SvDF21: David Baldacci

David Baldacci har skrivit över 40 böcker som nästan alla har hamnat på New York Times bestsäljarlista. Han är en av världens mest lästa författare med 150 miljoner sålda böcker, och 10 – 13 november medverkar han på årets deckarfestival i Sundsvall!

Amerikanska David Baldacci (f. 1960) är utbildad jurist och arbetade som det i nio år innan han blev författare på heltid på mitten av 90-talet. Hans böcker är utgivna på fler än 45 språk i över 80 länder och har sålt i ca 150 miljoner exemplar, vilket gör honom till en av världens mest populära nulevande författare. Nästan alla böckerna har klättrat på New York Times bestsäljarlista och blivit internationella storsäljare. Några har också blivit film, till exempel debutboken Absolute Power som filmatiserades med Clint Eastwood, Gene Hackman och Ed Harris i huvudrollerna.

David skrev berättelser redan som barn efter att ha fått en skrivbok av sin mamma. Skrivandet fortsatte under hela uppväxten, i mer än 20 år, ofta noveller eller manus som det inte blev mycket av. Han studerade statsvetenskap i Virginia där han växte upp och fortfarande bor, och medan han arbetade som jurist i Washington DC började han skriva på en roman. Det tog tre år att färdigställa Absolute Power, men när den väl kom ut 1996 blev den en storsäljande succé i både USA och internationellt. Thrillern handlar om en påhittad amerikansk president och hans team av Secret Service-agenter som inte undviker mord för att täcka över en olycka där presidentens älskarinna dog. Filmrättigheterna köptes direkt och redan året efter kom filmversionen med Clintan i huvudrollen.

Senare har det blivit ett 40-tal spänningsromaner och juridiska thrillers, men även sju romaner för barn. David Baldaccis böcker kan i huvudsak delas upp i ett 10-tal fristående romaner och 11 kortare eller längre romanserier. Ofta ger han ut flera böcker varje år; två eller tre titlar är normen det senaste decenniet. 2019 blev det fyra böcker och på de 25 åren som har gått sedan debuten har det bara varit 13 år då han utgav en enda bok. På samma sätt som Alexander McCall Smith har David ofta olika bokserier på gång samtidigt.

David Baldacci kan kanske jämföras med Tom Clancy, Harlan Coben, Lee Child eller John Grisham når det gäller genrer. Spänning, action, äventyr, konspirationsteorier och politik, men inte så många klassiska polis- eller pusseldeckare. Kanske är det ”Baldacci-mixen” som gör att Barack Obama tillhör fanklubben? David växte upp med Agatha Christie och Arthur Conan Doyles böcker, och ”har aldrig lång väg till en väl tummad Mark Twain-bok” men lånar inte mycket från dessa litterära grundstenar, åtminstone inte direkt.

Agatha Christie’s books were master classes in plotting and characterisation.
David Baldacci

Trots ett rykte som en underhållande författare försöker han att infoga kunskap och utbildande information i sina böcker:

– Jag hoppas man känner sig lite smartare när man är klar med boken, för jag gör mycket research och är det något jag tycker är viktigt i den verkliga världen så drar jag mig inte för att föra in det i en bok.

Han drar sig heller inte för att göra farliga saker för att kunna skriva actionscener, till exempel har han hoppat i fallskärm och rullat runt i militära fordon bara för att kunna återge känslan, ljuden och de fysiska påkänningarna.

.
Utvalda böcker på svenska.

Bland hans längre bokserier tillhör:

Shaw-böckerna
En hemlig grupp bestående av högt utbildade, högt motiverade ”agenter” som tillbringar sina dagar med att jaga några av världens mest ökända brottslingar.

Amos Decker-serien
Amos Decker är en extraordinär detektiv som på grund av en livsförändrande hjärnskada kommer ihåg allt, inklusive smärtsamma saker han skulle ge vad som helst för att glömma.

John Puller-serien
John Puller är stridsveteran och den bästa utredaren i US Army Criminal Investigation Division. Hans far var en armélegend och hans bror avtjänar livstidsstraff för förräderi i ett federalt militärt fängelse. John Puller har en ostoppbar drivkraft i jakten på sanningen.

King & Maxwell
Sean King är en före detta Secret Service-agent som tappade kontrollen under en bråkdels sekund, ett fel som resulterade i att presidentkandidaten som han hade skyddat, dog. Michelle Maxwell är också en före detta Secret Service-agent som felade på samma sätt. Deras öden konvergerar när Michelle blir besatt av Seans fall, och när Sean behöver hjälp för att lösa brott som implicerar honom som den skyldige. Tillsammans blir de en farlig men brottslösande duo.

Reklamfilm för King & Maxwell

Mellan 2014 och 2019 gav Baldacci ut fyra fantasyromaner för yngre tonåringar, Vega Jane-serien. Den följer en 14-årig flickas äventyr i en magisk värld och börjar med att hon avdukar hemligheter om byn Wormwood och möter farorna i Quag, en skog fylld med monster. Bokserien såldes till ett förlag på ett ovanligt sätt; Baldacci var 2013 en väl etablerad storsäljande författare men skickade manuset till förlaget under pseudonymet Janus Pope, en påhittad debutant. Tanken var att förlaget skulle bedöma manuset utan att ta hänsyn till vem som var författaren. Ett förlag nappade direkt och trodde författaren var brittisk. Året efter kom första boken ut, under Baldaccis eget namn, och givetvis blev även den en succé. Igen fick Baldacci betald för författare han läste i yngre dagar, som Tolkien, Lewis Carroll, C.S. Lewis, H.G. Wells och Jules Verne.

Vega Jane reklamfilm

.
Vega Jane-serien.

Utöver att skriva mycket, ägnar David Baldacci också tid på välgörenhet, i synnerhet Wish You Well-stiftelsen som han och frun Michelle startade 2002. Stiftelsens syfte är att främja fortbildning och läs- och skrivkunnighet för både vuxna och barn, eftersom det anslås att 100 miljoner personer bara i USA har lägre läs- och skrivförmåga än optimalt. Hundratals organisationer över hela USA har fått pengar från stiftelsen för att t.ex. ge vuxna grundläggande datorkunskaper, eller för att finansiera biblioteksbussar i områden med många fattiga och hemlösa barn.

I Sverige er Baldacci aktuell med två böcker i år. Spelaren kom ut i maj med handling från Kalifornien 1949. Krigsveteranen Aloysius Archer har fått anställning som privatdetektiv. Första uppdraget blir att ta reda på vem som vill smutskasta en högt uppsatt lokalpolitiker inför ett stundande val. Utredningen visar sig snart vara betydligt mer farofylld när två personer med kopplingar till fallet påträffas döda på en burlesk nattklubb. Spelaren är den fristående uppförsäljaren till Skulden, den första delen i Baldaccis serie om krigsveteranen och privatdetektiven Archer.

Rättvisa före nåd släpps 26 oktober och är den fristående fortsättningen i thrillerserien om den iskalla ensamvargen Atlee Pine. FBI-agenten Pine har inte gett upp sin jakt på sanningen bakom kidnappningen av tvillingsystern Mercy. Efter att ha hittat bevis på att systern lyckades undkomma sina kidnappare trettio år tidigare ställs hon inför ett nytt mysterium: varför förblev Mercy spårlöst försvunnen? När Atlee Pine identifierar kvarlevorna efter ett mordoffer tror hon sig ha hittat ledtråden hon behöver. För att nå hela vägen fram tvingas hon en sista gång riskera allt.

David Baldacci säger så här till författarfrön som undrar hur man gör: ”Skriv om saker som du har intresse för i stället för saker du vet något om. Annars kommer du att bli uttråkad fort. Att skriva är svårt och det är enkelt att ge upp. Men håll ut! Vad gäller research så ger det dig de nödvändiga detaljerna du behöver för att det som förr inte existerade ska få kött på benen, men du måste lämna det mesta utanför boken så att du inte dödar berättelsen och romanen blir en skolbok.”

David Baldacci, som är en av världens mest lästa författare, medverkar på Svenska Deckarfestivalen via videolänk 10 – 13 november 2021.

Utgivna böcker (enbart svensk utgivning):

 • 2021 Rättvisa före nåd
 • 2021 Spelaren
 • 2020 Mörkläggningen
 • 2020 Minuten före midnatt
 • 2019 Skulden
 • 2019 Lång väg till rättvisa
 • 2019 Frälsaren i Burlington
 • 2018 Slutspel
 • 2018 Morden i Baronville
 • 2018 Ingenmansland
 • 2017 Landsförrädaren
 • 2017 Fallet Walter Dabney
 • 2016 Dödsdömd: Melvin Mars
 • 2016 De bortglömda
 • 2015 Jakten på Amos Decker
 • 2015 Den skyldige
 • 2014 De jagade
 • 2014 Attentatet
 • 2013 Tillbaka till livet
 • 2013 De oskyldiga
 • 2013 Dagen noll
 • 2012 Dubbelspel
 • 2011 Till varje pris
 • 2011 De sammansvurna
 • 2010 De rättfärdiga
 • 2009 Förrädarna
 • 2008 Geniet
 • 2007 Samlarna
 • 2006 Kamelklubben
 • 2004 Rollspel
 • 2003 Julresan
 • 2003 Den gemensamma nämnaren
 • 2002 Till siste man
 • 2001 Lycka till
 • 2000 Flykten
 • 1999 Sanningen
 • 1998 Vinnaren
 • 1997 Total kontroll
 • 1996 Absolut makt

Länkar: