Recension: Maestro av Geir Tangen

”Maestro är något extra för oss alla deckarfans”, skrev Lotten Glans på Lottens Bokblogg när den nya norska deckarstjärnan Geir Tangens debut ”Maestro” kom ut på svenska tidigt i våras. Boken har gjort stor succé, är såld till 15 länder och har fått översvallande recensioner. Den fick också högt betyg av Lotten och du kan läsa hennes recension här.

Från förlagets hemsida: Journalisten Viljar Ravn Gudmundssons karriär är på väg utför. Förr var han den stora stjärnan på lokaltidningen i den norska småstaden Haugesund, och hade fullt sjå med att stå emot anbuden från Oslotidningarna. Men efter ett ödesdigert misstag går Viljar från stjärna till iskall på redaktionen. Samtidigt kämpar han privat med att ta hand om sin ADHD-diagnostiserade son, och inte minst med att hantera sina egna ångestattacker.

När Viljar en dag får ett mejl av någon som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan, skickar han det bara förstrött vidare till polisen. Nästa dag hittas en kvinna mördad. Och snart trillar ännu ett kryptiskt mejl ner i Viljars inkorg …

Lotte Skeisvoll leder polisutredningen. Många rynkar på näsan åt att hon 32 år ung blivit utnämnd till kriminalkommissarie, men Lotte själv – paragrafryttare och närmast tvångsmässigt överambitiös – tycker att hon borde ha fått chansen betydligt tidigare. Men nu möts hon av en gärningsman som ständigt verkar ligga steget före. Först när det framkommer att morden tycks spegla scener ur populära kriminalromaner står hon inför ett genombrott.

Jag läser mycket norskt och gärna på norska. Dessutom läser jag gärna norsk krim. Det finns några norska bokbloggar som jag besöker regelbundet, och Bokbloggeir är en av dem – där har jag hittat väldigt många bra tips på för mig nya norska deckare. Klart jag blev nyfiken när jag såg att han nu debuterat som deckarförfattare, men jag hade inte kommit mig för att beställa Maestro på norska innan det kom ett mejl från det svenska förlaget med en fråga om jag ville läsa. Absolut!

Maestro är en deckare som har allt jag vill ha i en deckare. Bra tempo, spännande handling och bra karaktärsteckningar. Dessutom är den välskriven och läsningen flyter obehindrat (utom på något enstaka ställe där jag undrar över översättningen, men det är en annan sak). Kapitlen är lagom långa och snyggt uppbyggda. Trots att jag hade otroligt intensivt på jobbet så lockade Maestro till sträckläsning. Inte för att jag saknar norska deckarfavoritförfattare, men nu har jag i alla fall fått en till!

Maestro är, som så många andra deckare nuförtiden uppbyggd med två olika tidslinjer. Själva greppet är välkänt, och jag tycker Geir Tangen lyckas med balansgången att väva ihop de två trådarna på ett snyggt sätt. Även att låta mördaren få egna kapitel är ett välkänt grepp, och något jag generellt är lite less på. Men i Maestro fungerar det.

Jag kan inte påstå att jag gillar Viljar och Lotte men de är ändå personer som intresserar. Som läsare får man en del ledtrådar kring dem och deras bakgrund, och det känns som där finns material till flera böcker med dem i huvudrollen.

Maestro är något extra för oss alla deckarfans. Den har många bottnar, och flirtar rejält med en del av de ”vanligaste” knepen i en deckare och faktiskt hela genren, men det blir aldrig fånigt, utan bara underhållande. En del av svängarna tror jag faktiskt man måste ha läst deckare för att till fullo uppskatta. Det innebär också att man inte bara kan njuta av en bra deckare, utan dessutom fundera en hel del över genren. En genre som ni vet jag brinner för.

Det enda jag har lite problem med är slutet. Det blir lite mycket ”extra allt” i trådarna, och vad som på sätt och vis är ett snyggt grepp blir för mig helt enkelt… lite mycket. Mer om det kan jag inte säga utan att det blir en spoiler. Min åsikt i den frågan kan möjligen bero på att det blev sträckläsning mot slutet. Sen det allra sista mördaren gör – ja, det är…. nej, jag säger inget om det heller!

Nu har jag bara ett problem. Ska jag beställa bok två, Hjerteknuser, på norska eller ska jag tåla mig till översättningen…

Omdöme: Välskriven och spännande norsk krim för deckarfantaster.

Betyg: 5-

Lotten Glans lottensbokblogg

Lotten har också läst Geir Tangens nästa bok, ”Hjerteknuser” på norska. Den kommer först i februari nästa år på svenska, men följ länken så kan du redan nu läsa Lottens recension av den boken: https://lottensbokblogg.wordpress.com/2018/09/05/hjerteknuser-av-geir-tangen/