Agathas stenkakor

Att läsa deckare kan vara skrämmande, men också mysigt. Mysdeckare är ju en egen genre, som böckerna om Precious Ramotswe i Botswana. Men mysfaktorn är ofta hög också i Agatha Christies böcker och nu kan du mumsa på hennes favoritkakor!

Mordkakor, Agathas kakor, stenkakor har de kallats, kär kaka har många namn. På engelska kallas de rock cakes och tros komma från Irland, men är nu populära i många länder. Kakorna används som mellanmål eller till kaffet och var populära under Andra världskriget eftersom man behöver få ingredienser. Stenkakor kallas de för att ytan är skrovlig, russinen sticker ut som småsten och kakornas form är lite som små bumlingar.

Stenkakorna finns med i deckare och thrillers och borde vara ett givet val som tilltugg i deckarfåtöljen. Bland annat omtalas kakorna i filmthrillern Nattexpress (1940) med Margaret Lockwood och Rex Harrison i huvudrollerna. En tjeckoslovakisk uppfinnare och hans dotter försöker fly till Storbritannien då Nazityskland tågar in i Prag våren 1939. Fadern lyckas fly, men Anna fångas av Gestapo och placeras i ett koncentrationsläger. Filmen bär flera likheter med Alfred Hitchcocks En dam försvinner (1938).

Kakorna finns även med i filmen Afrikas drottning (med Humphrey Bogart och Katharine Hepburn, 1951) och i Harry Potter-serien, samt i böcker som En gammal skandal (Josephine Tey, 1951). En deckare där kommissarie Alan Grant ligger med skadad rygg och brutet ben och läser om de två unga prinsarna i Towern. Enligt traditionen mördades de av sin farbror kung Rikard III av England. Men var verkligen Rikard så ond som Shakespeare porträtterade honom? Och var han verkligen mördaren? Liggande i sängen kommer Alan Grant fram till en helt annan mördare.

Mest kända är stenkakorna kanske från Agatha Christies värld där de lär förekomma i flera olika böcker, bland annat Mordet i prästgården (1930). I en självbiografi medgav deckardrottningen att hon älskade dem:

– Bleck med heta stenkakor kom ut ur ugnen. Sedan har jag aldrig smakat stenkakor som Janes. De var spröda och platta och fulla av vinbär och ätna varma de var himlen.

För att göra Agathas stenkakor behöver du:

 • 225 gram vetemjöl
 • 75 gram socker
 • 1 tesked bakpulver
 • 125 gram smör i kuber
 • 150 gram torkad frukt, till exempel russin
 • 1 ägg
 • 1 matsked mjölk
 • 2 teskedar vaniljsocker

Så gör man:

 • Förvärm ugnen till 180 C (160 C med varmluftsugn). Ta fram en plåt med bakplåtspapper i.
 • Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål och knåda in det tärnade smöret tills blandningen ser ut som brödsmulor. Använd helst riktigt smör då smöret ger en tydlig smak i dessa kakor. Margarin gör inte riktigt samma jobb.
 • Blanda sedan i den torkade frukten.
 • Vispa ägget och mjölken i en annan skål med vaniljsockret.
 • Tillsätt äggblandningen i de torra ingredienserna och rör om tills blandningen känns som en tjock, klumpig deg. Lägg till lite mer mjölk om du tycker blandningen behöver bli fastare.
 • Skopa upp golfbollstora degklumpar på plåten. Lämna utrymme mellan dem eftersom de plattas till under stekningen och fördubblar sin storlek.
 • Grädda i 15–20 minuter tills de är gyllenbruna.

Låt svalna ett par minuter och lägg dem sedan på ett bakgaller för att svalna helt (om du klarar av att vänta).

Mumsa på!