Pernilla Ericson

Okej! Pernilla Ericsons skrivkarriär började i ungdomstidningen och senare har det gått mer än okej för Pernilla som är journalist, författare och ledarskribent på Aftonbladet. Med nya boken 300 grader har hon inlett en serie klimatdeckare och varför får du veta på Svenska Deckarfestivalen nästa vecka när Pernilla dyker upp där.

Bokslukare sedan barndomen och har skrivit ända sedan hon var liten. I dag kombinerar Pernilla Ericson jobben som journalist och författare, och är även ledarskribent på Aftonbladet med fokus på jämställdhets- och klimatfrågor. Som romanförfattare tar hon upp samma frågor. Efter en trilogi om Erlagruppen, där jämställdhetsfrågorna var ett viktigt tema, har hon i år med nya 300 grader inlett en serie klimatdeckare. Hon är bosatt i Stockholm men med skrivarlya på den grekiska ön Ios.

I sena tonåren började hon jobba för tidningen Okej och det blev vägen in i journalistiken. Hon har arbetat på flera kvinnomagasin, på Aftonbladet och med olika produktioner för TV4. De senaste åren har hon arbetat som skribent på Aftonbladets ledarredaktion där hon i huvudsak skriver om feminism/jämställdhet, klimathotet och antirasism.

Som författare debuterade hon 2016 med Spåren vi lämnar efter oss, den första boken om Erlagruppen. Den är en sorts utredningsteam, fristående från, men i nära samarbete med polisen. Det är en grupp starka karaktärer med huvudpersonen Liv, chefen Edith, hackern Aminah och tidigare kriminelle Rickard.

Precis som karaktären Liv Kaspi, sysslar Pernilla Ericson mycket med kampbetonad träning och är instruktör inom en brottningsinfluerad träningsform som heter ruffie. Grundaren av den träningsformen är kampsportaren Musse Hasselvall, och hon samarbetar också med honom för att kunna skapa trovärdiga kampscener i böckerna.

Hon fick idén till gruppens första fall när hon efter en serie artiklar fick ta emot mängder av personliga berättelser om övergrepp. De flesta av de skrivande kvinnorna hade inte vågat anmäla.

Debutromanen följdes av Jag ska hitta dig (2017) och När du vänder dig om (2018). Den sista boken i trilogin har en egen och verklig förhistoria som baseras på hennes vän Paula ”Finjima” Manrique, teknikexpert och profil inom spelvärlden som inspirerat en hel del till karaktären Aminah, Erlagruppens hacker. Paula berättade om alla hot hon utsatts för sedan hon som kvinna började ta plats i den mansdominerade spelvärlden. Hot- och hatmejl, som övergick i fysiska hot, döda djur hemskickade och någon målade med bajs på hennes dörr. De hackade hennes e-post och fick tag på privata bilder. Sedan riggade de en profil och började ragga på män i Paulas namn. Det de uttryckte där var att ”Paula” sökte män som kunde förverkliga våldtäktsfantasier och komma hem till henne. De hade hennes adress, och det kom mycket riktigt hem en man till Paula, som trodde att han kom på inbjudan. Dörren var olåst och plötsligt stod han i hennes vardagsrum.

Pernilla Ericson har gott om egen erfarenhet av hot och hat, har mött många som utsatts för nättrakasserier, men hon blev ändå chockad av Paulas berättelse. Den blev då utgångspunkten för boken När du vänder dig om.

Efter en framgångsrik trilogi var det dags att skifta tema och med årets 300 grader har Pernilla inlett en serie klimatthrillers. Huvudpersonen är Lilly Hed som efter en snabb och framgångsrik poliskarriär i Stockholm hamnat i en del problem och flytt storstaden för ett jobb vid Nynäshamnspolisen. Hon hittar också en intressant bostad, Enbomsfyren, en gång byggd av fyrentusiasten Sigvard Enbom men aldrig tagen i bruk, numera i folkmun kallad Fyrkraken. Den hyr Lilly av Hilda Enbom, Sigvards syster.

En annan viktig och återkommande karaktär är Jesper Hansson, styrkeledare vid Nynäshamns brandstation, som har en del egna trauman att bearbeta, men som sliter hårt i den ibland nästan hopplösa kampen mot de stora bränder som uppstår i sommarhettan. Inte helt oväntat uppstår en attraktion mellan Lilly och Jesper och kanske kan relationen utvecklas i kommande böcker.

Det kan vi få veta mer om när Pernilla Ericson kommer till Svenska Deckarfestivalen 11-14 november.

Utgivna böcker:

  • 2020 300 grader
  • 2018 När du vänder dig om
  • 2017 Jag ska hitta dig
  • 2016 Spåren vi lämnar efter oss

Länkar: