En mördande bra festival!

Att det kommer rekordmånga författare till Svenska Deckarfestivalen 2018 är ett faktum. Festivalen innehåller dock mycket annat, t.ex. seminarier med olika teman och nomineringarna till 2018 års bästa kriminalromaner.

En annan intressant aspekt kring just Sundsvalls deckarfestival är att den är Sveriges äldsta deckarfestival som fortfarande arrangeras. Man skulle kanske tro att deckartokiga Sverige har många gamla deckarfestivaler, men det stämmer inte. Men när man har gått på festival fem-sex gånger, då är det en tradition, och det har blivit en omtyckt tradition i Stenstan att samlas kring blodiga böckers mordmysterier när hösten har kramat livet ur sommarens grönska.

Så vad kan man se, göra och överleva på 2018 års deckarfestival i Sundsvall? Ett axplock från alla programpunkter: …


Onsdag 7 november efter festivalens invigning inleds seminariedelen med ”Brottsplats Stockholm – nu och då.”

Miljöbeskrivningen inom deckar- och krimgenren spelar en stor roll för att ge äkthet och autenticitet åt en riktigt bra historia. Många författare lägger stor vikt vid den realistiska miljön för att få den att samverka med en stark och spännande berättelse. Här samtalar vi med Alexander Cavalieratos, Pascal Engman och Hanna Lindberg som alla har vår huvudstad som sin geografiska utgångspunkt – i helt olika tider och i olika sociala omgivningar.

När Norrlandsfönstret öppnar möter du olika författare som har sin bakgrund i Norra Sverige och låtit det bli arenan för deras berättande. Norrlandsanknytning har också kammaråklagare Karin Everitt från Sundsvall som kommer att använda verkliga fall för att bland annat belysa hur svårt det ibland kan vara att bevisa ett brott ”bortom varje rimligt tvivel”. Ett juridisk princip man kan hitta i rättegångsthrillers, eller kanske i varje polisroman som tar juridiken på allvar.

Jonas Kihlman.

En som skriver thrillers med anknytning till Södra Norrland är Jonas Kihlman som i sin tredje bok i trilogin om Höga Kusten och Sigtuna fantiserar om sprickbildningar i Högakustenbrons pyloner, en explosion vid Saltviksanstalten i Härnösand och kärnladdningar som detonerar över Östersjön. Det går undan! När man skriver om sånt, undrar man hur det började. Vi frågade Jonas om det: -För en hel del år sedan var jag en usel läsare. Jag fick då en propå från en van läsare att jag var så tråkig som inte läste några böcker. Sagt och gjort, jag började läsa och när jag läst ett antal böcker fick jag tanken: Nä, det här kan jag göra lika bra som de. Jag passerade vår ugn därhemma och min första idé till en bok poppade upp i huvudet. Boken som blev en rejäl roman på närmare 120.000 ord fick namnet Påskharen. Denna bok har jag emellertid inte gett ut då jag blev väldigt varse hur svårt det är att hitta ett förlag som är intresserat. I ärlighetens namn ska jag väl också säga att svenskan i den boken kanske inte är det vassaste man kan läsa. Jag insåg dock att jag behövde något annorlunda och bestämde mig då för att skriva klart en hel trilogi innan jag kontaktade några samarbetspartners. Jag behövde också få in en hel del politiska dilemman, moral och etik i böckerna och sedan var jag igång med Sigtuna/Höga Kusten Trilogin som jag är här på festivalen med.

Hur känns det att få komma till Sundsvall? I bland omtalad som Sveriges vackraste stad. -Jag blev självfallet väldigt stolt. Kände att hoppsan hejsan här ska jag få möjligheten att träffa en rad andra författare och också prata om just mina böcker inför hågade åskådare. Lycklig är ett annat bra ord som jag gärna använder i samband med er inbjudan. Sundsvall. Ja, den staden känner jag mycket väl till. Även om Härnösand är residensstaden i mitt älskade Västernorrland och den stad jag oftast besöker då vi har vårt smultronställe endast 2 mil norr om Högakustenbron så ligger Sundsvall mig mycket varmt om hjärtat. Vår plan är att på ålderns höst flytta upp till Höga Kusten, men ett alternativ är definitivt Sundsvall om vi känner att vi ändå vill ha stadens puls runt hörnet. Jag har även genom åren gjort en hel del besök i Sundsvall i mitt andra yrke och har träffat massor av företag i staden med omnejd. Vill ju också passa på att nämna Birsta som kanske inte är min favoritplats på jorden, men att ha ett sådant shoppingområde bara kilometer bort hamnar ju även det på pluskanten för orten, tycker Jonas.

Åsa Anderberg Strollo, Jonas Kihlman, Pernilla Ericsson, Johan Theorin, Geir Tangen, Inger Frimansson, Sharon Bolton.

Vid det här laget under onsdagen har deckarfestivalens ”huvudmisstänkta”, tillika styrelseordförande och en av två moderatorer Tomas Melander blivit varm i tröjan. -Vårt program är ännu mer fullmatat i år. Detta är något som vi är mäkta stolta över och naturligtvis är vi glada över att kunna presentera så många författare, 25 till antalet, och dessutom många spännande seminariepunkter. Men också när det gäller bredden så vill vi påstå att årets festival går utanpå allt vi tidigare gjort. Här finns internationella thrillers, pusseldeckare, fantasy, prisbelönta ungdomsspänningsböcker, aktuella nutidsteman och mycket, mycket mer. Det är bara att ta för sig, säger Tomas Melander.

Författarkvällen på onsdag bjuder på nio författare från Sverige, Finland, Island och Norge.

Fakta: Ordet deckare har sitt ursprung ur ordet detektiv, eftersom huvudpersonen ofta är en privatdetektiv. Berättelsen kan också kretsa kring en kriminalpolis eller någon annan problemlösare; journalist, präst, psykolog, en stickande tant eller kring den skyldige.


Torsdag 8 november handlar seminarierna på dagtid om nordisk kriminallitteratur, om fantasy som ingången till ungas läsande, och om att skriva tillsammans som par. I det svenska deckarundret var Sjöwall-Wahlöö det första paret som blev kända ”parskrivare”. Sedan dess har många författarpar uppstått och fortsatt att arbeta på det sättet. Tre författare som alla har erfarenhet av att skriva tillsammans med andra (ej med varandra) medverkar: Åsa Anderberg Strollo, Anna Karolina och Camilla Grebe.

Innan författarkvällen tar över kommer Kerstin Bergman från Svenska Deckarakademin, tillika huvudmoderator för deckarfestivalen, att berätta om nomineringarna till 2018 år bästa kriminalromaner. Kerstin har varit huvudmoderator på Svenska Deckarfestivalen i några år. Vad tycker hon gör Svenska Deckarfestivalen till ett event Sundsvallsborna borde uppleva? -Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall har ett fantastiskt program, och dessutom är det en väldigt intim festival med en familjär stämning. Som besökare får man en chans att komma nära författare och övriga medverkande på ett sätt som är ovanligt i alla sammanhang, säger Kerstin.

Hon berättar också om en trend inom kriminal- och thrillerlitteraturen: -Ett område där mycket av den intressanta förnyelsen inom genren sker just nu är inom landsbygdsdeckaren, där man börjat inkludera mycket mer av de thrillerelement som tidigare främst synts i de nya polisthrillers som utspelat sig i storstäderna. Detta gör nu många landsortsdeckare betydligt mer spännande och komplexa. De nya serierna av Camilla Grebe och Helene Tursten är utmärkta exempel på detta.

Svenska Deckarfestivalens andra författarkväll ger dig chansen att lyssna till, och kanske fråga 10 författare om något du undrar över, bland annat den internationella stjärnan Sharon Bolton, danska Ane Riel, och drottningen inom psykologiska thrillers Inger Frimansson. Skaparen av megasuccen om Irene Huss (översatt till 18 språk, såld i över fyra miljoner ex, tolv filmer etc), Helene Tursten är definitivt också en av de svenska deckardrottningarna, som självklart kommer till Sundsvall denna torsdag.

Fakta: Under 1800-talet och början av 1900-talet var de flesta publicerade böckerna på svenska inom genren översättningar från engelska, franska och tyska. Sverige var dock tidigt ute; en av de tidigaste är novellen Skällnora Qvarn från 1838 av Carl Jonas Love Almqvist. Andra är Sherlock Holmes-pastischer från 1908 och 1910 av Frans Oskar Wågman (under pseudonymen Sture Stig).


Fredag 9 november kan du bland annat ta del av seminariet ”Våld mot kvinnor”. #metoo-rörelsen har under det senaste året tydligt lyft fram den enorma omfattningen av hot och våld mot kvinnor i olika sammanhang. Även i deckarlitteraturen blir dessa frågor allt vanligare som tema. Vi möter Pernilla Ericson och Sara Larsson som bägge mycket engagerade i dessa frågor, inte bara i deras författarskap. Det blir ett samtal kring detta våld mot kvinnor på olika arenor och inte minst hur temat behandlas i moderna deckare.

Festivalen avslutas med utdelning av Lilla Sherlockpriset, Svenska Deckarfestivalens skrivartävling som vänder sig till ungdom i högstadiet i Medelpad. Vi har fått allt som allt 29 berättelser från unga författare och en jury läser nu berättelserna med stor glädje och intresse.