Recension: Operation fosterland av Anne Holt

Sedan Blind gudinna 1993 har Anne Holt kommit ut med en mängd internationella storsäljare som bara i Sverige sålts i fler än två miljoner exemplar. Operation fosterland är den andra boken i hennes nya serie om före detta stjärnadvokaten Selma Falck. I år syns förresten Anne Holt på Svenska Deckarfestivalen för första gången!

Den dramatiska nivån är hög redan från första meningarna: ”Någon skriker. Det är hon själv, men hon kan inte urskilja orden. Ögonen går inte att öppna och hjärnan är tom.” Selma är helt sönderslagen med omfattande skador när hon vaknar till i en brinnande stuga på kalfjället. Hon minns ingenting, hon vet inte hur hon kommit dit, hon vet inte hur hon lyckas släpa sig ut innan stugan brinner ner till grunden.

Fjällvärlden är helt öde, inga hus och inte en människa i närheten. Temperaturen sjunker och en snöstorm är på väg in. Chanserna att överleva är små. Medan Selma kämpar mot skadorna och kylan börjar minnet långsamt och fragmentariskt återvända. Till slut står en skrämmande bild av det senaste halvårets händelser framför henne. Hon inser att hon måste överleva och återvända till civilisationen. Nationens framtid står på spel och det är mycket bråttom.

Det här är en storskalig konspirationsthriller. Anne Holt använder ett rätt vanligt grepp inom genren i form av en hemlig grupp med lång historik, stora resurser och stor makt, ett grepp som ofta utmanar textens trovärdighet men Holt gör det med stor skicklighet.

Det som fångar mig mest i läsningen är hennes starka och mycket trovärdiga skildring av de samhälleliga konsekvenserna av ett allt mer omfattande näthat, den rädsla som förgiftar livet för så många människor, inte minst politiker och journalister. ”För fick vi politiker på huden om vi gjorde något fel. I dag möts vi av hets, förakt och hat när vi gör det rätta.” Det säger en av huvudkaraktärerna, Tryggve Mejer, justitieminister i den norska regeringen, en post som Anne Holt har personlig erfarenhet av vilket framgår av hennes initierade behandling av politikens spel och vardag.

Det finns så mycket som är bra i denna bok. En av berättarrösterna tillhör lilla Mina och hennes tankar kring föräldrarnas allt intensivare bråk, äktenskapets sönderfall, samtalen med pappa, med mamma och kopplingarna till det som händer i hennes vardagliga verklighet och på nätet är både känsligt tänkta och levande formulerade.

Huvudpersonen Selma Falck är en fantastisk och ovanlig karaktär. En mogen kvinna som är vacker, vältränad, stark, smart; megakändis efter att som privat utredare löst flera uppmärksammade fall och tjänat miljoner. Samtidigt med en spelgalen svart sida och en ständig kamp med sina demoner.

Här finns också en nyanserad skildring av högerpopulismens bruna arméer. Sjalg Pettersson är en ung professor i historia och flitig debattör, en viktig frontfigur för dessa krafter som välformulerat driver attackerna på ett oantastligt sätt och är det centrum som ger energi åt alla de följare som i kommentarsfält och på andra vägar passerar alla gränser i hat och förföljelse. Sjalg dör plötsligt under en fest av anafylaktisk chock. Han är våldsamt allergisk mot macadamianötter och 27-åriga stjärnkocken Jesper Jørgensen, som ansvarat för maten på festen, misstänks för slarv som orsakat dödsfallet. Mediadrevet hotar hans framgångsrika Michelinkrog, hela hans verksamhet; han är säker på att han inte gjort något fel och han ber Selma Falck om hjälp med att utreda vad som egentligen hänt. Det blir också upptakten på det fall som är centrum i boken och även upptakten till en mycket läsvärd kärlekshistoria mellan Jesper och väsentligt äldre Selma.

Det hela rullar på i en spännande intrig, driven berättarteknik med en rörelse mellan olika tids- och berättarperspektiv, bihandlingar som tillför mycket till läsningen och ett skickligt varierat tempo i riktning mot en dramatisk upplösning.

Anne Holt är en stjärna som lyckats underhålla sin skrivglädje och som än en gång lyckats översätta det till stor läsglädje!

Anders, Kapprakt

Bokfakta:

  • Författare: Anne Holt
  • Titel: Operation fosterland
  • Utgivningsdag: 2020-07-23
  • Förlag: Piratförlaget
  • Antal sidor: 470

Länkar: