
Glad midsommar! Fast det blir det inte för den som mördas och deras anhöriga i böckernas värld. Litterära mord och mysterier kring midsommar är inte ovanligt i Sverige. Är du ledig och inte orkar mer sill och nubbe får du lite hjälp på traven med Svenska Deckarfestivalens midsommarguide!
I Norge har man påskekrim, ett fenomen som går ut på att fylla några av påskens alla lediga dagar med lättsam mordlitteratur. Påskdeckarna har som oftast ingen koppling till påsken, snö, kycklingar eller ägg, men om det skulle finnas en svensk motsvarighet så är det inte fel att gissa att det skulle kunna bli midsommarkrim. Midsommar är inte unikt svenskt men firandet är extra stort i just Sverige, och då är det naturligt att man vill läsa deckare med denna högtid som ram. För oss i Svenska Deckarfestivalen är det förresten naturligt att läsa deckare om alla möjliga högtider, fester och säsonger! Men kanske särskilt om midsommar, dagen då sommaren börjar sin vandring mot mörkret och döden.
Brittisk mysdeckare
Naturligtvis kommer Morden i Midsomer högt upp på listan. Denna klassiska mysdeckare som efter mer än två decennier har tagit livet av nästan alla invånare i det fiktiva britiska landskapet Midsomer. I alla fall på TV i 122 episoder. Tyvärr blir det inte några nya avsnitt på SVT i sommar efter allsången på tisdagar, men böckerna finns kvar. Ett lustigt faktum är att Caroline Graham bara skrev sju deckare om kriminalkommissarie Barnaby, mellan 1987 och 2004. Ingen långkörare på papper med andra ord, men kolla på biblioteket eller på loppisar om du hittar de fyra som är utgivna på svenska; Morden i Badgers Drift, En tragisk mans död och Döden i förklädnad (alla 2008). Året efter Skrivet i blod, alla utgivna av det nu nerlagda förlaget Ekholm & Tegebjer. Låt gå att nästan ingen av morden faktisk händer på midsommar.
Svensk actiondystopi
Lars Wilderäng minns ni från Svenska Deckarfestivalen 2018. Hans andra bok Midsommargryning kom ut 2013 men är förlagd till året 2023. När bakfulla svenskar vaknar på midsommardagens morgon är all telefon- och internettrafik bruten och snart börjar flyglarmen att tjuta. I TV och radio meddelar överbefälhavaren att Ryssland inlett nya aggressioner mot Sverige och att den svenska regeringen tvingats avgå. Är detta en skrämmande upprepning av det för Sverige fatala mellandagskriget 2012? Står Sverige rustat för att möta anfallet eller ska nya landområden gå förlorade? På vems sida står egentligen den svenska militären?
Mörka noveller i den ljusa tiden
En till möjlighet på loppisarna är Mord i midsommartid och andra kortdeckare (2000), en fullmatad antologi från några av Sveriges absolut bästa deckarförfattare, som bjuder på tio nyskrivna kriminalhistorier med midsommar som gemensamt tema. Författarna som medverkar är K Arne Blom, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Björn Hellberg, Hans Holmér, David Lagercrantz, Jan Mårtenson, Olov Svedelid, Ulla Trenter och Helena von Zweigbergk.
Yxmördare och blomkrans
Det går inte att bortse från Arne Dahls En midsommarnattsdröm från 2012 i detta sammanhang. Det är under en enda het, laddad midsommarvecka som den sjätte fristående kriminalroman i sviten om A-gruppen utspelar sig. En gästarbetande polsk sjuksköterska yxmördas, en tv-chef skjuts ihjäl efter premiären på en dokusåpa, ett tilltänkt ”hedersmord” tar en oväntad vändning. Och till slut blir allt väldigt personligt.
Hon ville inte gå ut och utsätta sig för den vackra sommarnattens sugande nordiska ångest. Den där underligt, sköna, ljuvt ilande smärtan som trängde ända in i märgen. Vemodet. – Arne Dahl
Döden i skärgården
En annan bok som kom ut 2012 är I stundens hetta av Viveca Sten. Midsommar och skärgård, kan det bli mer svenskt än så? Det är midsommarhelg i Sandhamn. Festande ungdomar har tagit över bryggorna och hamnen är fylld av vita båtar. Musiken dånar och alkoholen flödar. I folkmassan stapplar en ung flicka fram. Hon kollapsar i sanden framför ögonen på polisen. Samtidigt ska Nora Linde fira midsommar tillsammans med sin nya kärlek Jonas och hans dotter Wilma. Men firandet förvandlas till en mardröm när Wilma försvinner under natten. Tidigt nästa morgon hittas en död kropp på stranden. I stundens hetta är den femte kriminalromanen i Viveca Stens populära serie Morden i Sandhamn, även den filmad av TV4.

Rätt ska vara rätt
Mörk midsommar skrevs 2016 av duon Reine Nelson och Jan Olsson. Det är en het och torr sommar. Hela Sverige dignar under värmen när man på Gotön i Stockholms skärgård traditionsenligt firar midsommar. Men för Peter Backlund, en av festdeltagarna, ska inget bli som vanligt. Han vaknar upp på sjukhus, utan några minnen av gårdagskvällen och med polisen vid sängen som meddelar att han är anhållen för mord på sin fru. En mardröm rullar igång? Den pensionerade polisen Sigge Wall blir snart indragen i fallet. Bägge författarna har erfarenheter från rättsväsendet; Reine som försvarsadvokat, inblandad i många omtalade fall, och Jan som brottsplatsundersökare och gärningsmannaprofilgruppens förste chef inom polisen. I Mörk midsommar beskriver författarna hur ett rättsfall kan utveckla sig och vilka svåra beslut, många gånger livsavgörande, de inblandade kan tvingas ta.
Midsommarmord på 20-talet
Pontus Ljunghills Lykttändaren från 2016 är en kriminalhistoria som stämningsmättat ett svunnet Stockholm, året är 1923, med ännu intakta Klarakvarter och där ett alldeles nybyggt stadshus står färdigt att invigas. En berättelse om gåtor, öden och undflyende sanningar. I öppningskapitlet städar en mördare upp i den lägenhet där han nyss firat midsommar med en ung kvinna och en brännvinsflaska:
När han kom ut i natten hade haglet upphört, men det regnade. Kalla droppar, inte ljumma som sommarens. Han såg inga nattvandrare; det förvånade honom, för överallt hade det firats. Ändå hade han alltid känt att midsommar inte var stadens högtid. – Pontus Ljunghill
Klimatkris i midsommartid
När Hassel-författaren Olov Svedelid utgav Strömkantring i 2001 var 2010 i framtiden. Det är midsommar i Trosa och dans kring majstången – allt tycks vara precis som det alltid har varit. Men plötsligt kommer en kall vindil, kylan blir hastigt allt värre och snart börjar det snöa… Inom kort är hela landet täckt av meterhög snö. Hela jorden verkar löpa amok samtidigt. Los Angeles drabbas av en förödande jordbävning och Dacca av en flodvåg som krossar allt i sin väg, tidernas värsta cyklon härjar i Honduras och en obeskrivlig hetta i Sudan tillintetgör människor och djur. Klimatologen Maria får i uppdrag att undersöka vad som kan ligga bakom och ger sig ut i världen tillsammans med exmannen, den undersökande journalisten Verner, och tillsammans ger de sig iväg på en farofylld resa som för dem över stora delar av världen. En ovanlig bok i Svedelids författarskap. Inte en riktig deckare denna gång, men en spännande midsommardystopi. Det finns en nyutgåva från 2016 som går att få tag på.
Ungdomsrysare
Magnus Nordin släppte 2018 Midsommarmorden. Det blod som spillts och tvättat klipporna vid den idylliska insjön Glimten är för länge sedan borta. Inga spår av ungdomarna som bestämde sig för att tälta och fira midsommar där finns kvar. Mördaren, som lämnade signaturen X på mordplatsen, hittades och dömdes, fallet klarades upp och livet gick vidare. Tjugofem år senare förbereder Ossian sitt projektarbete på medialinjen. Han ska göra en rekonstruktion av det gamla fallet. Han gör sin research noga och ska filma vid sjön Glimten. Där allt började. Snart inser han att det finns spår och bevis som leder åt andra håll. Och när någon som kallar sig X hör av sig finner Ossian att han har blivit en bricka i ett gastkramande förlopp – X har börjat mörda igen. Det blod som nu ska spillas kan mycket väl bli hans eget… Magnus Nordin har skrivit ett stort antal deckare och rysare för äldre barn och tonåringar sedan 2000.
Öl och religion, också i spänning för barn
Barn i åldern 9-12 kanske tycker Rymlingen från 2014 i serien Ödeckarna av Linda Åkerström är spännande. Engla, Jonas, Lollo och Oskar hamnar mitt i jakten på en förrymd fånge. Om det nu är han som har klottrat på kyrkan. Han är ju känd som ”kyrkotjuven” och för sina klotterhälsningar. Men varför blev inget stulet i så fall? Dessutom kommer Englas pappa med en present och lovar henne dyrt och heligt att aldrig dricka öl mer. Nog för att Engla gärna vill tro honom men hon har hört pappa lova förut. Hon misstänker också att pappa bara har dåligt samvete över det där som hände på midsommardiscot… Ett utdrag från boken:
Ljudet från kvisten som plötsligt knäcks smäller som en pisksnärt. Engla vänder instinktivt på huvudet åt hållet där ljudet kom från. Hon vet inte varför, men en olustig känsla börjar krypa längs ryggen. Plötsligt känns den ensliga morgonen inte lika rofylld längre. Tänk om…? Tänk om det är den där förrymda fången som poliserna pratade om och tänk om han är farlig? – Linda Åkerström
Midsommarfilmer
Vill man heller se film så finns den möjligheten också. Till exempel den dansk-svenska thrillern Midsommar (2003) med bland andra Tuva Novotny och Per Oscarsson. Efter sin systers självmord under en studentfest bestämmer danska Christian sig för att följa med gänget till Sverige för att fira midsommar. Men oavsett det fina vädret, de många ölen, och den vackra Trine som äntligen börjar visa honom intresse, så kan han inte skaka av sig systern Sofies självmord. Och plötsligt en natt hemsöks Christian av att någon eller något försöker ta kontakt. Är det Sofie eller är det hans egen fantasi som spelar honom ett spratt? Trots de andras motvilja börjar Christian nysta i de märkliga händelserna, något som får katastrofala följder både för honom själv och för de övriga i gänget.
Den filmen får inte förväxlas med namnen Midsommar från 2019, en amerikansk-svensk skräckthriller som låtsas ha handlingen i Sverige, även om den är filmad i Budapest. Films originaltitel på engelska är faktiskt Midsommar, ovanligt nog för en amerikansk film. Filmen såldes in till regissören Ari Aster (Hereditary) som ”en bred och läskig folksaga, amerikaner åker till Sverige och blir mördade”, berättar han. Filmen handlar om ett svenskt midsommarfirande som barkar helt åt helvete. Ett par anländer till sommarfirare på landet och allt finns med; glada miner, svensk högsommar, vita kläder, sill, dans runt midsommarstång och blommor i håret. Men snart gör blod på runstenar, brygder Systembolaget inte saluför och en man med en Tors hammare-liknande slägga sommaren mindre trevlig. Midsommar får svensk biopremiär den 10 juli.
Fjolårets svenska katastroffilm Den blomstertid nu kommer kanske kvalar in också. Den hade premiär strax innan midsommar förra året och handlar om hur Sverige reagerar på ett mystiskt angrepp, typ från den ryska militärmakten. Kanske inte rakt av en deckare eller thriller, men för dig som gillar Lars Wilderängs technothrillers är filmen ett måste.
Redan Strindberg
Onaturlig död och knivar som öppnar blodådror på midsommar går tillbaka till Fröken Julie (1888), om inte ännu längre. Det kan inte uteslutas att Strindberg tänkte lite som en deckarförfattare när Jean räcker rakkniven till Julie. Han kanske också var inspirerat av författarkollegan Victoria Benedictsson, som tog livet av sig med rakkniv mot halsen sommaren 1888. Hur som helst, mord och midsommar är inte fel – i fiktionen!