Världens första deckar-te?

Kommissarie Morse dricker helst öl, men frågan är om inte te är ännu mer knuten till deckare, i alla fall när det gäller klassisk brittisk kriminallitteratur. Vilket är varför Svenska Deckarfestivalen har tagit fram världens första deckarfestival-te! Men skynda, det kan bara köpas i november!

Fåtöljen, en stor mugg gott te och en spännande deckare! Finns det något mer mysigt nu när höstrusket är mördande tråkigt och man inte får gå ut och roa sig för Anders Tegnell? Om man ändå ska smutta på en nyttig och värmande dryck så varför inte låta det bli Aga-Te, världens första deckarfestival-te som är blandat särskilt för Svenska Deckarfestivalen och som bara går att köpa i Sundsvall!

Aga-Te är inspirerat av brittiska deckare, engelska trädgårdar och en viss författare som gillade att bokmörda med cyanid, ett gift som finns naturligt i extremt små mängder i bittermandel. Därför smakar vår Aga-Te björnbär och jordgubbar på en bädd av mandel, och sen lite champagne på det, för att symbolisera de herrgårdar som ofta blev mordplatsen.

Det ekologiska teet är blandat i Sundsvall av Anas Alezzo som driver Alezzo te- och kaffehandel. Teet består av två olika sorters indiskt svart te och ett kinesiskt svart te, samt bitar av bär, mandel och naturliga aromer. Den champagneaktiga smaken kommer från ringblomma och blåklint som tillsammans med övriga ingredienser ger en mjuk, fruktig underton till den lite kraftigare mandelsmaken.

Put the kettle on, love!
Citat från alla episoder av Morden i Midsomer

Alezzo te- och kaffehandel erbjuder högklassigt kaffe och te från olika delar av världen, även specialblandningar. Lakrits och choklad finns också, och allt kan skickas med posten till hela Sverige.

– All kaffe vi säljer är nymalet och chokladen är handgjord. Jag hoppas att te- och kaffeälskare som inte vill tumma på kvalitét eller om man är ute efter lyxiga presenter hittar hit. Till exempel har jag exotisk japansk te som kostar jättemycket men som fasta kunder köper varje månad, säger Anas.

Anas har god kunskap om både te och kaffe. Han rekommenderar den turkiska metoden att brygga te. Metoden går ut på att man reducerar sitt te (som kockar gör med såser) genom att koka upp 2-3 deciliter vatten i en kastrull. Når vattnet kokar så har man i några teskedar teblad och låter det koka till mycket av vattnet har ångats bort. Efter ett tag har man koncentrerat te. Hur länge man ska koka beror på hur starkt te man vill ha, man får prova sig fram. Sedan när man ska dricka teet, så tar man hälften av koncentratet (eller allt, om man vill ha kraftigare smak) och blandar med varmt vatten. Lite som att blanda fruktsaft och vatten.

Aga-Te görs i en begränsad upplaga och kan bara köpas hos Anas Alezzo under november, antingen i butiken på Kyrkogatan i Sundsvall eller i webbutiken.

Tea shop mysteries

Laura Childs är författaren bakom deckarserien Tea shop mysteries. Med titlar som Death by darjeeling, The English breakfast murder och Shades of earl grey har Childs skapat en ovanlig men uppenbar miljö för mordmysterier. Hittills har 21 te-deckare, eller "te-ckare" kommit ut, med Theodosia Browning i huvudrollen som mordlösande tebutiksägare. 2021 kommer Haunted Hibiscus där Theodosia blandas in i ett Halloween-mord samtidigt som hon arrangerar en Sherlock Holmes-tebjudning.