Åström & Sandlund

Norra Sveriges färskaste deckarduo är Sara Åström och Anette Sandlund. I maj kom deras debutroman Vid skogens slut, en deckare från Piteå där en flicka mördas brutalt och en annan flicka kommer i farozonen. Som nyhet på årets deckarfestival kan du se Åström & Sandlund i ett videoreportage från just Piteå.

Mitt under pandemitoppen i maj släpptes norrlandsdeckaren Vid skogens slut av vännerna som när de skriver böcker kallar sig Åström & Sandlund. De har varit vänner sedan 1999 och har skrivit tillsammans sedan 2018. Till skillnad från några andra norrlandsdeckare är boken skriven av riktiga Norrlandstjejer; Anette är född i Skellefteå och Sara född i Luleå. Vänskapen startade i Umeå och nu är båda boende i Piteå med 200 meters avstånd till varandra, fullständigt coronasäkert med andra ord. Norrland har ju gott om plats!

Vid skogens slut är den första boken i en planerad serie med Sofia Winter i huvudrollen. Hon ser fram emot sitt nya jobb där hon ingår i en grupp som ska fungera som ett tvärsnitt av polis, socialtjänst och skola, för att bättre fånga upp barn i riskzonen. På en av skolorna hon besöker finns Alva, en flicka som drar sig undan socialt umgänge och som ofta är borta från skolan utan förklaring. Det är något med Alva som gör att Sofia inte kan släppa taget. När en flicka i Alvas närhet hittas brutalt mördad anar Sofia att även Alva kan vara i fara. Ju mer Sofia gräver, desto mer akuta blir hennes farhågor och en skrämmande sanning uppenbarar sig. Vid skogens slut är en spänningsroman om hemligheter, lojalitet och längtan efter frihet.

Anette Sandlund och Sara Åström började skriva efter att ämnet författare dök upp under en kompismiddag. Båda hade haft en dröm om att skriva en bok sedan barnsben. Det blev bestämt att de skulle skriva en bok tillsammans, men det skulle gå tio år innan de två lärarna gjorde slag i saken.

På frågan om vad som är det bästa med att vara författare, förklarar tjejerna det så här:

– Att få använda sin fantasi och hitta på historier som andra förhoppningsvis vill läsa. Att få ge efter för varje tanke och uppslag och se berättelsen växa är en härlig kontrast mot den formalia vi använder oss av i det dagliga arbetet som lärare. När vi sätter oss ner efter en lång arbetsdag kan skrivandet kännas som terapi, ett sätt att koppla av.

Boken blev till vid sidan om heltidsarbete och familjeliv, och det var en utmaning.

– Även känslan av att aldrig vara färdig eller nöjd, tvivlet finns ständigt närvarande. Är det tillräckligt bra? De två stora utmaningarna som väntar just nu är att lära sig allt runtomkringarbete som blir efter att vi släppt vår debutbok, samt att påbörja nästa bokmanus.

Sara Åström och Anette Sandlund medverkar på Svenska Deckarfestivalen för första gången, i ett videoreportage från Piteå som även det är en deckarfestivalpremiär för i år.