Kort om författarna 2020

Medverkande på Svenska Deckarfestivalen 2020 i bokstavsordning. Listan kan komma att kompletteras i fall ytterligare författare bokas.

Läs hela festivalprogrammet här eller få snabbkoll här. Biljetterna är släppta, köp nu!

Tove Alsterdal
Mångfaldigt prisbelönt stjärna som 15 oktober kommer med nya boken Rotvälta. Den har handlingen förlagd till Ådalen och Sundsvall (hon passade på att göra research för denna bok när hon senast medverkade på festivalen).

Kristina Appelqvist
Älskad av många sedan länge som i år kom ut med en hommage till Agatha Christie, En giftig skandal.

Lina Areklew
En av årets mest uppmärksammade debutanter. Hennes Ur askan har huvuddelen av handlingen förlagd till Ulvön på Höga kusten.

Kerstin Bergman
Expert på spänningslittertur, deckarfestivalens huvudmoderator, ledamot av Svenska Deckarakademin och nu även spänningsförfattare sedan hon debuterat med Oskuld och oleander.

Mattias Edvardsson
Har skrivit inom olika genrer och gjorde megasuccé med En helt vanlig familj (2018), översatt till 33 språk. Aktuell med uppföljaren Goda grannar.

Caroline Engvall
Författare, journalist och föreläsare med stort engagemang och kunskap när det gäller barn som far illa i sexhandel och på andra sätt, kunskaper som hon också tar med sig i sitt skönlitterära skrivande. Aktuell med Kyrkan, den fjärde boken med paret Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling i centrum.

Pernilla Ericson
Välkänd som både författare och samhällsdebattör. Efter den uppmärksammade trilogin om Erlagruppen har hon startat en serie klimatthrillers med alldeles nya boken 300 grader.

Johan Erlandsson
Författare och journalist. Just nu aktuell med Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for.

Susanne Fellbrink
Sundsvallsartisten som nu också blivit uppmärksammad författare. Debut med Än sjunger hon inga sånger och aktuell med Än klappar hjärtat som kom ut i somras.

Jan Guillou
En av landets absolut mest välkända författare. Inom spänningsgenren mest känd för succéserien om Carl Hamilton / Coq Rouge och aktuell med romanserien Det stora århundradet där tionde och sista delen, Slutet på historien, kom ut nyligen.

Sophie Hannah
Välkänd brittisk författare med en stor produktion inom olika genrer. Sedan 2014 skriver hon den officiella fortsättningen på Agatha Christies Poirot-böcker. Aktuell med Morden på Kingfisher Hill som kommer ut på svenska i oktober, hennes fjärde bok i Poirot-serien.

Anne Holt
Har många strängar på sin lyra, men som kriminalförfattare är hon en av de största i Norden. 2,3 miljoner sålda böcker bara i Sverige men hon läses i många länder. Aktuell med Operation fosterland som är den andra boken i hennes nya serie om före detta stjärnadvokaten Selma Falck.

Cara Hunter
Engelsk deckarstjärna, mångfaldigt prisbelönad, vars böcker är översatta till 25 språk. Aktuell i Sverige med Ingen utväg, den tredje boken om kriminalkommissarie Adam Fawley.

Stina Jackson
Hennes debut Silvervägen gjorde storslam hos både kritiker och läsare och fick bland annat Glasnyckeln som bästa kriminalroman i Norden 2019. Årets uppföljare Ödesmark rusar just nu fram på en liknande Eriksgata i många länder.

Peter Mohlin och Peter Nyström
Barndomskompisarna från Åmål som återförenats som författarparet bakom årets sensationella succédebut, Det sista livet, som snabbt sålts till femton länder. På festivalen kan vi få svar på vad deras hjälte John Adderley kommer att ta sig för härnäst.

Jonas Moström
Sannolikt den mest kände Sundsvallsförfattaren inom spänningsgenren även om huvuddelen av handlingen i hans böcker numera finns i Uppsala. Aktuell med Kameleonten, den sjunde boken med Nathalie Svensson, som kom ut 7 oktober.

Anders de la Motte
Ett fenomen med tre helt olika serier bakom sig, det enda gemensamma är nog de internationella framgångarna. Har just avslutat årstidsserien med Våroffer. Kanske får vi veta vad som kommer härnäst?

Håkan Nesser
Sedan debuten 1988 har han skrivit mängder med böcker i olika genrer som har sålts i fler än 20 miljoner exemplar över hela världen. Alla spänningsintresserade är säkert välbekanta med kommissarie van Veteeren. Med årets nya Den sorgsne busschauffören från Alster får vi återse Gunnar Barbarotti.

Hans Rosenfeldt
En av landets mest kända och framgångsrika leverantörer av spänning med tv-serier som Bron och Marcella och internationellt storsäljande serien om Sebastian Bergman, skriven tillsammans med Michael Hjorth. Nu har han debuterat som soloförfattare med nya Vargasommar.

Anders Roslund
En av våra största internationella stjärnor, framför allt för serien om Ewert Grens och Piet Hoffmann. Aktuell med Sovsågott som kom ut i somras.

Emelie Schepp
Gav ut sin debut Märkta för livet (2013) själv, sålde snabbt 40 000 och är landets mest framgångsrika egenutgivare någonsin. Nu är hon väletablerad sedan länge med mer än 1,5 miljoner böcker i 30-talet länder. Aktuell med Nio liv, hennes sjätte bok med åklagare Jana Berzelius i centrum.

Ann-Marie Skarp
En av landets mest välkända förläggare som också har Sundsvallsbakgrund. En av grundarna och mångårig chef för Piratförlaget. Hon kommer bland annat att leda festivalens Tema Sjöwall/Wahlöö.

Camilla Sten
Skriver för både unga och vuxna. Fick sitt stora internationella genombrott med den skrämmande spänningsromanen Staden förra året och är nu aktuell med uppföljaren till den, Arvtagaren.

Malin Thunberg-Schunke
Årets debutant 2019 enligt Svenska Deckarakademin med Ett högre syfte. Årets uppföljare, De rättslösa, fortsätter att följa Esther Edh och Fabia Moretti i deras kamp mot internationell brottslighet.