Sharon Bolton

Sharon Bolton är en internationell stjärna och en av Storbritanniens mest hyllade deckarförfattare. Utan att alls tillhöra skräckgenren har hon en fantastisk förmåga att bygga upp trovärdiga miljöer där det mörka och hotfulla växer fram, både på den engelska landsbygden och i London.

Hon är översatt till många språk och flerfaldigt prisbelönad. 2014 mottog hon The Dagger in the Library från Crime Writers’ Association för sitt samlade författarskap. 2010 erhöll hon The Mary Higgins Clark Award för sin andra roman Awakening (ännu ej översatt till svenska). Hon har även nominerats till The CWA Gold Dagger, The Theakston’s Old Peculier Prize och The International Thriller Writers’ Best First Novel Award. Hon är född i Lancashire i England och är i dag bosatt i byn Chiltern Hills utanför Oxford med sin make Andrew, deras son och hunden Lupe.

Hennes barndomsdröm var att bli skådespelare och dansare. Vid tidig ålder dansade hon balett, tap-dance och jazz samt studerade dramatik vid Loughborough University. Redan som barn blev hon influerad och påverkad av de chockerande brott som ägde rum i närheten av hennes barndomstrakter nära Saddleworth Moor i Penninerna, en bergskedja i norra England. Där skedde de så kallade Moors Murders, vilka var ett antal mord som utfördes av Ian Brady och Myra Hindley i början av 1960-talet. När hon var i tonåren terroriserade dessutom den berömda seriemördaren The Yorkshire Ripper, Peter Sutcliffe, kvinnor i norra England. Den tidiga exponeringen för dessa grymma våldsbrott inledde hennes fascination för att senare skriva om liknande händelser.

Före sin författarkarriär studerade hon till en magisterexamen i Business Administration (MBA) vid University of Warwick där hon också träffade sin blivande man. Hon har arbetat med bland annat marknadsföring och PR innan hon blev författare på heltid.

Sharon Bolton debuterade 2008 med Sacrifices om 2009 kom ut på svenska med titeln Rov. Den har också filmatiserats med Radha Mitchell och Rupert Graves i huvudrollerna, regisserad av Peter A. Dowling och med premiär 2016.

Årets bok The Craftsman (Hantverkare) är hennes elfte (se listan). I huvudsak är det fristående böcker men under perioden 2011-14 gav hon ut en serie på fyra böcker om Lacey Flint, en oerfaren, ung Londonpolis som i en recension beskrevs som en Alice i Underlandet med komplikationer.

Bibliografi

 • Sacrifice, 2008, Rov, 2009
 • Awakening, 2009, ej översatt
 • Blood Harvest, 2010, Ond skörd 2011
 • Now You See Me, 2011, Nu ser du mig, 2012 (Lacey Flint 1)
 • Dead Scared, 2012, Livrädd, 2013, (Lacey Flint 2)
 • Like This For Ever, 2013, Odödlig, 2013, (Lacey Flint 3)
 • A Dark and Twisted Tide, 2014, En mörk och förvriden flod, 2014, (Lacey Flint 4)
 • Little Black Lies, 2015, Små svarta lögner, 2015
 • Daisy In Chains, 2016, Daisy i kedjor, 2016
 • Dead Woman Walking, 2017, Dödsdömd, 2017
 • The Craftsman, 2018, Hantverkaren, 2018

Utöver detta har hon också givit ut en del noveller som inte översatts till svenska.

Externa länkar:

Egen hemsida: https://www.sharonbolton.com/ 

Facebook: https://www.facebook.com/SJBoltonCrime