
Den allra färskaste boken i relation till årets Svenska Deckarfestival är Petter Österlunds Lenins guld. Den släpps fredag 13 november, under festivalens tredje dag. Österlund romandebuterar med en thrillerskröna med hela 1900-talet som fond och med avstamp i den berömda tågresa som revolutionsledaren Vladimir Lenin företog sig genom Sverige.
Från Sundsvall och Järkvissle till Moskva, Paris och tyska småstäder. Så förflyttar Petter Österlund sin romanfigur Anders Kävström i en skröna som utspelar sig fritt i tid och rum med hela 1900-talet som fond. Ett särskilt avstamp finns i den historiskt väldokumenterade tågresa som den lika historiske revolutionsledaren Vladimir Lenin företog sig genom hela Sverige senvåren 1917. Lenin åkte nämligen från Malmö till Haparanda för att ta sig till Sankt Petersburg för att ta befälet över den revolution som just stod för dörren. Så långt är historikerna överens.
Men Petter Österlund gräver djupare med fiktionens spade och har tagit reda på att ombord på det plomberade tåget fanns också en större skatt bestående av minst 26 miljoner tyska mark i rent guld. Någonstans längs den långa resan genom Sverige skiljer en av Lenins medarbetare av en del av skatten. Något som många år senare leder till en lika oväntad som sanslös jakt, inte bara på guldet, utan också på dess beskyddare. I centrum står fotografen Anders Kävström som av en slump hamnar mitt i det ryska spionnät som vakar över guldet. När ett oväntat paket dyker upp hos fotografen hemma i Bergsåker i Sundsvall kan han inte motstå frestelsen att följa de dolda spåren i försändelsen.
Att Anders Kävström är fotograf är kanske inte en slump då det är just fotografier och fotokonst många förknippar Petter Österlund med. Han är känd i Sundsvall som intendent på Sundsvalls museum och en drivande kraft bakom stadens fotomuseum, som numera är en del av Sundsvalls museum. Fotomuseet anordnade över 150 utställningar i Sundsvall, 50 stycken i övriga Sverige och cirka 70 utställningar utomlands. Petter Österlund har också skrivit en bok om filmstjärnan Ingrid Bergman, som har kopplingar till Sundsvall eftersom hon gifte sig med en man från Stöde, Aron Lindström, i Stöde kyrka. Österlund har också gett ut en rad böcker och skrifter om fotografi och konst, bland annat monografin över Emil Heilborns fotografier.
Petter Österlund (f 1969) är en äkta Sundsvallsbo, uppvuxen i Selånger men har rest mycket och bland annat bott och studerat i Moskva. I hans roman är många av miljöerna självupplevda, det samma gäller flera av karaktärerna i boken. Inspirationen till handlingen kom delvis från Hans Björkegrens fackbok Ryska posten: de ryska revolutionärerna i Norden 1906 – 1917 (1985), som skildrar de ryska revolutionärernas verksamhet i Norden under tidigt 1900-tal. Exempelvis hade det ryska kommunistpartiet konferenser i det neutrala Sverige.
– Med Lenins guld ville jag få fram skiftet och de nya tankarna som kom med Stalins utrensning. Min roman handlar om politisk historia paketerad som en skröna. Lite som när Jan Guillou skriver om Arn, som inte fanns men som sammantaget inte är helt fel rent historiskt. Det finns några moment av sanning i skrönan, förklarar Petter Österlund till Svenska Deckarfestivalen.
Övrig inspiration har Österlund hämtat från t.ex. franska Georges Simenon som skrev om polisdetektiven Jules Maigret mellan 1931 och 1972. En annan fransman, Patrick Modiano som fick Nobelpriset i litteratur 2014, är också en litterär inspiration för Sundsvallsförfattaren.
– Det de har gemensamt är att de egentligen inte skriver deckare. Deras berättelser handlar om andra saker trots att det kan förekomma brott eller mysterier i böckerna. Överlag tycker jag svenska deckare handlar för mycket om brott och för lite om relationer mellan människor och om historier om världen. Det blir för enkelt, lite för mycket pang på rödbetan, Ed McBain typ. Wallander till exempel. De är småfeta och har hälsoproblem varenda en.
Anders Kävström, fotografen som jagar Lenins guld, är visserligen neurotisk, men inte direkt trasig. Petter Österlund förklarar:
– Anders är ordningsam, tränar och äter nyttigt. Men överdriver nog och är kanske för duktig, så han är inte perfekt. Han genomgår en förändring, han finner kärlek, förlorar en fru och påminner sig då om sin relation i Paris från många år tidigare. Det är en hel del kärlek och sex i boken men också halsbrytande känsloyttringar, spioner och mord!
Det finns ändå svenska författare som Österlund gillar. Sjöwall & Wahlöö, självklart. De skrev om samhället, inte om brott, menar Österlund. Och Leif GW Persson som kritiserar rättsväsendet i Sverige.
Lenins guld är en verklighetsinspirerad kontrafaktisk skröna, tillika politisk thriller och den första i en trilogi som spinner vidare på liknande teman och med samma huvudperson. Boken lanseras i samband med Svenska Deckarfestivalen 11-14 november 2020.
Länkar: