Recension: Henrys hemlighet av Kristina Ohlsson

Henrys hemlighet är Kristina Ohlssons spännande och intrikata kriminalroman om hur spår från det förflutna inte går att gömma. Men också en berättelse om familjelojaliteter och det svåra i att göra dem beständiga. Boken är en fristående fortsättning på romanerna Lotus blues och Mios blues.

Martin Benner är före detta polis och numera advokat. Som antikvitetsälskare har han sitt hem fullt med vackra saker. När hans vän Henry dör, får han ett erbjudande han inte kan motstå: att överta Henrys andel i en antikhandel i New York. Att plötsligt få möjligheten att också bli antikhandlare i New York känns fantastiskt. Men lyckan blir kortvarig. Martin blir uppsökt av en man som hävdar att Henry inte alls dog av sin sjukdom, utan blev mördad. Samtidigt märker Martin att han är övervakad. Någon smyger kring hans hus på natten och lämnar avtryck i snön.

Snart tvingas Martin in i en febrig jakt på sanningen om Henry. Sökandet leder honom till en kyrka med för mycket makt och en antikhandel med dunkla affärsmetoder. Martin får allt svårare att skilja sanning från lögn och vän från fiende.

Vem var egentligen Henry Schiller? Och vad hände den dagen han dog?

Martin vill veta vad som händer. Han tar hjälp av den ende vän han kan lita på, Boris, en grovt kriminell person, som råder Martin att inte nysta i den konstiga härvan och hålla sig utanför, för sin familjs säkerhet.

Det var snön som förde döden med sig.

Boken omfattar 470 sidor och intrigen är komplex. Jag får backa några gånger för att förstå sammanhanget, det är egentligen inte förrän i de sista sidorna som saker och ting får sin förklaring.

Boken blir ändå en riktig bladvändare, skickligt och proffsigt skriven av författaren. Som läsare vill jag kunna hitta den röda tråden och knyta ihop paketet, det förflutna som gömts kommer till slut upp i ljuset och det blir Martin verkligen varse om.

Monica, Min bokhylla

Bokfakta
Författare: Kristina Ohlsson.
Titel: Henrys hemlighet
Utgivningsdag: 2019-05-28.
Förlag: Piratförlaget.
Antal sidor: 470.