Anki Edvinsson

– Jag har polisvärlden med mig sen barnsben och har hört snacket kring middagsbordet så länge jag kan minnas. Det berättar Anki Edvinsson, för länge sedan känd som ”Väder-Anki” på TV4 som nu efter en lång mediekarriär sadlat om och har debuterat med kriminalromanen Lust att döda.

Anki Edvinsson är uppväxt i en polisfamilj med många diskussioner om samhällsfrågor och kriminalitet kring middagsbordet, så det är kanske inte så oväntat att hon nu landat i krim-världen på flera olika sätt. Men vägen dit har varit rätt lång. Som ung rekryterades hon till TV som ”väderflicka” vilket gjorde henne känd, men det är en tid som hon ser tillbaka på med blandade känslor.

– Det var väldigt mycket baserat på ens utseende. Det skulle inte fungera idag. Man var alltid glad och skrattade och var alltid den här utåtriktade. Den andra sidan fick inte ta så mycket plats. Den var ingen intresserad av, berättar hon.

Men det ledde fram till andra roller inom TV4. Hon var bland annat programledare för När och fjärran och Ordjakten. 2008 fick tittarna även se henne i Stjärnor på is. Hon gifte sig med entrepenören Peter Hedström och flyttade till Umeå, där hon arbetade med de lokala TV4-nyheterna. Hon har också arbetat som moderator. Efter fyra år på TV4:s lokalnyheter valde hon 2014 att byta inriktning helt, blant annat med studier i kriminologi vid Umeå universitet, som hon har haft ett stort intresse för.

Det blev också en flytt tillbaka till Stockholm och sedan dags att ta upp de författardrömmar som länge hade funnits, med Skrivarakademins ettåriga utbildning för blivande författare som hjälp.

Nu fanns möjligheten

– Jag kände att nu fanns möjligheten, nu kan jag utveckla något annat än det glättiga TV-ansiktet. Jag anmälde mig till Skrivarakademin som är en heltidsutbildning för blivande författare på Folkuniversitetet, berättar Anki som parallellt med utbildningen gjorde research för den nya boken.

Lust att döda är första delen i en planerad serie som utspelar sig i Umeå-området. Just nu skriver hon på kommande delar.

På fritiden gillar Anki att träna; cykla, core, promenader och styrketräning. Har hund och är medlem i ”varenda hjälpande djurorganisation som finns”. Älskar att resa med sin man.

Recensioner/länkar:
Svenska Deckarfestivalen om Lust att döda.