kurt Wallander
  • 1999 Använd bara pitolerna i nödfall! – en bok om Ture Sventon
  • 2002 Deckaren i skolan – handledning och antologi
  • 2004 Från Kalle Blomkvist till internetdeckare
  • 2008 Nåd och straff – religiösa motiv i deckare och thrillers

Lilian Fredriksson var medlem av författarförbundets översättarsektion och Författarcentrum Öst. Ledamot av Svenska Deckarakademin (invald 1985, preses 1989 – 1992, skattmästare 2007 – 2010), och medverkade på deckarakademins vårmöte i Uppsala i början av maj. Hon avled i Uppsala 26 juni.