Festivalprogram 2020

Det blir en deckarfestival även detta mycket speciella år. Liksom alla andra arrangörer måste vi naturligtvis göra anpassningar, men vi har ett fantastiskt program att erbjuda för dagarna 11-14 november med en hel del nyheter, både fysiskt och digitalt.

I centrum finns naturligtvis möten med riktigt spännande författare och du kommer säkert att hitta några av dina favoriter. Har du bråttom`? Läs den korta versionen av festivalprogrammet 2020 eller gå direkt till biljettluckan och köp dina biljetter nu.

Årets författare (presentationerna kommer att kompletteras):

Årets nyheter
En nyhet för året är deckarteater. I samverkan med Teater Västernorrland erbjuder vi föreställningen Mordet i Midlands fredagen den trettonde (lämpligt nog). Föreställningen ges på Konsertteatern i Sundsvall och startar 14.30. Som det ser ut just nu kommer vi bara att kunna sälja max 50 biljetter.

En annan nyhet för året är att vi förlänger festivalen med en dag till, en familjelördag med spänningsfilm för unga 14 november i samverkan med Film i Västernorrland. Med rådande restriktioner blir det en försiktig premiär, men du kommer snart att hitta konkreta erbjudanden här på hemsidan.

Ytterligare en lördagsnyhet är en dramatiserad true crime-vandring i Stenstan. Max 30 deltagare.

Skolor och elever
Alla högstadieelever i Medelpad har fått möjlighet att delta med sina spänningsnoveller i skrivartävlingen Lilla Sherlockpriset. Inbjudan har gått ut tidigare till skolorna och fristen för att lämna in tävlingsbidrag var 11 oktober.

I samverkan med Kulturskolan i Sundsvall och medverkande författare erbjuder vi olika typer av författarbesök i skolorna. Hör av dig om du jobbar på en skola och vill boka en författare.

Författarmöten
I år kommer alla författarmöten att vara tillgängliga över nätet. Det innebär att du kan följa/titta på festivalen på Facebook och i andra nätkanaler utan kostnad (även om vi är tacksamma över frivilliga bidrag som kan hjälpa till att finansiera festivalen). För delar av programmet finns det möjlighet att delta på plats även om vi bara kan erbjuda ett begränsat antal biljetter på grund av rådande restriktioner. Merparten av författarna kommer att finnas på plats på festivalen i Sundsvall, men några medverkar på distans.


Onsdag 11 november

Kl 18.00 – 21.00: En stjärnklar kväll på nätet
Sju lysande spänningsstjärnor medverkar på distans i direktsända samtal fokuserade på deras aktuella böcker, och med en panel på plats på festivalscenen på Quality Hotel. Begränsade platser för åhörare i lokalen men du kan även titta på nätet och då är det obegränsat antal. Författare som medverkar i distanspanelen:


Torsdag 12 november

Kl 15.00 – 21.00: Sex timmars festivalspänning
Författarkväll på Quality Hotel med (nästan) alla medverkande på plats. Kommer också att visas på Facebook, Instagram och Youtube i direktsändning. Max 60 platser för publik på plats men du kan även titta på nätet och då är det obegränsat antal.

Hålltider:

Kl 15.00: Främlingshatet har tagit makten
Ett projekt på Skvaderns gymnasieskola baserat på Camilla Stens bok En annan gryning, en dystopi om vad som händer när främlingshatet tagit makten i Sverige. Elever från Skvadern redovisar och intervjuar Camilla Sten.

Kl 16.00: Årets nya spänningsstjärnor
Årets bästa spänningsdebutanter, med böcker redan sålda till andra länder, kommer till festivalen.

Kl 16.45: Meningsfylld spänning
En del kanske hävdar att spänningslitteratur är ”ren underhållning” men är det verkligen sant? Ett tema med utgångspunkt i de medverkandes nya böcker. Medverkande:

Kl 18.00: Skaparna av det svenska deckarundret
När Maj Sjöwall och Per Wahlöö fann varandra skapade de också förutsättningarna för det svenska deckarundret som sedan dess spridit sig allt starkare över världen. Maj Sjöwall gick bort tidigare i år men paret lever vidare på många sätt. Möt journalisten och författaren Johan Erlandsson som är aktuell med Boken om Beck och Jan Guillou som berättar om ett 1900-tal ur ett annat perspektiv med utgångspunkt i hans nya bok Slutet på historien, den tionde och sista delen av serien Det stora århundradet. Passet modereras av Ann-Marie Skarp.

  • Johan Erlandsson – aktuell med Boken om Beck
  • Jan Guillou – aktuell med Slutet på historien
  • Passet leds av Ann-Marie Skarp, förläggare och styrelseordförande i Piratförlaget

Kl 19.00: En riktigt spännande plats
Alla berättelser äger rum på en plats, men ibland är platsen extra viktig och det pratar vi om med utgångspunkt i författarnas nya böcker. Medverkande:

Kl 20.00: Agatha Christie, pusseldrottningen och hennes hov
Det är 100 år sedan Agatha Christie, den största deckardrottningen av dem alla, debuterade med En dos stryknin, den första boken om Hercule Poirot, och det är värt att uppmärksamma. Medverkande:


Fredag 13 november

Kl 14.30: Mordet i Midlands
I samverkan med Teater Västernorrland erbjuder vi en deckarföreställning på Konsertteatern. Max 50 biljetter och ingen sändning på nätet.

Kl 18.00 – 21.00 En kväll med nätspänning
Digital författarkväll utan publik i lokalen, men du kan se det hela gratis på nätet (Facebook, Instagram och Youtube). Delar av programpunkten genomförs tillsammans med Trondheim Krimfestival i Norge. Medverkande (på distans):

Mer information om fredagskvällen kommer.


Lördag 14 november

Kl 11.00 och kl 15.00:  Fängslande film för familjen
Familjelördag med spänningsfilm för unga i samverkan med Film i Västernorrland.

Kl 13.00: Förbrytelser i Stenstan
Dramatiserad true crime-vandring i centrala Sundsvall. Max 30 deltagare.

Mer information om lördagsprogrammet kommer.


Biljetter

Biljetterna är släppta! På grund av myndigheternas rekommendationer och restriktioner kommer vi i år bara att sälja ett begränsat antal biljetter till de olika passen. Årets stora nyhet är emellertid att majoriteten Svenska Deckarfestivalen visas gratis i direktsändning på nätet i sociala medier, som Facebook, Instagram och Youtube. Om du ändå vill komma till Quality Hotel och närvara vid sändningarna eller när författarna intervjuas i “TV-studion” säljs nu ett begränsad antal biljetter via Vängåvans bokhandel i Sundsvall.

  • Biljetter onsdag: 100 kr  – max 60 i publiken (författare deltar bara på distans/videolänk)
  • Biljetter torsdag: 200 kr – max 60 i publiken (författare finns på plats i lokalen)
  • Biljetter fredag: 200 kr – max 50 i publiken (avser enbart teaterpjäsen Mordet i Midlands)
  • Biljetter lördag: 150 kr – max 30 deltagare (avser enbart den dramatiserade true crime-stadsvandringen)

Köp biljetter nu!