Festivalfilmvisningarna

Hämtat upp från Svenska Deckarfestivalens mörka, mögliga, blodstänkta källararkiv; en recension från den gamla tiden, det vill säga före 2019 då allt såg annorlunda ut på hemsidan.

Festivalfilmer

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall fortsätter traditionen med att visa kriminalfilmer. Visningarna är gratis. Du behöver hämta ett Filmpass i Kulturmagasinets reception, där skriver du upp ditt namn på filmlistan. Antalet platser är begränsat. Filmpassen finns tillgängliga from 19/10.

Måndag 2/11 kl. 14.00

NOBELS TESTAMENTE

En mystisk kvinna i aftonklänning smyger sig obemärkt in på Nobelfesten i Stockholm. Mitt på dansgolvet skjuter hon den israeliske Nobelpristagaren i medicin, Aaron Wiesel, och Nobelkommitténs ordförande Caroline von Behring. Annika Bengtzon dras ofrivilligt in i dramat – inte som journalist, utan som vittne. Hela världens medier rapporterar om religiösa motiv med kopplingar till Mellanöstern, men Annika förstår snabbt att de är på fel spår.

NORDISK FILM , 2012, åldersgräns: från 15 år, längd: 89 min.
Regi: Peter Flinth, Skådespelare: Malin Crepin, Erik Johansson, Andreas Rothlin-Svensson m.fl.

Måndag 2/11 kl. 18.00

FASANJÄGARNA

Filmen tar initialt oss tillbaka till 1994, då ett ungt tvillingpar hittas brutalt mördade i sitt hem. Polisens undersökningar pekar på en grupp rika barn från en närliggande internatskola, men när en lokal outsider erkänner sig skyldig och döms för morden så anses fallet vara uppklarat. Men 20 år senare blir biträdande kriminalkommissarie Carl Mörck uppsökt av tvillingarnas far, en pensionerad polis som aldrig gett upp hoppet om att kunna lösa fallet. Carl inser snart att något är fel och han, tillsammans med sin assistent Assad och deras nya sekreterare Rose, öppnar fallet igen. Snart kastas de in i en intensiv jakt på en kvinna, Kimmie, som har varit försvunnen sedan morden ägde rum. Men Carl och Assad är inte de enda som jagar Kimmie. Det hon vet om vad som hände 1994 är farligt för en grupp av inflytelserika män på toppen av samhället, och de kommer att göra allt de kan för att förhindra det förflutna från att komma ikapp dem.

NORDISK FILM. Originaltitel: FASANDRÆBERNE, 2014, åldersgräns: från 15 år, längd: 115 min.
Regi: Mikkel Nørgaard, Skådespelare: Fares Fares Nikolaj Lie Kaas Pilou Asbaek m.fl.

Tisdag 3/11 kl. 14.00

SKUMTIMMEN

Skumtimmen är en historia om försoning mellan en pappa och hans dotter. Julia har aldrig förlåtit sin pappa, som hon anklagar för sin son Jens försvinnande. Gerlof (pappan) har aldrig fullt ut tagit på sig det ansvaret, men har sedan många år gjort en egen utredning om att en tidigare försvunnen mytomspunnen mördare på Öland, Nils Kant, ska ha med Jens försvinnande att göra. Nu när Julia efter många år besöker sin pappa på Öland blir hon arg när hon upptäcker vad han har hållit på med. Samtidigt kommer det ett paket till Gerolf med Jens ena sandal. Gerlof och Julia blir mot sin vilja involverade i en resa tillsammans som blir chockartad för dem båda.

NORDISK FILM, 2013, åldersgräns: från 15 år, längd: 95 min.
Regi: Daniel Alfredson. Skådespelare: Lena Endre, Thomas W Gabrielsson, Johan Sundberg m.fl.

Tisdag 3/11 kl. 18.00

TINKER TAILOR SOLDIER SPY

George Smiley är en knivskarp spion åt den brittiska underrättelsetjänsten mitt under kalla kriget. När en kollegas uppdrag går fruktansvärt fel faller organisationen samman och Smiley avskedas. Det dröjer dock inte länge förrän han i hemlighet värvas tillbaka, med syftet att hitta den mullvad som man misstänker infiltrerat MI6.

SF International, 2011, åldersgräns: från 15 år, längd: 122 min.
Regi: Tomas Alfredson. Skådespelare: Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth m.fl.