Recension: Snuten som hamnade i Sveg av Klas Knutsson

Tre mord i Sverige, ett paraply i en torvmosse i Estland, en skygg VIP-passagerare på väg till USA och en skidåkare i Sveg. Hur hänger detta ihop? Och vad hände egentligen på m/s Estonia, den ödesdigra natten den 28 september 1994?

Och varför får en norrländsk diversearbetare ett intressant erbjudande av en hög polischef i Stockholm åtta år senare? Detta är berättelsen om polisen Lasse Gustavsson och hans kollegor och vad som hände då de vände på för många stenar.

Det här en mycket trovärdig bok när det gäller hur poliser arbetar. Författaren är själv polis och har stor erfarenhet av internt arbete. Tonen är rå men hjärtlig, massor av humor och dråpliga händelser, ett evinnerligt kaffedrickande och skräpmatsätande.

Det är många personer att hålla reda på. Handlingen spretar en del men efter några kapitel börjar jag få kläm på storyn och hittar den röda tråden i intrigen. Mord ska utredas, ett lik hittas inklämd i en takbox på en bil som dumpats på en avsides plats utan registreringsskyltar. Den ryska maffian, stulna dyra bilar som forslas via färjor över till öst. Allt ska utredas. Funderingar om vad som egentligen orsakade Estonia katastrofen finns med i boken.

Mycket proffsigt skildrat

Jag gläds av att slippa läsa om härskartekniker, maktmissbruk och kränkningar. Alla karaktärer är lojala och stretar på med sina arbetsuppgifter om än på olika sätt och i sin egen takt. Språket är kaxigt och man märker att det är en mansdominerad arbetsplats. De kvinnliga poliser som är med i handlingen behandlas korrekt som de kolleger de är, även om det i smyg sneglas på bröst och rumpor. Absolut ingen #metoo-varning där.

När jag väl kommit in i boken blir den en bladvändare, det är spännande att följa utredarnas arbete som är mycket proffsigt skildrat av den insatte författaren. Storyn håller boken ut, de spretande röda trådarna knyts ihop i slutet på ett mirakulöst sätt. Sista raderna blir en riktig cliffhanger. Det finns en del att gå vidare med i den andra bok som författaren skriver på nu.

Monica, Min bokhylla

Bokfakta:
Författare: Klas Knutsson
Titel: Snuten som hamnade i Sveg
Utgivningsdag: 2018-11-15
Förlag: Axplock
Antal sidor: 400