Pernilla Ericson (2018)

Foto: Ola Axman.

Pernilla Ericson är författare och journalist, bosatt i Stockholm men med sin skrivarlya på den grekiska ön Ios. Hon debuterade 2016 med sin första bok om Erlagruppen, ”Spåren vi lämnar efter oss” som följdes upp av den andra delen, ”Jag ska hitta dig”, 2017 och i maj i år kom den tredje, ”När du vänder dig om”.

Hon har skrivit ända sedan hon var liten och blev tidigt bokslukare. I sena tonåren började hon jobba för tidningen Okej och det blev vägen in i journalistiken. Hon har arbetat på flera kvinnomagasin, på Aftonbladet och med olika produktioner för TV4. I somras tillträdde hon som ny skribent på Aftonbladets ledarredaktion. Både som författare och journalist har hon ett stort fokus på feminism och antirasism. Precis som huvudkaraktären i böckerna, Liv Kaspi, sysslar hon mycket med kampbetonad träning och är instruktör inom en brottningsinfluerad träningsform heter ruffie. Grundaren av den träningsformen är kampsportaren Musse Hasselvall, och hon samarbetar också med honom för att kunna skapa trovärdiga kampscener i böckerna.

Erlagruppen är en sorts utredningsteam, fristående från, men i nära samarbete med polisen. Hon fick idén till gruppens första fall när hon efter en serie artiklar fick ta emot mängder av personliga berättelser om övergrepp. De flesta av de skrivande kvinnorna hade inte vågat anmäla.

Den senaste boken har en alldeles egen historia. Hon hade börjat på ett helt annat manus om ett kidnappningsdrama när hon pratade med Paula ”Finjima” Manrique, teknikexpert och profil inom spelvärlden. De känner varandra sedan tidigare, Paula har inspirerat en hel del till karaktären Aminah, Erlagruppens hacker, men nu pratade de om alla de hot som Paula utsatts för sedan hon som kvinna började ta plats i den mansdominerade spelvärlden. Mängder av hot- och hatmejl, som övergick i fysiska hot, döda djur hemskickade och någon målade med bajs på hennes dörr. De hackade hennes e-post och fick tag på privata bilder. Sedan riggade de en profil och började ragga på män i Paulas namn. Det de uttryckte där var att ”Paula” sökte män som kunde förverkliga våldtäktsfantasier. Komma hem till henne. De hade hennes adress, och det kom mycket riktigt hem en man till Paula, som trodde att han kom på inbjudan. Dörren var olåst och plötsligt stod han i hennes vardagsrum. Och hon fick kämpa för att få honom att förstå: ”Det är inte jag som har skrivit till dig.”

Pernilla Ericson har gott om egen erfarenhet av hot och hat, har mött många som utsatts för nättrakasserier, men hon blev ändå chockad av Paulas berättelse. Den blev då utgångspunkten för den nya boken ”När du vänder dig om”.

Möt henne på Svenska Deckarfestivalen 7-9 november; lyssna på hennes erfarenheter och få reda på mer om vad hon planerar för sitt fortsatta författarskap.