Debutanten: Anna Breitholtz Monsén

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckarkändis från början. I dag 3 juni släpps Anna Breitholtz Monséns första roman Stranden, och hon är Månadens Debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Stranden. Vad handlar den om?
Stranden är den första delen i en serie om den avhoppade polisen Lina Lantz och hennes egensinniga morfar i skånska Sandinge. Lina har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och leker med tanken på att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras hon motvilligt in i en utredning, som även visar sig leda bakåt i tiden.

Parallellt får man följa sextonåringarna Erik och Peter 1988. De har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle­lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden. Allt eftersom flätas historierna om Lina och om Peter samman.

Hur länge har du arbetat med boken?
Jag har skrivit och redigerat i ett par-tre år.

Hur kom du på att du ville skriva just en deckare?
Jag har älskat deckare hela mitt liv, ända sedan jag började läsa Hemliga sjuan, Fem och hästmysterier. Jag har läst hundratals deckare, om det räcker, och har velat skriva en egen deckare i tjugo år. Till slut tog jag tag i livsdrömmen. Det hände en massa saker i mitt liv som ledde till att jag satsade helhjärtat. Jag tänkte; nu eller aldrig.

Har du någon större plan bakom, en ”master plan”?
Stranden är del 1 i en serie och jag har de första tre i huvudet. Kanske en trilogi, eller mer, vi får se. Jag har ett flerbokskontrakt och hoppas såklart att Stranden även ska få flyga iväg till andra länder.

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Att ha ett djupare lager tycker jag är nödvändigt i en bra deckare. Stranden handlar mycket om att vara den man är, speciellt när man är udda och långt ifrån lagom.

Delar av handlingen är lagt till 1988 och det finns en hel del referenser till den tiden. Norsk synth-poptrio, vinylskivor, Nirvana och U2. Är det nostalgi på gång?
För den som är uppväxt på åttiotalet kan det nog bli en nostalgitripp med diverse åttiotalsreferenser, haha! Jag var ingen typisk “åttiotalskramare” innan jag skrev boken, men allt eftersom jag skrev återupplevde jag mycket av det som var härligt i den tidseran. Musiken är en av de sakerna. Det finns förresten en lista på Spotify som karaktärerna på åttiotalet skulle ha lyssnat på, varsågod!

Berätta lite om vad du har skrivit innan, och/eller vad du jobbar med dagligen.
Jag skickade min första novell till tidningar när jag gick på lågstadiet och under många år skrev jag mycket, men oftast “i hemlighet”. Jag har senare kommit ifrån skönskrivandet periodvis. Då har det mest handlat om korta texter till sociala medier eller texter i min roll som marknadsförare och kommunikatör. Dessutom var jag allvarligt utmattad under en period och kunde inte ens läsa. Jag har tidigare startat ett par bokprojekt, men inte slutfört. Förrän nu! Och nu tänker jag aldrig sluta. I dagsläget jobbat jag deltid som projektledare på reklambyrå och delvis som författare.

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Jag gillar till exempel Kafkas Processen eller Bulgakovs Mästaren och Margarita eftersom det absurda och torrt komiska lockar mig. Annars läser jag som sagt mycket deckare, både svenska och utländska. Mest polisdeckare, pusseldeckare, psykologiska thrillers och någon enstaka mysdeckare. Plus en del facklitteratur och böcker om att skriva böcker …

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker? Hur många spänningsromaner läser du per månad/år?
Jag älskar pappersböcker. Men med två jobb och tvillingar så blir det inte mycket tid att ligga i solstolen eller soffan med en bok, så jag lyssnar mer än jag läser. Jag har alltid en ljudboksdeckare igång när jag promenerar och kör, så 2-3 per månad kanske.

Vilken är din senast lästa spänningsroman?
Christoffer Carlssons Brinn mig en sol. Och Ulrika Rolfsdotters debut Rovhjärta. Rekommenderar båda.

Vad var det svåraste med att skriva din debutbok, tycker du?
Att få tiden och orken att räcka till, speciellt under redigeringsfasen.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Skriv! I början behöver du inte tänka så mycket, men när du kommit en bit är det dags att strukturera upp och skapa synopsis. Det finns massor av bra kurser eller böcker om struktur och dramaturgi.

Se dig själv som din egen chef och gör en plan där du räknar bakåt hur många ord du ska skriva per vecka eller dag. Vänta inte på inspiration utan skriv ändå.

Jag petade extremt mycket i språket men egentligen skulle jag nog säga att det är karaktärerna och historien som avgör om du blir utgiven eller inte. Lägg krutet där, först!

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
Jag skulle gärna sitta och se ut över havet med Lina och hennes morfar. De har en skön jargong och kan även umgås i tystnad.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Jag bryter en aning mot typiska genrer inom kriminallitteraturen och skriver en mix av pusseldeckare och polisdeckare med en nypa mys. Jag vill ha lite svärta och djup men även humor och hopp. Sen är det en hel del egensinniga karaktärer som gör lite som de vill. Udda personer och outsiders får gärna fortsätta ta plats i Lina Lantz-serien.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie? Och vem skulle spela huvudrollen om du fick bestämma?
En av de vanligaste kommentarerna jag fått från testläsare är just att boken “är filmisk”. Jag kan såklart drömma om att se Stranden som film, men även som serie, med massor av härliga åttiotalsreferenser och filmsvep på Ängelholms stränder, de dagar då havet är som mest öde, vilt och dramatiskt. Jag är dålig på att minnas namn på skådespelare, men Persbrant skulle passa som bad boy “Öje” i skivaffären.

Bokfakta:

Förlagets presentation av boken

Det är 1988. Sextonåriga Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna på stranden med freestylelurarna i öronen. Från en dag till en annan försvinner Peter spårlöst. Rymde han hemifrån eller drunknade han? Det enda han lämnade efter sig var några blodiga kläder på stranden. Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och beslutar sig för att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras emellertid Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.


Stranden, en deckare med både humor och mörka undertoner, är första delen i debutanten Anna Breitholtz Monséns serie om Lina Lantz och hennes egensinniga morfar i skånska Sandinge.