Jesper Stein

Under de senaste åren har danska Jesper Stein utvecklats till en av de största krimförfattarna i Norden med sin mångfaldigt prisbelönta serie om kriminalkommissarie Axel Steen. Serien älskas nu i tiotalet länder av både recensenter och läsare och SF har köpt filmrättigheterna till de första delarna.

Nyligen utsåg Det Danske Kriminalakademi hans senaste bok till bäst i Danmark vilket innebär att han i år är nominerad till Glasnyckeln, priset för bästa kriminalroman i Norden.

Jesper Stein är född 28 februari 1965 i Århus. Han växte upp i ett litterärt hem och läste väldigt mycket som barn. Hans pappa var lyriker och har en bror som numera är professor i litteraturvetenskap.

Sedan 1996 har Stein arbetat som journalist vid Jyllands-Posten, under många år som kriminalreporter. Han har en mycket ingående kunskap om både poliser och brottslingar som bidrar till hög trovärdighet i hans böcker. Har också arbetat som krigsreporter på Balkan i några år. Mat är ett stort intresse och han har under ett antal år också recenserat restauranger. De sista tio åren som journalist arbetade han med litteratur och reste världen runt för att intervjua kända författare.

Redan när jag var 15 år ville jag bli författare men det blev många år som journalist innan jag skrev min första bok.

Han debuterade som författare 2008 med biografin Man jager et bæst og fanger et menneske som handlar om Bent Isager-Nielsen, en kriminalpolis som i sitt arbete vid danska rikskrim under 25 år rest runt hela landet för att lösa svåra brottsfall.

Under lång tid har han gått omkring med en röst inom sig som ville komma fram, den som skulle komma att bli hans mycket speciella hjälte Axel Steen. – Delvis är han inspirerad av Lloyd Hopkins i en trilogi som James Ellroy skrev på 80-talet och delvis av Gunvald Larsson i Sjöwall/Wahlöös serie från 60- och 70-talet som framför allt Mikael Persbrandt gestaltat fantastiskt i film, berättar Jesper Stein.

Axel Steen är en kriminalpolis, på flera sätt en trasig människa men också en stor idealist som drivs av ett våldsamt rättspatos. Han presenterades för världen i Jesper Steins första kriminalroman Uro (Oro på svenska) som gavs ut i juni 2012. Sedan dess har han återkommit i ytterligare fem böcker och Jesper Stein han nu börjat skriva på den sjunde boken om Axel Steen.

Serien finns nu i tiotalet länder och filmrättigheterna till de tre första har köpts av SF. Sannolikt påbörjas inspelning under 2020.

Sedan 2015 arbetar Jesper Stein på heltid som författare. Han bor idag i ett hus i Köpenhamn med fyra döttrar: tvillingflickor som är fem år, en som är tolv och en som är 23.

Priser

 • Den första boken i serien, Uro, fick Det Danske Kriminalakademis debutantpris 2012.
 • Den tredje delen var nominerad till Læsernes Bogpris 2015.
 • 2015 fick han också Dan Turèll Medaljen för sin serie.
 • 2016 vann han bokhandlarnas stora pris De gyldne laurbær för den fjärdedelen.
 • I januari 2017 fick han Martha Prisen och blev utsedd till årets författare.
 • Det Danske Kriminalakademi utsåg tidigare i år hans senaste bok till bäst i Danmark, vilket också innebär en nominering till Glasnyckeln, årets nordiska kriminalroman.

Utgivna böcker

 • 2018 Solo (ej svensk titel än). Axel Steen, del 6.
 • 2017 Papa (på svenska 2019-06-15). Axel Steen, del 5.
 • 2016 Aisha (på svenska 2019-04-16). Axel Steen, del 4.
 • 2014 Akrash (Solo på svenska 2018-06-15). Axel Steen, del 3.
 • 2013 Bye bye blackbird (på svenska 2016). Axel Steen, del 2.
 • 2012 Uro (Oro på svenska 2014). Axel Steen, del 1.
 • 2008 Man jager et bæst og fanger et menneske (ej svensk titel)

Recensioner/länkar