Ane Riel

Foto: Alex Nyborg Madsen.

Ane Riel är en dansk författare som fått enorm uppmärksamhet för sin andra roman, ”Kåda” i svensk översättning. Priserna har haglat över boken: Harald Mogensen-priset för Bästa danska spänningsroman, Glasnyckeln för Nordens bästa spänningsroman och årets bästa till svenska översatta deckare enligt Svenska Deckarakademien är några av dem. Boken har kommit ut i många länder och nu i augusti inledde Zentropa, Lars von Triers filmbolag inspelningarna av den film som kommer att ha premiär nästa år.

Hon är född 1971 i Århus och efter gymnasiet läste hon konsthistoria på universitetet samtidigt som hon levde merparten av sitt liv i Århus jazzmiljö. Men det var en uppgift i studierna som blev det första steget mot författarskapet. Tillsammans med en annan student fick hon i uppgift att försöka kommunicera konst och måleri till barn. Resultatet blev så lyckat att bokförlaget Forum ville ge ut det som bok, ”Ind i maleriet”. På det sättet debuterade Ane Riel som författare redan 1995 samtidigt som hon lämnade universitetet. Direkt fick hon också i uppdrag från förlaget att översätta en engelsk bok och ”Magien i kunsten” kom ut samma år. På det kom ett uppdrag att skriva en lärobok och ”Arkitektur – værd at kigge efter” kom ut 1996.

Därefter blev det flytt till Köpenhamn med ambitionen att bli illustratör (liksom sin mamma). Så blev det inte. Hon sökte till Danmarks Designskole, kom inte in men fick i stället deltidsjobb på Storm P. Museum i Frederiksberg där hon blev kvar i nio år. Parallellt skrev hon en bok om Storm P för barn, ”Storm P. – Indenfor og udenfor” som kom ut 1998. Barnboksförfattande fortsatte med ”Ferie med gys”, 2000, ”Da mor og far blev skilt”, 2000, ”Da Mikkel fik en ny familie”, 2001, ”Sylfeden – et balleteventyr”, 2001, ”Vild med Julie”, 2003) och ”Sig ja, Julie”, 2005, de flesta tillsammans med sin mor, Mette Brahm Lauritsen.

Fortsatt mycket aktiv i jazzkretsar, satt i styrelsen för Ben Webster Foundation. 2002 gifte hon sig med jazzmusikern Alex Riel och fick sitt nuvarande efternamn. Det blev en paus i författande, hon arbetade en hel del inom musikvärlden, men så småningom kom skrivlusten åter. 2013 debuterade hon som romanförfattare för vuxna med ”Slagteren i Liseleje” som fick Det Danske Kriminalakademis pris som årets bästa danska debut inom krim/spänningsromaner (den är inte översatt till svenska ännu). Så kom då det riktigt stora genombrottet men Harpiks, 2015, Kåda på svenska, 2017.

Nu skriver hon på sin tredje bok inom genren. Möt henne på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 7-9 november för att få veta mer om ett riktigt spännande författarskap.

Externa länkar:
Hemsida: http://www.aneriel.dk/