Reatips

Årets näst roligaste bokevenemang – bokrean – startar denna veckan. Allra roligast är självklart Svenska Deckarfestivalen i november, men för att få utbyte av den är det en fördel att ladda med böcker. Passa på nu när bokrean börjar på tisdag.

Utvalda tips på deckare och thrillers som finns med i bokrean 2019. Böckerna hittar du i din närmsta bokhandel.

Kåda av Ane Riel
Har du inte läst den tidigare så är det hög tid nu. Fantastisk bok (deckare?) om en familjs undergång, om hur de bästa av avsikter kan gå så illa. Mångfaldigt prisbelönt i olika länder, bland annat Glasnyckeln, bäst i Norden. Denna begåvande danska var hos oss på Deckarfestivalen och alla vi som träffat henne och läst henne längtar efter att hon ska komma med något nytt. Snart!

Mafioso av Ray Celestin
Ray Celestin är engelsk författare som skriver en underbart intelligent amerikansk kriminalhistoria med jazz i allmänhet och Louis Armstrong i synnerhet i centrum. Debuten med Yxmannen prisades på många håll världen, blev Bästa översatta kriminalroman i Sverige 2016, och den utspelar sig i New Orleans 1919. Mafioso är del två som ger spänning på hög nivå och en färgstark och intensiv miljöskildring av Chicago 1928. Passa på att läs den nu; del tre, Gangsterns klagan, tar oss vidare till 40-talets New York och den kommer på svenska i april.

Camilla Grebe.

Husdjuret av Camilla Grebe
Fantastisk bok som både fått Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska kriminalroman 2017 och Glasnyckeln, Skandinaviska Kriminalsällskapets stora pris. Välskrivet med hög spänningsfaktor med miljöer från svenska landsbygd. Hon var hos oss på festivalen 2018 med nästa bok, Dvalan, även den ett mästerverk från en av landets mest etablerade och internationellt mest framgångsrika deckarförfattare.

Pappas pojke av Emelie Schepp
Hennes popularitet ökar stadigt, hennes böcker finns nu i 30-talet länder och hon har flera gånger blivit utsedd Årets Deckarförfattare. Pappas pojke är fjärde fristående delen i hennes serie om åklagaren Jana Berzelius. Den femte delen, Broder Jakob, kommer ut nu i mars.

Den tunna blå linjen av Christoffer Carlsson
Svensk stjärna som är mest känd för serien om polisen Leo Junker. Den avslutades med just Den tunna blå linjen som kom ut 2017 och samma år var han och pratade om den på Svenska Deckarfestivalen. Snart kommer han med något helt nytt i boken Järtecken, högt på läslistan just nu.

Inland av Arne Dahl
Arne Dahl är en väl etablerad internationell stjärna som inte behöver någon presentation. Mest känd för serierna om A-gruppen i Sverige och fristående uppföljningen, den mer internationella kvartetten om Opcop, skriver han nu något helt annat. Inland är den andra fristående delen om Sam Berger och Molly Blom som han var på Svenska Deckarfestivalen och pratade om 2017. Den första delen Utmarker kom 2016 och den tredje, Mittvatten, kom förra året. Kanske blir det en fjärde i höst?

Höstsol av Lars Wilderäng
Lars Wilderäng är en udda fågel på den svenska krimscenen, ett svenskt svar på Tom Clancy skulle man kunna säga; ofta krig, internationella konflikter, dystopier, samhällets sönderfall. Han har flera miniserier bakom sig. En av dessa miniserier inleddes med just Höstsol, som nu finns på rean, och avslutades med Höstregn.

Anders de la Motte.

Höstdåd av Anders de la Motte
En av de riktigt stora i Sverige just nu. Hög spänning i skånsk småstad. Höstdåd är andra fristående delen av hans pågående årstidssvit. Efter den kom Vintereld och kanske kommer avslutningen, Våroffer (?) i år. Han finns på vår lista över tänkbara författare på Svenska Deckarfestivalen i höst.

Patrioterna av Pascal Engman
Pascal Engman är en av Sveriges nya internationella stjärnor på deckarhimlen. Patrioterna är hans debut från 2017 och med uppföljaren Eldslandet var han på Svenska Deckarfestivalen förra året. Han skriver internationella action-thrillers med högt tempo. Som läsare är man klistrad, att fylla på kaffekoppen är en utmaning, och han har även ett stort patos och samhällsengagemang.

Annabelle av Lina Bengtsdotter
Lina Bengtsdotter är ytterligare en av våra nya svenska stjärnor som sprids till allt fler länder. Annabelle är hennes debut från 2017, uppföljaren Francesca kom förra året och hon skriver nu på sin tredje bok. Hon är född och uppvuxen i lilla Gullspång som också är huvudmiljö för hennes spännande böcker som handlar om utsatta människor på olika sätt, inte minst de mystiskt försvunna Annabelle och Franscesca. Hon finns på vår lista över tänkbara författare på Svenska Deckarfestivalen i höst.

Blodlokan av Louise Boije af Gennäs
Intensiv psykologisk thriller om den lilla människans kamp mot makten. Första delen av hennes Motståndstrilogi. Andra delen, Skendöda, kom förra året och sista delen, Verkanseld, kommer i sommar. Även hon finns med på önskelistan för höstens festival.