Recension: Kråkmorsdalen av Erik Nilshammar

Krig, sjukdomar, fylleri, svält, gammal folktro, samisk trolldom och skogsfinnarnas svarta magi – och som inte det vore nog, mord! Det är inte småsaker kronolänsman Erik Forsbeck kämpar mot i Kråkmorsdalen, Erik Nilshammars första renodlade deckare som presenteras på Svenska Deckarfestivalen, 9 – 12 november. 

Efter en trilogi och en novellsamling har Erik Nilshammar med Kråkmorsdalen inlett en serie kriminalromaner som är planerad till sju delar. De utspelar sig på tidigt sjuttonhundratal och geografiskt finns vi i nordvästra Hälsingland där författaren själv är bosatt. Återkommande huvudperson är kronolänsmannen Erik Forsbeck och han har mycket att kämpa emot för att lösa ett dödsfall som många vill avfärda som ett självmord. På vägen genom boken får vi möta fler dramatiska händelser och många fantastiska karaktärer. Utöver en spännande berättelse finns här en imponerande detaljrikedom som ger oss en trovärdig närvaro i tiden på denna speciella plats. Det här är läsvärd fiktion som skapats på en plattform av väl researchad verklighet.

Redan i första meningen får vi möta huvudpersonen Erik Forsbeck på hans häst Gulltopp samt hans försupne medhjälpare Joen Larsson. Det är en söndag förmiddag i maj 1712 och de rider i ett kallt duggregn på väg mot Järvsö. En piga har hittat en död kropp och larmat. När de väl hittat fram kan de konstatera att kroppen måste ha hängt där i veckor, kråkorna har hackat sönder ansiktet fullständigt. De kan i alla fall se att det är en man med samiska kläder som hänger i en rännsnara tillverkad av en rensena. Det finns ingen packning alls i närheten, inga tecken på någon strid, men på marken finner den något underligt, ett grovt snidat träbeläte, något större än ett vanligt vedträ.

Jens är säker på att det är ett självmord men Erik är inte alls övertygad. De har hört att pigan som hittat kroppen, Maria Mårtensdotter, påstått att hon sett vem som hängt upp mannen. Men senare hittas även hon död. Det blir fler våldsamma händelser i trakten, Forsbeck rider runt för att försöka ta reda på vad som hänt och på vägen får vi möta många riktigt färgstarka karaktärer i en spännande jakt som avslutas med en dramatisk upplösning.

Generellt sett finns det stora språkliga utmaningar med att skriva historiska romaner, särskilt om man går så pass långt tillbaka i tiden som här; skriver man på dåtidens språk blir det i princip obegripligt för dagens läsare och skriver man med dagens svenska förloras närvaron i den tid där berättelsen utspelar sig. Det är en svår balansgång och en genial ekvilibrist i samtiden är Niklas Natt och Dag i sin nyligen avslutade trilogi från det sena sjuttonhundratalets Stockholm. Riktig så fantastisk är inte Nilshammar men han gör det ändå väldigt bra; här finns en hel del uttryck och företeelser från den aktuella tiden, bland annat dåtidens stavningar av olika ortsnamn, som skapar autenticitet utan att det blir obegripligt, vilket är imponerande.

Författaren har ägnat sig en hel del åt att studera rättegångsprotokoll och andra lokala handlingar från den aktuella tiden för att kunna väva in verkliga händelser i berättelsen och finna inspiration till olika karaktärer för att sedan utveckla detta underlag till sin fiktion. Här finns också mängder av referenser till den historiska kontexten, det pågående kriget, sjukdomarna, fylleriet, svälten och mycket annat som bidrar ytterligare till berättelsens trovärdighet och ger läsaren en stark närvarokänsla. Den kristna kyrkans enorma makt i denna tid skrivs fram skickligt men också det som finns under ytan i form av gammal folktro liksom den mångkulturella närvaron i samisk trolldom och skogsfinnarnas svarta magi.

Det här är en serie som är väl värd att följa, nästa del kommer snart och då kan vi få träffa kronolänsmannen Erik Forsbeck igen.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Kråkmorsdalen
  • Författare: Erik Nilshammar
  • Utgivningsdag: 2022-06-10
  • Förlag: Eget (Lava)
  • Antal sidor: 256

Länkar: