Camilla Grebe

Camilla Grebe debuterade som kriminalförfattare 2009 med Någon sorts frid, som hon skrev tillsammans med sin syster Åsa Träff. Inte mindre än fyra ytterligare titlar har fram till 2015 kommit ut ur det samarbetet där berättelserna cirklar kring terapeuten Siri Bergman.

I maj 2013 kom första delen i en trilogi krimromaner som Camilla Grebe skrivit tillsammans med Paul Leander Engström. Dessa tre böcker har alla Ryssland som fond och utgångspunkt och kallas samlat för ”Moskva Noir-trilogin”. Rysk maffia, oligarker och den nyrika ryska nationen är här själva motivkretsen för böckerna som obehindrat och initierat skildrar ett liv och ett land som både är mycket nära men annorlunda än vår Svenska verklighet. Dirigenten från Moskva är första delen av denna serie där var och en är en fristående berättelse.

2015 gav Camilla Grebe ut ”Älskaren från huvudkontoret” som var hennes första bok inom krimgenren som kom ut enbart i hennes eget namn. Romanen blev en omedelbar framgång och såldes till mer än 20 länder. 2017 utkom ”Husdjuret” som även den togs emot entusiastiskt och belönades med Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska kriminalroman 2017. I augusti i år tilldelades ”Husdjuret” Glasnyckeln, Skandinaviska Kriminalsällskapets stora pris.

Externa länkar:

Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Camilla_Grebe
Förlaget https://www.wwd.se/forfattare/g/camilla-grebe/
Facebook https://www.facebook.com/camillagrebeauthor/

Sveriges Radio Dagens Gäst P4 extra 2018-11-02: Lyssna på intervjun här.