Kati Hiekkapelto

Foto: Aki Roukala.

Med en bakgrund som performanceartist, punksångerska och speciallärare debuterade Kati Hiekkapelto som deckarförfattare 2013 med Kolibri (samma titel på svenska 2017). Med sina böcker om kriminalpolisen Anna Fekete har hon fått ett internationellt genombrott och är översatt till flera olika språk.

För debutboken Kolibri nominerades hon till en Petrona Award och till det Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln. Boken fick lysande recensioner även i Sverige och valdes till en av årets bästa deckare i både Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten.

2015 kom uppföljaren Suojattomat (”De försvarslösa” på svenska 2018) och fick då det finska deckarpriset Vuoden johtolanka. 2016 kom den tredje delen Tumma (ännu ej på svenska, men en tänkbar titel skulle kunna vara ”Den förbjudna”).

Kati Hiekkapelto är född 1970 i Uleåborg, Finland. Hon utbildade sig till speciallärare och har bland annat arbetat som det med den ungerska minoritetsbefolkningen i Serbien. Hon bor nu på Hailuoto, en ö i norra Finland, på en gammal bondgård med sin man, tre barn och många djur. Hon är också sångerska i punkbandet Parrakas nainen (ung. Skäggiga damen).

Hennes huvudperson, Anna Fekete, är en invandrare till Finland från före detta Jugoslavien. Hon arbetar som kriminalpolis i norra Finland. Som barn flydde hon från kriget på Balkan till Finland. Ett återkommande tema är främlingskap, invandring och multikulturella utmaningar. Hennes närmaste kollega, den medelålders manliga polisen Esko, är mer eller mindre uttalad rasist, men de finner ändå sätt att samarbeta.

Möt henne på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 7-9 november för att få veta mer om henne och hennes författarskap.