Grattis, Grand Master GW

Sveriges deckarkung Leif GW Persson har fått titeln Grand Master av Svenska Deckarakademin. En högt hängande ära som tilldelas den absolut högsta ”eliten” inom den svenska och internationella deckarbranschen.

Det var på sitt vårmöte 4-5 maj att Svenska Deckarakademin beslutade att utse kriminolog, författare och TV-personlighet Leif GW Persson till Grand Master. Utmärkelsen ges till svenska eller internationella personer som under en lång tid har ”utfört bestående och betydelsefulla insatser”, som akademin beskriver det. Någon särskilt motivering utöver detta behövs inte, men inte bara författare kan hedras på detta viset; också kritiker och redaktörer och andra kan bli Grand Masters.

Leif GW Persson.
Copyright/fotograf: Thron Ullberg.

Grand Master-titeln är inte första gången som Svenska Deckarakademin belönar Persson. 2010 fick han akademins Gyllene Kofot för Den döende detektiven med motiveringen: ”En angelägen diskussion om brott och straff, samt ett ömsint porträtt av en döende detektiv”. 11 andra kriminalromaner och en lång rad uppträdanden i tidningar, TV och radio har gjort honom till en av Sveriges mest omtyckta kriminalambassadörer.

Utmärkelsen manifesteras i ett diplom som Persson personligen kan få om han kommer till deckarakademins höstmöte i november, eller vid ett annat lämpligt tillfälle.

Tidigare Grand Masters (vissa år delades titeln inte ut):

2015 – Gunnar Staalesen
2012 – Jean Bolinder
2011 – Reginald Hill
2010 – Sara Paretsky, Ulf Durling
2009 – K. Arne Blom, Peter Lovesey
2008 – Len Deighton, Jan-Olof Ekholm, Donald Westlake
2007 – Olov Svedelid
2006 – Bertil R. Widerberg
2005 – Gösta Unefäldt
2004 – Jenny Berthelius
2000 – Colin Dexter
1997 – Jan Ekström
1996 – PD James, Ruth Rendell
1993 – Tony Hillerman
1991 – Maj Sjöwall och till minne av Per Wahlöö
1989 – John le Carré
1988 – Hammond Innes
1986 – Allen J. Hubin
1982 – Jan Broberg
1981 – Bernhard Borge, Christianna Brand, Michael Gilbert, Dorothy B. Hughes, Hillary Waugh
1980 – W. R. Burnett, Geoffrey Household
1979 – Patricia Highsmith
1978 – Graham Greene
1977 – Julian Symons
1976 – Ross Macdonald, Ed McBain
1975 – Michael Innes, Vic Suneson
1974 – Eric Ambler, Georges Simenon
1973 – John Dickson Carr, Rex Stout
1972 – Agatha Christie, Ellery Queen

Svenska Deckarakademin instiftades 1971 av Jan Broberg, Jörgen Elgström, Bo Lundin och Åke Runnquist, som en nischad och mindre pretentiös version av Svenska Akademien. Samfundets syfte är att främja deckarlitteraturen och facklitteratur om deckargenren. Akademin utser varje år årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Det sistnämnda priset har tidigare kallats The Martin Beck Award. Från och med 2009 tilldelas pristagaren Den Gyllene Kofoten. Kända ledamöter har blant andra varit Karin Alfredsson, Inger Frimansson, Maj Sjöwall, Maria Lang, Anna Jansson, Kristina Ohlsson, Olov Svedelid, Helene Tursten.