SvDF21: Viveca Sten

Från mord i Sandhamn till mord i Åre – på grund av corona! Viveca Sten räknas idag som en av de största svenska deckarförfattarna, vilket gör det kul att hon kommer till Svenska Deckarfestivalen i november. Gör gärna det du också!

Den skönlitterära debuten med I de lugnaste vatten (2008) gjorde succé direkt och de tio böckerna i serien Morden i Sandhamn älskas av miljoner läsare i 30 länder. Just nu är Viveca Sten aktuell med Dalskugga, den andra delen i nya serien Åremorden. Hon räknas idag som en av de största svenska deckarförfattarna och älskas av läsare i många länder.

Viveca Sten är född 1959 och uppvuxen i Stockholm. Hon utbildade sig till jurist vid Stockholms Universitet och civilekonom vid Handelshögskolan. Hon har bland annat arbetat som chefsjurist på Amadeus Scandinavia (SAS), LetsBuyit.com och PostNord. Hon har skrivit flera fackböcker kopplade till sin dåvarande yrkesroll, men den skönlitterära debuten skulle dröja.

Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. En julidag sommaren 2005 tog hon och dottern Camilla, då nybliven tonåring, en promenad över ön. Så beskriver hon hur idéen kläcktes:

– När vi kom till västra stranden kom en bild framför mig. Vad skulle man göra om man hittade en död kropp mitt i juli bland alla turister och seglare? Vad skulle hända då? Ur den bilden kom berättelsen som så småningom blev min första roman.

Debuten 2008 var mycket framgångsrik och den har följts av nya böcker varje år sedan dess. Hon har skrivit annat också, men det är Sandhamnsserien på tio delar (hittills) som blivit den riktigt stora internationella succén.

– Skärgården är ett genomgående tema och jag har försökt förmedla kärleken till den miljön samtidigt som jag berättar en spännande historia. I botten ligger en undran över vad som kan få en person att faktiskt döda en annan människa. Därför tar varje bok sin utgångspunkt i olika drivkrafter för mord. För varje bok bestämmer jag också i förväg ett nyckelord som ska spegla stämningen i boken, säger hon.

I centrum i Sandhamnserien står huvudpersonerna Thomas Andreasson, kriminalinspektör, och hans barndomsvän, åklagare Nora Linde. Från början var det bara Nora. Hon stod för anknytningen till Sandhamn, men sedan insåg Viveca att det krävdes en polis också för att driva handlingen framåt. Då kom Thomas in i bilden, och hon visste redan från början att han skulle vara en trevlig polis, ”någon som man kunde gå ut och ta en öl med”, enligt Viveca. I novellsamlingen Iskalla ögonblick kan man läsa mer om Thomas och Nora.

Serien har sålts i över sex och en halv miljoner exemplar i 30 länder och har givit henne en hel del priser. De flesta böckerna har dramatiserats för TV; Morden i Sandhamn har blivit en stor tittarsuccé för TV4 i Sverige och har nått fler än 70 miljoner tittare världen över.

Ända sedan den där sommarpromenaden 2005 är dottern Camilla hennes största supporter:

– Hon har följt mitt skrivande under hela dess utveckling. Vi har bollat idéer och intriger under otaliga promenader tillsammans. Efter henne kommer min man Lennart på en hedrande andraplats. Han är ett fantastiskt stöd och min allra bästa vän. Vi har varit tillsammans i mer än trettio år.

Mor och dotter har också skrivit böcker tillsammans; rysartrilogin Havsfolket för barn och ungdomar och Återträffen, en spänningsroman för vuxna.

När coronapandemin slog till vårvintern 2020 befann sin Viveca Sten i familjens hus i Åre och blev fast där. Den tiden ägnade hon åt att skriva Offermakaren, första delen av den nya serien Åremorden som kom ut hösten 2020. Och nu finns alltså den andra delen ute, Dalskuggan.

Utgivna böcker:

Spänningslitteratur för vuxna

 • 2021 Dalskuggan (Åre 2)
 • 2020 Offermakaren (Åre 1)
 • 2019 I hemlighet begravd (Sandhamn 10)
 • 2018 I fel sällskap (Sandhamn 9)
 • 2018 Återträffen (tillsammans med Camilla Sten)
 • 2017 Iskalla ögonblick (novellsamling i Sandhamnsmiljö)
 • 2015 I sanningens namn (Sandhamn 8)
 • 2014 I maktens skugga (Sandhamn 7)
 • 2013 I farans riktning (Sandhamn 6)
 • 2012 I stundens hetta (Sandhamn 5)
 • 2011 I natt är du död (Sandhamn 4)
 • 2010 I grunden utan skuld (Sandhamn 3)
 • 2009 I den innersta kretsen (Sandhamn 2)
 • 2008 I de lugnaste vatten (Sandhamn 1)

Spänningslitteratur för barn

 • 2018 Mareld
 • 2017 Sjörök
 • 2016 Djupgraven

Övriga böcker

 • Skärgårdssommar (kokbok)
 • Förhandla i affärer (fackbok)
 • Outsourcing av IT-tjänster (fackbok)
 • Internationella avtal i teori och praktik (fackbok)

Länkar: