Björn Persson

Foto: Per-Anders Sjökvist

Björn Persson från Matfors arbetar som processoperatör inom pappersindustrin. För många är han mest känd som ägare till travhästen Parkin på Bergsåker. Förutom det har Björn skrivit fyra kriminalromaner i en ”Norrland-noir-serie” – Tiden läker alla sår (2018), Synden straffar sig själv (2016), och Hålla tand för tunga (2015) är uppföljare till succedebuten med Som man sår för man skörda (2014).

För debutboken fick han mycket uppmärksamhet och en hel del goda recensioner. Han fick ett stipendium från fackförbundet Pappers Kulturkommitté sommaren 2014. 2015 tilldelades Björn LO Distriktet Mellersta Norrlands Kulturpris. 2016 tilldelades han fackförbundet Pappers Kulturstipendium.

Björn har ”hotat” med att Tiden läker alla sår ska bli den sista i serien men vi hoppas att han inte riktigt menar allvar med det.

Björn är en av de fem författare som medverkar i Norrlandsfönstret, festivalens särskilda program för författare från norr.