Påskekrimtips 1

Svenska Deckarfestivalens påskekrimtips inför påsken 2016. En norsk nästan 100 år gammal tradition som kan sägas började med en lyckad reklamkampanj för en deckare och som nu finns i alla medier.

Carolina Neurath – Fartblinda
Under en jakthelg i Skåne nås Peder af Rooth av ett samtal som kommer att förändra allt: den anrika bank där han är vd riskerar konkurs. Någon timme senare sitter han i ett privatplan med sin fru på väg tillbaka till Stockholm där dramatiska dygn väntar.

Den egensinniga ekonomijournalisten Beatrice Farkas fick tipset som skulle kunna fälla banken för länge sedan. I månader har hon stridit mot ett par av landets mäktigaste finansmän. Aldrig hade hon kunnat ana konsekvenserna av sitt avslöjande.

En natt väcks hon av ett sms. En av bankcheferna som blivit hennes bästa källa har fallit från sin balkong på Strandvägen. Kvällspressen skriver om det som ett självmord. Men hon är övertygad om att det inte stämmer. Någon ville stoppa honom.

Fartblinda är en thriller som utspelar sig i den svenska finansvärlden, delvis inspirerad av verkligheten.

Recensenterna säger:

  • Neurath lyckas göra ämnet både begripligt, intressant och spännande … den är baserad på verklig grund, krisen i HQ Bank, vilket gör läsningen än mer intressant … bra tempo och spännande intriger med karaktärer som Neurath lyckas göra flersidiga. Cecilia Ekebjär, Gefle Dagblad.
  • En spännande och initierad thriller i finansmiljö. Parallellerna till den uppmärksammade HQ-kraschen för några år sedan gör boken extra kittlande … underbart att följa hur egoistiska, sexistiska och snuskigt rika finanssnubbar trasslar in sig i lögner och faller på eget grepp. Rebecka Edgren Aldén, Damernas Värld.
  • Neurath har gjort en gedigen debut och med koncis stil skrivit en thriller som utspelar sig i finansbranschen. Henric Ahlgren, BTJ-häftet nr 6, 2016.

Liza Marklund  – Järnblod
Annika Bengtzons syster Birgitta är försvunnen. Hon gick iväg till jobbet en söndagsmorgon, men kom aldrig fram. Det sista livstecknet är ett sms – Annika, hjälp mig!

Kvällspressens papperstidning ser ut att gå i graven. Om det inte sker ett mirakel kommer chefredaktör Anders Schyman att gå till historien som den som lade ner den svenska journalistiken. Under tiden pågår en uppmärksammad rättegång om ett ytterst bestialiskt mord på en uteliggare.

Dagarna går och Birgitta kommer inte tillbaka. För att förstå vad som ha hänt hennes syster måste Annika återvända till sin barndoms bruksort och konfronteras med sitt eget, våldsamma förflutna.

Järnblod är en mörk thriller om relationer och försoning, identitet och hämnd. Det är också den elfte och avslutande delen i Liza Marklunds succéserie om Annika Bengtzon.

Recensenterna säger:

  • En värdig final. Per-Axel Svensson, Borås Tidning.
  • Rappt skrivet, tufft och våldsamt, med anknytning både till nutid (den lögnaktige ”mördaren” får mig att tänka på Quick) och till tidigare delar i serien. Marklund avslutar på topp. Bengt Eriksson, Femina.
  • Det råder väl knappast någon tvekan om att Liza Marklunds serie böcker om skjutjärnsjournalisten Annika Bengtzon på tidningen Kvällspressen, näst Sjöwall/Wahlöös dekalogi om Martin Beck, är vårt lands kanske förnämsta spänningsföljetong i bokform … Marklund är skicklig.” Per-Axel Svensson, Borås Tidning.

Denise Mina – Blod Salt Vatten
Kriminalinspektör Alex Morrow och hennes team har under längre tid skuggat Roxanna Fuentecilla som är misstänkt för att vara inblandad i diverse knarkaffärer och bedrägeri i stor skala. Hon flyttade nyligen från London till Glasgow under mystiska omständigheter och Morrows chefer vill ta åt sig äran när Roxanna till slut skall gripas. Men Roxanna försvinner spårlöst. Hon har övergett sin man och två barn och det är något med hela situationen och barnens undvikande svar som gör att Alex Morrow ifrågasätter vad som egentligen har hänt.

Samtidigt utanför Glasgow, i den lilla pittoreska byn Helensburgh, kämpar Iain Fraser mot molande känsla av skuld. För att hjälpa en vän och på order av den okände gangstern Mark Barratt har han precis tagit livet av en kvinna och dumpat kroppen i Loch Lomond. Under tiden har Miss Grierson, en fd scoutledare som lämnade staden för tjugo år sedan, återvänt. Ryktet säger att hon har återvänt för att gå igenom sin nyligen avlidna moders kvarlåtenskap men Iain vet att hennes mor dog för mer än två år sedan och misstänker att hon har en helt annan agenda. (bok # 5 i serien om Alex Morrow).

Recensenterna säger:

  • Skotska Denise Mina spelar i en egen liga… enligt mig både befäster och utvecklar den hennes djupt originella författarskap. En intrigens mästare som inte drar sig en sekund för att underminera genrens konventioner och läsarens förväntningar. Mördaren avslöjas i första kapitlet och när boken är slut är det ändå honom vi sympatiserar mest med. Detta i en romanvärld som är helt utan illusioner, mörkare än mörk, men som aldrig någonsin förfaller till cynism. Svenska Dagbladet.