Ingen påsk utan påskekrim

De senare åren har Sverige allt mer följt i Norges fotspår och ägnat tid åt påskekrim, ett tillsynes bisarrt fenomen. Men vad är egentligen påskekrim, varför finns det och vilka böcker i genren tipsar vi om?

Kulturhistoriker tror att traditionen med påskekrim är en unik norsk företeelse. Wikipedia har bara en artikel om påskekrim och den är på norska, vilket indikerar samma sak. Men nu har svenskarna kommit efter och googlar man ordet, dyker det upp på svenska webbsajter åtminste från 2008 och framåt. Vill man göra som norrmännen är det dock inte bara att greppa första bästa kriminalroman. Just innehållet i påskekrim får vi återkomma till; först konstateras att fenomenet är nästan 100 år gammalt i Norge. Det är alltså en solid tradition, äldre än köttbullar på julbordet och Sveriges Radio. Norrmännen vet alltså allt om påskekrim.

Det började våren 1923, eller för att vara konkret, 24 mars. På Oslotidningen Aftenpostens framsida kunde man läsa rubriken ”Bergenstoget plyndret i natt”. Nyheten spred sig som ett rykte om gratis pengar. Rån av tåget till Bergen, wow, vilken grej! Det hela blev en snackis. Det vara bara det att det inte hade varit något rån. Långt innan ”fake news” och 15 år innan Orson Welles skapade panik genom ett radiodrama som lät som ett nyhetsreportage om en rymdinvasion, kom Gyldendals förläggare Harald Grieg på idéen att han skulle marknadsföra en bok med en annons i tidningen. Boken hette det samme som rubriken och skrevs av Jonathan Jerv, ett alias för två studenter, Nordahl Grieg (Haralds bror) och Nils Lie. På den tiden utgav förlaget de flesta böcker under hösten, då det gick mot mörkare tider och man spenderade mer tid innomhus. Harald Grieg ville gärna sälja böcker under våren också, men trots att han inte hade en master plan bakom den första reklamkampanjen hade han tur, för stuntet blev en succé. Även i åren innan Griegs virala PR-kupp hade lättare underholdningslitteratur varit en vår- och påsktradition, men då utan inriktning på kriminallitteratur. Sättet norrmän firar påsken på var avgörande för påskekrim i åren efter Bergenstoget plyndret i natt.

Om man vill kan man grotta ner sig i kreativa hypoteser om vikingarnas blotande på våren för att säkra födan, eller ”kriminalfallet” med Jesus och allt runt den kristna påsken som orsaker till varför just kriminallitteratur fick fotfäste i det norska folkhemmet. Men traditionen finns inte i andra länder som har samma bakgrund; förklaringen ligger sannolikt i hur Norge firar påsk, och att man då helt enkelt behöver döda mycket tid. Den norska påskledigheten är nämligen världens längsta. Norrbaggar tar upp till 10 dagar ledigt från sitt arbete, räkningar och stadsstress och åker till sin hytte, alltså stugan som enligt mysbilden av norsk ledighet ska ligga isolerad i skogen eller uppe i bergen. Där ska man åka skidor eller pimpla och sen gå hem till stugan, tända i kaminen och njuta av en deckare resten av kvällen. Så mycket annat än att läsa böcker är det ju inte att göra när man firar påsken isolerad utan internet och med dålig radiosignal. Helst ska deckaren vara en pocketbok så man inte behöver släpa med sig en tung inbunden bok i ryggsäcken. En billig bok kan man dessutom lämna till nästa besökare, om man lånar eller hyr en stuga.

Men det får inte vara en vilken som helst, deckare. Ett vanligt missförstånd är att det är deckare över lag som kan läsas i det norska påskfjället. Nej, det ska vara en lagom blodig mysdeckare, i första hand en brittisk mysdeckare med en godsägare på landet. Godsägare har bibliotek, och där är det praktiskt att samla de misstänkta för att peka ut den skyldige. Den regeln är kanske lite snäv och hörsammas inte direkt, men många brittiska ”mysmord” har det blivit i Norge, inte bara i böckerna men också i TV som är den lite modernare arenan för påskekrim. Om du trodde det var Netflix som uppfann detta med att se alla episoder av en TV-serie på en gång utan att vänta en vecka på nästa avsnitt, tar du fel. Det finns inget vetenskapligt stöd för att det var norska NRK som uppfann det heller, men redan 1978 var det ett stort socialt engagemang runt påskekrim på TV varje kväll, inte bara en gång i veckan som var brukligt för TV-serier på den tiden. Radio har också varit en viktig kanal för påskekrim i Norge genom radioteaterns kriminalpjäser.

Nu för tiden kryllar det av deckare i bokform och i TV året runt, så behovet av att fördjupa sig i läskiga mord på baroner och betjänter känns inte lika tryckande. Å andra sidan är ju påskledigheten den sista möjligheten att sitta innomhus med varm choklad, en spännande bok och gott samvete innan sommaren tar över och man måste bada varannan dag. Därför tipsar vi om nya och gamla mysdeckare som kan passa om du vill läsa påskekrim som en expert! Du kan även ta del av Svenska Deckarfestivalens påskekrimtips från 2016, som vi nu har återpublicerat.


Den bittra pajens sötma av Alan Bradley (2014)
Under sommaren 1950 inträffar flera mystiska händelser på den nedgångna engelska herrgården Buckshaw, där elvaåriga Flavia de Luce bor med sin familj. På tröskeln till huset hittar man en död fågel med ett frimärke spetsat på näbben. Och lite senare, bland gurkorna i grönsakslandet, blir Flavia vittne till en döende mans sista andetag. För henne är det hela mer spännande än skrämmande och med sitt stora intresse för kemi och gift börjar Flavia genast nysta i saken.

Den bittra pajens sötma är en mästerlig mysdeckare som av flera recensenter blivit jämförd med klassiker av Agatha Christie, Dorothy L. Sayers och Arthur Conan Doyle. Lyssna på boken på Nextstory.

Det vackra mysteriet av Louise Penny (2020)
Vinnare av Agatha Award, Anthony Award och Macavity Award för Bästa kriminalroman. Inga utomstående ges någonsin tillträde till klostret Saint-Gilbert-entre-les-loups, djupt inbäddat i den vilda naturen utanför Québec, där ett tjugotal munkar lever i frid och bön. De odlar grönsaker, föder upp kycklingar och producerar choklad – och de sjunger. Ironiskt nog för ett sällskap som har avgett tysthetslöfte har munkarna blivit världsberömda för sina underbara röster, så effektfulla när de höjs i uråldriga mässor att de blivit kända som »det vackra mysteriet. Men när den beundrade körledaren en dag hittas mördad öppnas låset på klostrets massiva träport för kriminalkommissarie Armand Gamache och Jean-Guy Beauvoir från Québec-polisen.

Louise Penny är en kanadensisk deckarförfattare som översatts till trettio språk och sålt över tre miljoner böcker bara i Nordamerika. Hennes deckarserie som fått henne att kallas en modern Agatha Christie utspelar sig i Québec i Kanada. Louise Penny har vunnit The Barry Award, The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad!) och Anthony-priset två gånger. Köp boken i Akademibokhandeln.

Röd snö av Per Holmlöv (2019)
Spänningsroman som utspelar sig i fjällmiljö, närmare bestämt i Åre. Den undersköna fjällvärlden visar sig dölja våld och grymhet. Alpina VM hålls i Åre by medan Åre Gruvby är omsluten av tystnad och trevnad mitt i högvintern. Här bor häst- och hundfolk, författare, konstnärer och poeter. Ett brutalt mord skakar orten och hela byn engagerar sig till slut i en intensiv jakt på mördaren. Snön och vintern både hindrar och hjälper i jakten på den skyldige. Alla som besökt Åre känner igen sig, både platser och personligheter som vistas i Åre skymtar förbi i berättelsen. Köp boken i Akademibokhandeln.

När döden kom till Pemberley av P.D. James (2012)
Året är 1803, och Mr Darcy och Elizabeth har varit gifta i sex år. De har två vackra och friska gossebarn. Elizabeths älskade syster Jane och hennes man Bingley bor bara sjutton miles bort. Lyckan ler mot Elisabeth och hennes älskade Mr Darcy och allting verkar vara perfekt på godset Pemberley. Men på den årliga höstbalen dyker några objudna gäster upp, gamla synder grävs upp och missförstånden eskalerar. När paret Darcy och deras gäster precis håller på att runda av för kvällen, skumpar en droska ut ur skogen och fram på vägen mot Pemberley. När droskan stannar kastar sig den objudna gästen Lydia Wickham ut och skriker: – Min man är mördad! Köp ljudbok på Adlibris.

Glennkill av Leonie Swann (2012)
En morgon ligger fåraherden George Glenn livlös i det irländska gräset, med en spade som sticker upp ur bröstet. Georges får är förfärade: vem kan ha dödat den gamle herden? Och varför? Miss Maple, det klokaste fåret i hjorden, börjar intressera sig för fallet. Lyckligtvis har George läst högt för fåren, så hon är inte helt oförberedd på kriminologiska problem. Trots flera missförstånd så kommer hon med sin fårlogik människovärlden alltmer på spåren och förföljer outröttligt mördaren. Mellan äng och bykyrka, branta klippor och fårvagnar väntar oanade äventyr på miss Maple och hennes hjord – tills de slutligen lyckas bringa ljus i mörkret och klara upp det gåtfulla mordet på sin fåraherde… Köp boken på Adlibris.

Bara ett litet mord av Carin Hjulström (Forum)
Siri har alltid haft dåligt samvete för den föräldralöse Anton. Hon har prioriterat teatern och kärleken till Dramatens gifte chef. När älskaren bryter relationen flyr Siri Stockholm. Hon landar hos Anton som just vunnit en plantskola i Säbyholm på poker. Samtidigt hittas en jakttillsyningsman död på en åker, i en sky av örnfjädrar. Lokalpolisen Olle Magnusson börjar nysta i mordfallet. Snart inser han att den nyinflyttade skådespelerskan har näsa för ledtrådar och dessutom är ett trevligt sällskap.

Slottsmiljöer vid Mälaren är scenen för Carin Hjulströms nya deckarserie om skådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes halvkriminelle brorson. Författaren till de älskade böckerna om Frida Fors skriver nu mysdeckare i Agatha Christies anda. Köp boken i Akademibokhandeln.

Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes (2018)
Året är 1920 och Louisa Cannon drömmer om en väg ut ur fattigdomens London, en stad svårt skakad av fasorna från det nyss avslutade världskriget. Louisas räddning blir en anställning i hushållet hos den berömda familjen Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Som barnsköterska och sällskap till Mitfordsystrarna får hon med ens tillgång till en ny, förtrollad värld. Hon fäster sig särskilt vid den äldsta systern, klipska och vackra sextonåriga Nancy. Nancy älskar detektivhistorier och vill upptäcka världen utanför Asthall Manor. När sjuksköterskan Florence Nightingale Shore, guddotter till sin berömda namne, plötsligt mördas på ett tåg på väg till Hastings, finner sig Louisa och Nancy intrasslade i mordhärvan. Ett mord vars efterverkningar sträcker sig ända till Asthall Manor.

Mysteriet på Asthall är baserad på det verkliga och ouppklarade mordet på Florence Nightingale Shore. Boken är skriven av Jessica Fellowes, brordotter till Downton Abbey-skaparen Julian Fellowes. Perfekt läsning för alla som tycker om Daisy Goodwin, Downton Abbey och naturligtvis Agatha Christie. Köp boken i Akademibokhandeln.