Ragnar Jonasson

Ragnar Jonasson är en väl etablerad och prisbelönt isländsk kriminalförfattare, omtalad som tongivande i den nya vågen ”Nordic Noir”. Hans böcker har sedan tidigare sålts till 23 länder men kommer först nu ut på svenska. Hans första svenska titel är ”Mörkret”, den första romanen i serien Hidden Islands om Hulda Hermannsdóttir.

Trots att han inte är så gammal har han lång erfarenhet av deckargenren. Redan från 17 års ålder började han översätta Agatha Christie-romaner till isländska och hann med 14 böcker. Han bor i Reykjavik men reser mycket runt om i världen.

Totalt har han skrivit nio böcker i två serier, Dark Iceland och Hidden Islands, som sålts i en mer än halv miljon exemplar. Av någon anledning är han särskilt populär i Frankrike där hälften av försäljningen finns än så länge. Där har han blivit en av de bäst säljande deckarförfattarna sedan han introducerades på franska för ett par år sedan. 2016 tilldelades han priset “The Mörda Award for Captivating Crime in Translation” I England för boken Náttblinda (Nightblind). Han har också vunnit en del andra priser i olika länder och hyllats i många recensioner. Mörker, som nu kommer på svenska, valdes av Sunday Times Crime till Novel of the Month när den kom ut på engelska (The Darkness).

Ragnar är också en av grundarna av Reykjaviks internationella deckarfestival ”Island Noir”.

Serien Dark Iceland skrevs under åren 2009-2014. Handlingen är förlagd till Siglufjörður, en idylliskt tyst fiskeby på norra Island där ingen låser dörrarna – endast tillgänglig via en liten bergstunnel. Huvudperson är Ari Thór Arason, en ung polis som får sitt första jobb i Siglufjörður, långt ifrån sin flickvän i Reykjavik och med ett förflutet som han inte kan lämna. Den första boken, ”Fölsk nóta, handlar om tiden innan Siglufjörður och polisrollen, då är han en ung teologistudent som söker sin saknade far.

Serien Dark Iceland Serien är såld till 20 länder men har ännu ej givits ut i Sverige. Serien består av följande sex titlar (utgivningsår på Island med originaltitel; även utgivningsår och titel på engelska):

Fölsk nóta, 2009
Snjóblinda, 2010 / Snowblind, 2015
Myrknætti, 2011 / Blackout, 2016
Rof, 2013 / Rupture, 2017
Andköf, 2013 / Whiteout, 2017
Náttblinda, 2014 / Nightblind, 2015

2015 startade han en ny serie, Hidden Iceland, med Hulda Hermannsdottir som huvudperson (Hulda betyder ”dold kvinna” på isländska). Hulda är en ung kvinnlig detektiv och handlingen i denna serie är uppdelad på huvudstaden Reykjavik, Islands bergstrakter, en isolerad fjord och på en av Islands mest pittoreska och otillgängliga öar. Hittills har tre böcker givits ut i denna serie:

Dimma, 2015 / Darkness, 2018 / Mörker, 2018
Drungi, 2016 / The Island, 2019
Mistur, 2017 / The Mist, 2020