Kristina Appelqvist (2018)

Fotograf Anna-Lena Ahlström.

Utöver deckarförfattare är Kristina Appelqvist frilansskribent och kommunikationskonsult och författare. Med sina feelgoda pusseldeckare i småstadsmiljö har hon hittat många trogna läsare.

Hon arbetade i 14 år som kommunikationschef på Högskolan i Skövde och det var där som hon fick inspiration till sin första deckare. Hon använder sina erfarenheter från sitt jobb i deckarna där handlingen utspelas i en akademisk miljö som finns just i Skövde. Hon menar själv att den akademiska miljön är perfekt för deckare med de maktlystna, intelligenta och viljestarka människor som finns där och som ofta är i konflikt med varandra.

Hon har beskrivits som en samtida Maria Lang eller Agatha Christie. Hon säger själv att hon inspireras mycket av Caroline Graham som skrivit böckerna om kommissarie Barnaby som sedan blev den populära tv-serien Morden i Midsomer.

”En annan författare som jag känner starkt släktskap med är Dorothy Sayers. Hon är liksom jag prästdotter och skriver till viss del om den akademiska världen. Jag läste henne i unga år och fastnade främst för ”Kamratfesten”, en deckare som utspelar sig i universitetsmiljö i det anrika Oxford. Det är märkligt lätt att känna igen sig trots att det är snart 80 år sedan boken kom ut!”

Kristina Appelqvist debuterade 2009 med ”Den svarta löparen”, den första delen av hennes första deckarserie med rektor Emma Lundgren i huvudrollen. Det blev fyra böcker i den serien under åren 2009-2012. 2014 kom Minns mig som en ängel, den första boken i en ny serie med litteraturforskaren Helena Waller som huvudperson. Den fjärde delen i denna serie, ”Den fjärde pakten”, kom ut tidigare i år. Utöver Helena Waller återkommer här också Emma Lundgren i handlingen.