Recension: Den fjärde pakten av Kristina Appelqvist

”Underhållande och lättläst bladvändare”, skrev Lotten Glans på Lottens Bokblogg när Kristina Appelqvists senaste bok kom ut tidigare i år och Lotten gav boken ett högt betyg. Det är den åttonde boken från samma miljö sedan debuten 2009. Det fyra första hade rektor Emma Lundgren som huvudperson och i de följande fanns litteraturforskaren Helena Waller i centrum. I den nya boken möts de i denna pusseldeckare med mycket feelgood.

Från förlagets hemsida: En student faller ner från universitetets klocktorn. Ingen kan säga om det rör sig om en olycka, ett självmord eller rentav mord.

Händelsen hamnar snart i skuggan av en stor donation som ska bekosta ett unikt center för forskning och göra Västgöta universitet känt i hela världen.

Rektor Emma Lundgren, som återvänt efter mammaledigheten, känner sig mer och mer motarbetad av sina kolleger. Tillsammans med Helena Waller försöker hon ta reda på vad som sker och vem som ligger bakom kuppen för att få henne avsatt. Och när chefsgruppen besöker den rika donatorn på Franska Rivieran inträffar ett mordförsök som får dem att inse att starka krafter verkar i det fördolda.

Kristina Appelqvist är en svensk författare som debuterade 2009 med Den svarta löparen. Hon är kommunikationskonsult och har bl.a. arbetat som kommunikationschef på Högskolan i Skövde. Smultron, bröllop och döden är den fjärde boken i serien om litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller.

Den fjärde pakten är en mycket underhållande och lättläst bladvändare. Kristina Appelqvist skriver bra, språket flyter verkligen. Jag sträckläste boken under ett dygn, det var knappt så jag kunde sluta läsa. Det är många detaljer i beskrivningarna, men istället för att störa mig (som det kan göra i vissa böcker) så ger det en autentisk vardagsbeskrivning. Det är skönt att personerna i boken har ett vanligt liv utanför det dramatiska som händer.

Jag jobbar på universitet och det gör Kristina Appelqvists böcker extra roliga att läsa. Det finns mer än ett guldcitat i boken att läsa högt i fikarummet på jobbet. Hon vet verkligen fakta om universitetsvärlden, vilka regler som gäller, vilka strukturer som dominerar. Men som det kan vara för att driva en historia framåt så är det parodiskt många elaka personer med omåttligt maktbegär i Den fjärde pakten och riktigt så illa är det inte i verkligheten. För varje bok så väver hon in ett aktuellt universitetsämne. Den här gången handlar det om fri forskning i relation till extern finansiering, som här illustreras genom en stor donation. Intressant och hon sätter fingret på den balansgången riktigt bra.

Jag vet inte hur den här boken fungerar som fristående, men för mig som känner igen karaktärerna sen tidigare böcker så är det som att återse gamla bekanta. Det är några trådar på det personliga planet som jag inte tycker följs upp (t.ex. Filips). Med slutet så undrar jag om persongalleriet kommer att ändras till nästa bok. För jag hoppas innerligt att det blir en nästa bok. Jag längtar redan!

Omdöme: Lättläst och träffsäkert om brott i universitetsmiljö

Betyg: 4+

Lotten Glans, Lottens bokblogg