Deckarfestivalen 2020

Det blir en deckarfestival även detta mycket speciella år! Liksom alla andra arrangörer måste vi naturligtvis göra anpassningar, men vi har ett fantastiskt program för dagarna 11-14 november. Årets festival bjuder på en hel del nyheter, både fysiskt och digitalt. Markera dagarna i din almanacka redan nu!

OBS: Förutsättningarna förändras snabbt och därför är programmet mer preliminärt än vanligt.

I centrum av Svenska Deckarfestivalen finns naturligtvis möten med riktigt spännande författare och du kommer säkert att hitta några av dina favoriter. De författare vi kan berätta om just nu hittar du nedan. Men först vill vi berätta om helt nya komponenter som kommer att finnas på Svenska Deckarfestivalen i år.

Svenska Deckarfestivalen 2019. I år blir det färre i publiken, men deckarfestival blir det (om inte myndigheterna ändrar sig).

Nyheter i år
En nyhet i år är deckarteater. I samverkan med Teater Västernorrland erbjuder vi föreställningen Mordet i Midlands (originaltitel: An Inspector Calls) fredagen den trettonde november (lämpligt nog). En äkta klassisk brittisk deckarpjäs från 1948, skriven av J.B. Priestley och tolkat ett otal gånger på olika scener, film, TV och radio. Föreställningen ges på Konsertteatern i Sundsvall och startar 14.30. Som det ser ut just nu kommer vi bara att kunna sälja max 50 biljetter.

En annan nyhet för året är att vi förlänger festivalen med en dag, en familjelördag med spänningsfilm för unga som huvudingrediens. Det blir lördag 14 november och sker i samverkan med Film i Västernorrland. Med rådande restriktioner blir det en försiktig premiär, men du kommer snart att hitta konkreta erbjudanden här på hemsidan.

Vi kommer också att visa mycket av festivalen på nätet! Har du en dator, mobil eller surfbräda så kommer du att kunna se och lyssna på intervjuer och samtal från deckarscenen från din virusfria fåtölj hemma, alldeles gratis!

Men vissa saker är som förr. Till exempel att alla högstadieelever i Medelpad välkomnas att delta med sina spänningsnoveller i skrivartävlingen Lilla Sherlockpriset. Inbjudan har redan gått ut till skolorna, men det finns tid för flera att anmäla sig. Fristen är 11 oktober, då måste novellerna vara inskickade. Här kan du läsa fjolårets tävlingsvinnare.

I samverkan med Kulturskolan i Sundsvall erbjuder vi olika typer av författarbesök i skolorna. Lärare och rektorer får gärna höra av sig om man vill boka en författare till låg- eller högstadiet.

Ytterligare aktiviteter diskuteras, och vi kompletterar efterhand med mer information.

Författarmöten
I år räknar vi med att alla författarmöten på deckarscenen kommer att vara tillgängliga på nätet i realtid. Det innebär att du kan titta och lyssna på scenprogrammet på Facebook och i andra sosiala medier utan kostnad (även om vi är tacksamma för frivilliga bidrag som kan hjälpa till att finansiera festivalen). Mer information om detta kommer senare. För delar av festivalen finns det möjlighet att vara med på plats, även om vi bara kommer att erbjuda ett begränsat antal biljetter på grund av rådande restriktioner. Merparten av författarna kommer att finnas på plats på festivalen i Sundsvall, men några medverkar på distans.

När det är dags för biljettsläpp kommer information här på hemsidan, via vår Facebooksida och i medlemsbrevet.

Program (preliminärt)

Onsdag 11 november kl 18-21
Digital författarkväll där du bland andra kommer att få möta storstjärnorna Håkan Nesser och Anders Roslund. “Digital kväll” betyder helt enkelt att du kan titta på scenprogrammet gratis via din dator, mobil eller surfplatta.

Torsdag 12 november kl 16-21
Vanlig (fysisk) författarkväll på Quality Hotel som också kommer att sändas digitalt. Som det ser ut just nu kan vi sälja maximalt 50 biljetter för publik på plats, men hur många som helst kan titta på nätet. Bland annat kommer vi denna kväll att uppmärksamma att det nu är 100 år sedan Agatha Christie, den största deckardrottningen av dem alla, debuterade med En dos stryknin, den första boken om Hercule Poirot.

Fredag 13 november kl 18-21
Digital författarkväll som inleds med ytterligare en nyhet: I samverkan med Trondheim Krimfestival, som inleder denna fredag, planerar vi för ett möte med en riktig storstjärna. Vem det blir avslöjas snart. Hela fredagkvällen kommer du att kunne se gratis på nätet.

Lördag 14 november
Familjelördag med spänningsfilm för unga som huvudingrediens. I samverkan med Film i Västernorrland.

Sjöwall/Wahlöö
Utöver torsdagskvällens tema om Agatha Christie kommer vi också att uppmärksamma Maj Sjöwall och Per Wahlöö, ett författarpar vars betydelse för spänningslitteraturens utveckling knappast kan överskattas. Även om också Maj Sjöwall gick bort tidigare i år lever paret vidare på många sätt, just nu bland annat genom den helt nya Boken om Beck av Johan Erlandsson (honom kommer ni att träffa på festivalen) och genom flera nya Beck-filmer som har premiär i höst.

Medverkande i bokstavsordning (listan kommer att kompletteras)

 • Tove Alsterdal
  Mångfaldigt prisbelönt stjärna som 15 oktober kommer med nya boken Rotvälta. Den har handlingen förlagd till Ådalen och Sundsvall (hon passade på att göra research för denna bok när hon senast medverkade på festivalen).
 • Kristina Appelqvist
  Älskad av många sedan länge. Kom i år ut med en hommage till Agatha Christie, En giftig skandal.
 • Lina Areklew
  En av årets mest uppmärksammade debutanter. Hennes Ur askan har huvuddelen av handlingen förlagd till Ulvön på Höga kusten.
 • Kerstin Bergman
  Expert på spänningslittertur och Svenska Deckarfestivalens huvudmoderator. Ledamot av Svenska Deckarakademin och nu även spänningsförfattare sedan hon debuterat med Oskuld och oleander.
 • Caroline Engvall
  Författare, journalist och föreläsare med stort engagemang och kunskap när det gäller barn som far illa i sexhandel och på andra sätt, kunskaper som hon också tar med sig i sitt skönlitterära skrivande. Aktuell med Kyrkan, den fjärde boken med paret Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling i centrum.
 • Johan Erlandsson
  Författare och journalist. Just nu aktuell med faktaboken Boken om Beck och Sjöwall-Wahlöö och tiden som for.
 • Susanne Fellbrink
  Sundsvallsartisten som nu också blivit uppmärksammad författare. Debut med Än sjunger hon inga sånger och aktuell med Än klappar hjärtat som kom ut i somras.
 • Jan Guillou
  En av landets absolut mest välkända författare. Inom spänningsgenren mest känd för succéserien om Carl Hamilton / Coq Rouge. Aktuell med romanserien Det stora århundradet där tionde och sista delen, Slutet på historien, kom ut nyligen.
 • Sophie Hannah
  Välkänd brittisk författare med en stor produktion inom olika genrer. Sedan 2014 skriver hon den officiella, godkända fortsättningen på Agatha Christies Poirot-böcker. Morden på Kingfisher Hill som kommer ut på svenska i oktober är hennes fjärde bok i Poirot-serien.
 • Stina Jackson
  Hennes debut Silvervägen gjorde storslam hos både kritiker och läsare, fick bland annat Glasnyckeln som bäst i Norden 2019. Årets uppföljare Ödesmark rusar just nu fram på en liknande Eriksgata i många länder.
 • Peter Mohlin och Peter Nyström.
  Barndomskompisarna från Åmål som återförenats som författarparet bakom årets sensationella succédebut, Det sista livet, som snabbt sålts till femton länder. På festivalen kan vi få svar på vad deras hjälte John Adderley kommer att ta sig för härnäst.
 • Jonas Moström
  Sannolikt den mest kände Sundsvallsförfattaren inom deckargenren även om huvuddelen av handlingen i hans böcker numera finns i Uppsala. Den sjunde boken med Nathalie Svensson, Kameleonten, kommer ut 7 oktober.
 • Anders de la Motte
  Ett fenomen med tre helt olika serier bakom sig, det enda gemensamma är nog de internationella framgångarna. Har just avslutat årstidsserien med Våroffer. Kanske får vi veta vad som kommer härnäst?
 • Anders Roslund
  En av våra största internationella stjärnor, framför allt för serien om Ewert Grens och Piet Hoffmann. Sovsågott kom ut i somras.
 • Ann-Marie Skarp
  En av landets mest välkända förläggare som också har Sundsvallsbakgrund. En av grundarna och mångårig chef för Piratförlaget. Hon kommer bland annat att leda festivalens Sjöwall/Wahlöö-tema.
 • Camilla Sten
  Skriver för både unga och vuxna. Fick sitt stora internationella genombrott med den skrämmande spänningsromanen Staden förra året och nu kommer uppföljaren till den, Arvtagaren.
 • Malin Thunberg-Schunke
  Årets deckardebutant 2019 med Ett högre syfte. Årets uppföljare, De rättslösa, fortsätter att följa Esther Edh och Fabia Moretti i deras kamp mot internationell brottslighet.

Detaljer om biljetter och mer information om hur du ser festivalen på nätet återkommer vi till.