Sveriges topplista februari 2020

De mest populära inbundna skönlitterära böckerna som såldes i Sverige under februari 2020. Bokrean påverkar, men annars är det vanlig hög deckarhalt. Deckare och thrillers är rödmarkerade.

Februari är den stora bokreans tid och en påverkan kan vi se i form av att äldre böcker letar sig in på listan igen. Till exempel Skamvrån av Sofie Sarenbrant, som föll ur topplistan i augusti i fjol men som nu är på åttonde plats. Samma sak med Emelie Schepp och Jo Nesbø och en rad andra författare som dyker upp igen. Faktum är att ingen av titlarna på topplistan för februari är böcker utgivna 2020! (Jojo Moyes och Margaret Atwoods böcker är utgivna i nya utgåvor 2020, men är gamla titlar.) Det kan jämföras med januarilistan, då var 11 av 20 böcker utgivna 2020. Rean rör om! Det viktiga är ändå att deckare står för 12 av 20 topptitlar!

1 Natt och Dag, Niklas 1794
2 Läckberg, Camilla En bur av guld
3 Lagercrantz, David Hon som måste dö
4 Sten, Viveca I hemlighet begravd
5 Schepp, Emelie Broder Jakob
6 Bonnier, Jonas Knutby
7 Tokarczuk, Olga Löparna
8 Sarenbrant, Sofie Skamvrån
9 Jungstedt, Mari Jag ser dig
10 Alakoski, Susanna Bomullsängeln
11 Guillou, Jan De som dödar drömmar sover aldrig
12 Roslund, Anders Jamåhonleva
13 Moyes, Jojo Bergens stjärnor
14 Schulman, Alex Bränn alla mina brev
15 Atwood, Margaret Gileads döttrar
16 Rudberg, Denise Under nio nätter
17 Riley, Lucinda De sju systrarna: Maias bok
18 Wähä, Nina Testamente
19 Nesbø, Jo Kniv
20 Roberts, Nora Kidnapparen

Kanske borde listan se helt annorlunda ut? Det tycker Sofie Sarenbrant som i februari riktade kritik mot Förläggareföreningen för att ljudböcker och eböcker inte räknas med i topplistan. De elektroniska formaten har egna listor. Sarenbrant hävdar att Skamvrån haft över 100 000 ljudbokslyssningar och att det skulle påverka helårslistan om ljudböcker räknades som pappersböcker. Hon får stöd av Camilla Läckberg. Läs mer på SVT.

Topplistan är sammanställd av Bokinfo på uppdrag av Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen.