Recension: När du vänder dig om av Pernilla Ericson

Pernilla Ericsons tredje bok om den s.k. Erla-gruppen griper tag från första kapitlet när vi drabbas av den skrämmande insikten att vi alla kan vara iakttagna av vem som helst utan att veta om det. I princip så kan också vem som helst få sin identitet hackad på nätet utan att veta om det och sedan delta i ett drama i sitt namn på nätet men utan sin egen faktiska medverkan.

Det här utgör naturligtvis ett ultimat skräckscenario i vår digitala tidsålder. Ingen går säker – alla ser allt. Alla finns överallt. Här finns en påtaglig och isande aktualitet i Pernilla Ericssons thriller ur samtiden.

När du vänder dig om har också som undertext redan på omslaget att boken är baserad på ett verkligt fall.

Karaktäristiskt för Pernillas sätt att skriva är att hennes berättande är oerhört tätt. Hon bygger på en väldigt tät krets huvudpersoner som vi får följa väldigt tätt. Hon ligger också tätt på sin storyline och berättar ofta i korta och effektiva kapitel som pumpar fram ett obönhörligt skeende. Det blir väldigt spännande och historien håller oss i ett njutbart järngrepp hela vägen.

När du vänder dig om tar avstamp i två skenbart åtskilda händelser där två kvinnor på olika sätt blir våldtagna i sina hem. När historien ska nystas upp visar det sig att båda kvinnorna dessutom har gett de olika våldtäktsmännen alibi för gärningen via att med sms själva bjuda in dem till sig med en uttalad vilja till hårt och brutalt sex.

Båda förövarna kan bevisa sin relativa oskuld via sina mobiler.

När det dessutom visar sig att männen som våldtar gör detta ”som ombud” för någon som finns bakom och styr hela förloppen genom att vara den som ”hackat” kvinnornas mobilkonton blir intrigen alltmer förtätad. Den hisnande historien blir så komplex att polismyndigheten beslutar sig för att kalla in Erla-gruppen för att med sina mer okonventionella metoder och sina djupa kunskaper i ”Nätet” försöker nysta i händelserna.

Erla-gruppen flyttar in hos sin chef Edith i hennes stora hus i Gnesta och med det som bas försöker de närma sig och tränga in i den förvridna och kvinnohatande värld som verkar omge fallen. Brutala våldtäkter med våldtäktsmän som hävdar sin oskuld och till råga på allt inträffar också dödsfall, som visar sig vara mord, i kretsen av de kvinnor som är berättelsens mittpunkt. Och de beordrade våldtäkterna tar inte slut.

Erla-gruppen dras in i en skrämmande kattochråtta-jakt efter en till att börja med helt osynlig fiende.

Den sammansvetsade gruppen med polisen Liv Kaspi i spetsen och hackern Aminah och den tidigare kriminelle Rickard, som Liv också har en djupare relation med, kastas mellan hopp och förtvivlan in i en jakt på liv och död. En jakt där både Liv och Aminah tvingas sätta sina liv på spel när de försöker spåra ”RD Master” som styr och regerar på siten ”Res dig”. Den plats på det svarta nätet som alltmer träder fram som berättelsen onda hjärta och från vilket allt hat verkar emanera.

Boken bjuder en både hektisk och spännande resa i en miljö där alla kan vara lika utsatta och blottade inför okända och farliga krafter. Historien löper andlöst på mot sin förlösning och det blir väldigt dramatisk innan ERLA-gruppen kan återsamlas och sammanfatta sin djupdykning i näthatets skrämmande farvatten.

Pernilla Ericssons berättande är både konsekvent, obönhörligt och skickligt och drivs dessutom av ett engagemang som ger berättelsen en extra dimension. Berättelsen andas. Det här är på allvar. Det handlar om kött och blod. Just idag.

Jag hoppas att snart få översköljas av nya starka berättelser med Erla-gruppen. Jag tror verkligen att gruppen behövs i vår stormande digitala tidsålder.

Tomas Melander / Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall