Sara Larsson

Foto: Göran Segeholm.

Sara Larsson är född 1973. Hon tillbringade merparten av uppväxten i det lilla samhället Grebbestad i norra Bohuslän, men är nu bosatt i Nacka med två egna barn, två bonusbarn och en sambo. Hon är utbildad civilingenjör men har även studerat radiojournalistik och juridik. Idag driver hon egen konsultverksamhet och jobbar främst med kommuner, där hennes roll är att driva olika förändringsprojekt inom kommunens olika verksamheter: skola, omsorg och socialtjänst. Dessutom sjunger hon sedan många år i ett coverband.

Lusten att skriva har funnits länge och efter fem års arbete med den första boken debuterade hon 2015 med ”Den första lögnen”, en roman om könsroller och maktmissbruk och om kvinnans rätt till sin egen kropp. Här kombinerar hon det stora intresset för genusfrågor och kärleken till skrivandet i en spänningsroman som tar sin utgångspunkt i en gruppvåldtäkt, men som handlar mer om de tre förövarna än om offret. Hon ville utforska vad som hände med de inblandade efter den i friande domen. Hur gick förövarna vidare i livet? Ångrade de sig någonsin? Fick de med sig några insikter? Bar de på skuldkänslor?

Debutboken fick ett mycket fint mottagande, både av recensenter och läsare. Boken är översatt till ett antal olika språk och filmrättigheterna till den första boken är sålda.

Därefter var det dags att ge sig på uppföljaren och hon började omgående med ett omfattande research inkluderande en hel del resor. Hon har själv berättat om våndan med den andra boken. ”Jag skrev och slängde. Slängde och skrev. Ingenting dög. Det där ”flowet” som alla författare brukar känna då och då, som jag hade känt stundtals med mitt första manus, infann sig överhuvudtaget inte. Först fastnade jag i intrigen. Jag kunde inte få ihop en fungerande intrig tyckte jag. Sedan sa en förläggare (inte min) till mig att det ändå är karaktärerna som är viktigast. Utan bra karaktärer spelar intrigen ingen som helst roll. Så då försökte jag fokusera på dem istället. Men allt kändes bara platt, dött, ointressant och jag började till slut tvivla på att jag överhuvudtaget kunde skriva.”

Dessutom hade hon tagit helledigt från sitt andra jobb, det egna konsultföretaget, för att helt fokusera på den andra boken, men det blev en ångestladdad tid, utan inkomster och utan att komma framåt med den nya boken.

Förlösande blev en författarhelg på Österlen fylld med skrivövningar tillsammans med andra skribenter. Plötslig lossnade det, var än en gång roligt att skriva, hon kunde ta sig ur tvånget, bli snällare mot sig själv och fick fart på skrivandet igen. Våren 2017 var manuset till ”Aldrig mer” klart att skicka till förlaget och den nya boken kom ut i januari i år. I den nya boken vävs tre människors öden samman i en högaktuell historia om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa. Även den har fått ett mycket bra mottagande, och den tuffa processen med skrivandet har givit henne några insikter: ”Att skrivandet är hårt arbete. Att det kan bli bra, ja till och med riktigt bra, även när man inte upplever flödande inspiration. För att man fortsätter skriva, för att man aldrig ger upp. Vänta inte på flow, fortsätt bara skriva. Då har du kommit en riktigt bra bit på vägen.”

Nu pågår arbetet med den tredje boken. Möt Sara Larsson på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 7-9 november för att få veta mer om hennes författarskap och hennes kommande bok.