SvDF22: Lisa Bjerre och Susan Casserfelt

Lisa Bjerre och Susan Casserfelt är författarduon vars första bok 2021 fick ett fint mottagande och jämfördes med den omtalade tv-serien Tunna blå linjen. Nu kommer båda till Svenska Deckarfestivalen för att prata om bland annat ungdomsgäng, utsatta områden och extremism.

Lisa Bjerre är född 1975 i Kalmar och har i huvudsak arbetet som journalist och skribent. Hon har kommit ut med tre fackböcker, den senaste heter Vinterbad  (2021) och skrevs tillsammans med Heli Björkman och Ulf Huett. Lisa Bjerre är i dag bosatt i Hägersten i Stockholm.

Susan Casserfelt är född 1966 i Solna, har gått konstskola, en utbildning i medieproduktion samt tagit en fil. kand. med huvudämnet data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har i huvudsak arbetat som fotograf och journalist. Hon bor idag i Bagarmossen, söder om Stockholm, med man, en sibirisk katt, en mellanpudel och två barn. Susan Casserfelt debuterade som författare 2013 med Prästens lilla flicka, första delen i hennes Höga Kusten-serie som har blivit framgångsrik, framför allt som ljudböcker, och har översatts till flera språk.

2018 inledde Lisa Bjerre och Susan Casserfelt ett samarbete som utvecklades till den nya serien Linje 17. Den första delen, Ensamt vittne, kom ut 2021 och den andra delen, Eko av ett skott, kom ut i år. Treboksavtal har sålts till Danmark, Norge och Finland.

Bokserien är döpt efter tunnelbanelinjen Linje 17 som passerar Bagarmossen och slutar i Skarpnäck. I Bagarmossen lever hipsters, konstnärer och förmögna villaägare sida vid sida med ekonomiskt och socialt utsatta människor. Det är ett Sverige i miniatyr. Och under ytan bubblar motsättningarna, är författarnas förklaring.

Ssan Casserfelts utgivna böcker:

  • 2022 Tusen grader Celsius (Höga kusten-serien)
  • 2022 Eko av ett skott (Linje 17-serien)
  • 2021 Ensamt vittne (Linje 17-serien)
  • 2021 Dit orden inte når (biografi)
  • 2018 I betraktarens öga (Höga kusten-serien)
  • 2016 Den tatuerade cirkeln (Höga kusten-serien)
  • 2013 Prästens lilla flicka (Höga kusten-serien)

Länkar: