Geir Tangen 

Geir Tangen föddes 1970 I den lilla byn Øystese vid Hardangerfjorden på den norska västkusten. Redan som barn var han en stor bokslukare, kärleksfullt stimulerad av sina föräldrar.

Han ”debuterade” med sin första egna kriminalhistoria redan vid 11-12 års ålder och som tonåring skrev han dikter som också publicerades i den lokala tidningen.

Drömmen om att skriva på riktigt höll i sig genom åren samtidigt som han tog universitetsexamina inom statsvetenskap och IT, jobbat som journalist och frilanslektör för norska bokförlag och under senare år senast som lärare.

När han var drygt 30, 2001, träffade han sin nuvarande fru Agnes Lovise Matre, och då blev författardrömmarna starkare igen. De två har mycket gemensamt; bägge är lärare och bägge är passionerade inför skrivandet. Länge försökte de skriva tillsammans men blev inte så nöjda med resultaten. Så de började skriva var för sig med nära stöd av varandra. De bor idag i den lilla staden Haugesund på den norska västkusten, inte långt från Hardangerfjordens utlopp i Atlanten. Haugesund är också miljön för Geir Tangens deckare. De har tillsammans tre barn från tidigare förhållanden. De yngsta är nu drygt 20 och utrymmet för skrivandet har blivit större.

Agnes blev först med att debutera som författare. 2012 kom hennes första roman, ”Stryk meg over håret”, 2015 den andra, ”Kledd naken” och 2017 den tredje, ”Skinnet bedrar”.

Geir arbetade på med sin debut. Redan från början var den tänkt som en trilogi på sätt och vis inspirerade av texter i olika låtar från norska bandet Kaizers Orchestra. Det är också därifrån böckernas titlar kommer. 2015 började han bli klar med debuten ”Maestro” som också var antagen av ett mindre förlag. Men mitt i processen gick förlaget i konkurs. Geir och Agnes satsade allt de förmådde på egna förlaget MATA för att kunna ge ut boken på egen hand och januari 2016 kom ”Maestro” ut på norska. Den blev en omedelbar succé och de fick ständigt trycka nya upplagor för att möta efterfrågan. Redan i februari blev fick han svenska Ahlander Agency som litterär agent och bara någon månad senare var ”Maestro” såld till 15 länder.

Både Geir och Agnes tog tjänstledigt från sina lärarjobb sommaren 2016 och kunde börja skriva på heltid i sin lägenhet i Spanien. Bägge finns nu hos Norges största förlag, Gyldendal Norsk Forlag, som ger ut deras nya böcker.

Del två I Geirs trilogi, ”Hjerteknuser”, har redan kommit ut på norska och kommer i svensk översättning i februari 2019.

Både Agnes och Geir skriver en hel del för olika tidningar. De driver också var sin blogg, bägge mycket stora, hon om författarskap och han om kriminallitteratur.
En verklig sannsaga om författardrömmar som förverkligas! Kom och träffa Geir Tangen på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 7-9 november för att höra mer om denna saga och kanske framför allt om hur den kommer att fortsätta.

Externa länkar:

Hemsida: https://www.geirtangen.com/